Blog

Kako platiti porez na kriptovalute u Srbiji: detaljan vodič u nekoliko koraka

13.07.2021. / Autor: Milan Trbojević / Kategorija: Kripto regulativa



 

Došla je i sredina godine a sa njom je počela i puna primena zakona o digitalnoj imovini. Kupujete i prodajete bitkoin, ne znate kako platiti porez na kriptovalute, da li ga uopšte treba platiti i kako. Čitajte tekst do kraja i saznajte odgovor!

Oporezivanje kriptovaluta je zvanično i počelo pošto je izmenjena i poreska prijava (do pisanja tekst nova poreska prijava se još uvek nije pojavila u online verziji). Trenutno je samo papirna potpuno funkcionalna, mislim da će za par dana biti ažurirano i da će moći online da se podnese.

Kada pričam o online podnošenju prijave to se radi preko portala Poreske uprave ePorezi i za to je neophodan elektronski potpis. Pre toga, hajde da prvo pojasnimo šta se i kako oporezuje.

Pročitajte još o novoj regulativi u kripto industriji u Srbiji: Kripto regulativa je stigla!

Kako platiti porez na kriptovalute: osnovne odredbe

Kupovina ili držanje kriptovaluta se ne oporezuje, oporezuje se samo prodaja. Tada je datum nastanka obaveza za porez zapravo datum prodaje i datum kada novac legne na račun. Tačnije, od tada kreće da teče period od 30 dana za podnošenje poreske prijave.

Porez se plaća rešenjem i u roku se podnosi samo poreska prijava. Nakon toga se čeka poreske uprava koja će rešenjem utvrditi porez i praktično zadužiti nas da to moramo da platimo, pre dobijanja rešenja nije moguće platiti porez. 

Ono što se plaća je porez na kapitalnu dobit koji iznosi 15%, on se plaća na razliku za koju ste stekli/kupili kriptovalutu (nabavna cena) i cene za koju ste prodali kriptovalutu (prodajna cena). Primer: kupili ste kriptovalutu po 100 dinara i prodali ste je po 150 dinara. Plaćate porez 15% na razliku, tj. na 50 din. 

Ako je sve to urađeno za devize (evri, dolari, funte) onda se gleda srednji kurs NBS na dan kupovine i prodaje i tako se pretvara u dinare i računa nabavna i prodajna cena.

Šta ako ste kupili jednu kriptovalutu pa nju založili negde i dobili kamatu pa se ona tako uvećala? Ili ste je prebacili u neku drugu kriptovalutu pa u treću i na kraju prodali tu treći, šta onda?

Moje mišljenje da je sve to potrebno dokumentovati, ali da poreska uprava neće to gledati kao prodaju nego samo će gledati da ste kupili neku kriptovalutu za neki novac i prodali ste za neki novac i na to će Vam obračunati 15% da platite. Ovo je moje mišljenje pošto je suština oporezivanje kada kriptovaluta pređe u realni novac

Postaviće se i pitanje šta ako nemate dokaz o nabavnoj ceni ili ste dobili kripto na poklon i slično.

Novim zakonski rešenjem koje se primenjuje od ove godine je da se na poklon kriptovalute plaća porez na poklon od 2,5%. 

Ako nemate dokaz o nabavnoj ceni, moje mišljenje je da nađete i priložite izveštaj o ceni u tom trenutku koji će poreska uprava potencijalno prihvatiti. Ako ne prihvati na ceo iznos moraćete platiti 15%.

Pročitajte i: Rudarenje kriptovaluta – šta sve treba da se zapitate?

Kako tačno izgleda prijava poreza na kripto?

Ovde je primer popunjene poreske prijave koja se zove PPDG-3R. Uz nju je potrebno prilažiti dokaze o nabavnoj i prodajnoj ceni ( izvod sa računa o plaćanju, izvod sa računa u prijemu novca, izveštaj sa menjačnice, izveštaj o ceni kriptovalute…)

U papirnom obliku bitno je da na polje 1.1 ide oznaka 1, na polje 1.1a ide oznaka 6 i sve se popunjava kao na slici. U stavci 1.4, u poslednje polje unosite slovo „S“ ili „P“, u zavisnosti od toga da li predajete online ili na papiru. Za online se koristi „S“, za predaju na papiru „P“.

 

Porez na kriptovalute, obrazac PPDG-3R
Poreska prijava PPDG-3R, Slika 1

 

Porez na kriptovalute, prijava PPDG-3R
Poreska prijava PPDG-3R, Slika 2

 

Porez na kriptovalute, PPDG-3R, slika 3
Poreska prijava PPDG-3R, Slika 3

 

Porez na kriptovalute, PPDG-3R, SLika 4
Poreska prijava PPDG-3R, Slika 4

Kada bude bila otvorena i opcija za online, ovako će se popunjavati preko portala ePorezi:

  1. Logujete se na portal ePorezi i birati izbor prijave sa leve strane i birate prijavu PPDG-3R
Online prijava poreza, obrazac PPDG-3R, slika 1
Online prijava poreza, obrazac PPDG-3R, slika 1

 

  1. Nakon toga poljavjuje se sledeći ekran i idete na tekstualni unos
Online prijava poreza, obrazac PPDG-3R, slika 1
Online prijava poreza, obrazac PPDG-3R, slika 2

 

  1. Nakon toga otvara se ovaj prozor i popunjava se ovako osim polja 1.1a. Na njemu će biti otvorena opcija da se označi 6 za prodaju digitalne imovine.
Online prijava poreza, slika 3
Online prijava poreza, obrazac PPDG-3R, slika 3

 

  1. Nakon toga ide na sačuvaj i otvara se sledeći prozor gde imate da ubacite podatke o prodajnoj ceni i dokaze uz to.
Online prijava poreza, slika 4
Online prijava poreza, obrazac PPDG-3R, slika 4

 

  1. Nakog toga ubacujete podatke o prodajnoj ceni
Online prijava poreza, slika 5
Online prijava poreza, obrazac PPDG-3R, slika 5

 

  1. Otvara se sledeći prozor gde ubacujete podatke o nabavnoj ceni
Online prijava poreza, slika 6
Online prijava poreza, obrazac PPDG-3R, slika 6

 

  1. Kada to unesete i sačuvate i prikačite priloge ostaje Vam samo da potpiše i podnesete prijavu kao na ovoj slici.
Online prijava poreza, slika 7
Online prijava poreza, obrazac PPDG-3R, slika 7

 

  1. Nakon toga, na Vama je samo da sačekate rešenje i platite porez na kriptovalute koje ste prodali!

 

Registrujte se na ECD.rs i trgujte kriptovalutama već danas!

Autor teksta: Milan Trbojević, knjiškimoljac.rs i FT1P. 

 

Comment section

37 comments
  • Ukoliko osoba bude zrtva prevare i izgubi sva sredstva na osnovu obmanjivajucih informacija od strane drugih lica, da li se u tom slucaju na osnovu tog gubitka moze priznati poresko umanjenje za eventualna buduca ulaganja?

  • Postovani,
    od koga mogu dobiti ili kako doci do : dokumenta o nabavnoj i prodajnoj ceni kriptovalute,koje prilazem uz obrazac?

  • Interesuje me sledeće: Nakon prodaje kriptovalute imam neku dobit i to, naravno u RSD i to je u Wallet-u. Da li se tada prijavljujem za plaćanje poreza, ili kada prebacim novac u banku. Razlog za ovo pitanje je taj jer u prilogu za prijavu poreza treba dostaviti izveštaj iz banke, ali ukoliko mi je novac ostao u wallet-u onda banka nema šta da mi da, zar ne ? A sa obzirom da i prebacivanje novca iz wallet-a u banku mene košta neki novac, zar se ne bi trebalo i to odbiti, pa tek onda obračunati porez. Realna dobit je razlika između početnog i krajnjeg stanja u banci, dakle kada se odbiju sve provizije.

  • Poštovani Milane,

    da li sam u obavezi da predam poresku prijavu prilikom prodaje kriprovalute i u slučaju kada nemam zaradu, već minimalni gubitak? Ili se poreska prijava šalje samo u slučaju kada postoji dobit?
    Hvala unapred na odgovoru.

    • Zdravo Ilija, pored kapitalnog dobitka isto tako možete prijaviti i kapitalni gubitak kako biste kasnije imali olakšice na plaćanje dobitka. Preporučujemo Vam da za detaljnije informacije kontaktirate poresku upravu jer će Vam oni dati najpreciznije upute.

    • Milane, molim Vas da za detaljne informacije kontaktirate poresku upravu jer će Vam oni dati najprecizniji odgovor i dalje upute. Hvala na razumevanju. 🙂

  • Pozrav…kakao d aprijavim porez u sledecem slucaju….
    Kupio sam preko vas 1 LTC.Posle nekog vremena prebacio ga sa jedne na drugu menjacnicu i konvertovao u ETH.Sad samu dobitku jer sam od ulozenih ,oko 40.000 RSD dosao da mi ETH koji imam vredi oko 150.000 RSD .
    kako da dokumentujem konverziju iz LTC u ETH ,pa dobitak na tom ETH ?

    • Zdravo Gorane, trebalo bi da dokumentujete nabavnu cenu i prodajnu cenu kriptovalute. Sa dokazom o nabavnoj ceni, porez se ne obračunava na ceo iznos već na kapitalnu dobit. U ovom slučaju na sve ono što je preko 40.000 RSD (koliko ste uložili). Pored kapitalnog dobitka isto tako možete prijaviti i kapitalni gubitak kako bi kasnije imali olakšice na plaćanje dobitka. Možete „izaći“ sa bilo kojim coin-om ne mora nužno biti LTC. Što se tiče konverzije iz LTC u ETH, što kompletnija dokumentacija je poželjna kako bi tok transakcija bilo lakše ispratiti. Svakako će Vas o tome obavestiti nadležni organi kada pokrenete postupak. Porez ne plaćate ako čuvate kriptovalutu(e), već kada prodate. Savetujemo Vam da za sve detaljnije informacije kontaktirate poresku upravu jer će Vam oni dati najpreciznije upute.

  • Poštovani,
    Zanima me gde mogu da dobijem tačnu informaciju o načinu oporezivanja kripto valute?
    Radi se o tome da bih radio za stranu kompaniju koja može da me isplaćuje jedino u kripto valuti, koju bih ja odmah na dan prijema zamenio za novčanu protivvrednost u dinarima.

  • Pozdrav, legao mi je novac na račun od kriptovaluta koji je manji od uloženog novca , da li treba to negde da prijavim iako nisam ostvario kapitalnu dobit ?

  • Lepo objasnjeno. Sta me zanima, ne vidim da je pomenuto, ako ja kupim kripto valute npr. za 500$ i njihova vrednost u nekom periodu poraste npr. na 700$. Ako ja podignem na moj racun tih 500$ koje sam ulozio a 200$ ostavim u wallet-u, da li moram opet platiti porez ?

  • Postovani, koji je postupak ako svom sinu poklonim kriptovalutu? Da li on tada treba da plati 2, 5 procenata poreza ili je oslobođen poreza kao moj srodnik u prvom kolenu (oni su oslobođeni poreza na nasleđe i druge vrste poklona)? Ukoliko on kao moj sin ne mora da plati porez, da li postoji neki godišnji maksimum do koga se oslobađa poreza i da li ce morati da plati porez ako proda kriptovalutu koju sam mu poklonio?

  • Postoje li indikacije o podloznosti oporezivanja prodaje stable-coin-a stecenim putem kreditiranja (crypto borrowings)?
    Postoji li maksimalna kolicina kripto-novca koja nije podlozna oporezivanju? Ako da, o kom iznosu se radi?

  • Da li svako mora platiti porez. Pročitao sam negde da se porez plaća ako se godišnje profitira 25.000€. ili moraju svi platiti porez nebitno od visine prihoda? Na primer izrudario sam za god dana 3000€ eth jel i za tu sumu mora da se plati porez?

  • Pozdrav. Sta se desava kada smo za odredjeni posao placeni u kriptovalutama? I ta zarada stoji neko vreme na walletu, nemamo nista dokumentovano i onda zelimo da prodamo i kupimo dinar? Kako se tu racuna porez?

  • Do sam kada smo menjali kripto valutu isao je porez od 20 posto,a sad na to sto smo zamenili placamo jos 15 posto,ako ja imam nesto u svom novcaniku i menjam kako da znam koja je bila cena kada sam kupio pre tri meseca neku kripto valutu ?

  • Niko ne spominje kako ovo funkcioniše za Day Trading. Ako napravim 300 malih trejdova mesečno, trebalo bi svaki trejd prijaviti i popuniti neophodne podatke? Dodatan problem, zarada, kapitalna dobit, nije realizovana sve do trenutka dok ne pretvorim USDT u dinare. Ok mi je da platim porez na sve transakcije koje su pristigle na moj dinarski račun u banci. Šta se dešava ako jedan mesec imam ogromne dobitke, sledeći ogromne gubitke, a u međuvremunu sam na dinarski račun prebacio samo neku malu neophodnu sumu od ostvarene zarade. Kako da popunim formular ako sam npr. zaradio 20% prvi mesec, a realizovao samo 5% te zarade u dinarski iznos i sledeći mesec izgubim tih ostalih 15%….

  • Pozdrav,
    isto tako ako može objašnjenje sledeće situacije:
    Rudari se ETH. Zatim se taj ETH konvertuje u neku drugu kripto valutu sa kojom se nastavljaju trejdovi na menjacnici pri cemu se količina kripta uvećava. Kako prijaviti porez u toj situaciji gde se prvo vrši rudarenje, a zatim sa tim što je izrudareno se nastavlja trgovina iz kripta u kripto i na kraju isplata na račun u banci?

  • Nije navedeno da li treba podneti poresku prijavu u slucajevima kad se kriptovalute „skupljaju“ na nekim sajtovima besplatno,da li se to smatra poklonom?

    • Poštovana, hvala na komentaru. Poreska prijava se podnosi nakon što ste prodali kriptovalutu i legao Vam je priliv. Porez od 15% je na kapitalnu dobit i ukoliko nemate priložena dokumenta o nabavnoj ceni onda se plaća na ceo iznos. Potrudićemo se da istražimo još o ovoj temi. Vama bi preporučili da se za sva pitanja o ovoj temi posavetujete sa poreskim savetnikom ili da kontaktirate obližnju poresku upravu i oni će Vam rado pomoći. Od nas možete očekivati u budućnosti još tekstova na ovu temu

  • Postovani,
    Sta se desava u slucaju da kupim Cripto za 100 dinara, a prodam ga za 99 dinara? Da li se u ovom slucaju podnosi poreska prijava?

    • Dragi Mihajlo, odlično pitanje. U navedenom slučaju se treba podneti poreska prijava kako bi taj 1 dinar bio evidentiran kao gubitak. Prilikom narednih transakcija, na osnovu gubitaka, moguće je ostvariti umanjenje iznosa za porez koji bi platili na profit.

  • Hajmo sledeći članak kako prijaviti porez od rudarenja, i da li rudar može biti fizičko lice ili mora firma, itd. Hodlovanje je kapitalna dobit, a šta je rudarenje? Hvala Milanu Trbojeviću na vremenu.

    • Dragi Žarko, hvala vam na komentaru i interesovanju. Radimo na pripremi teksta o prijavi poreza za rudare. Posetite uskoro naš blog za nove informacije.

  • Pozdravljam svaki pokušaj da se pojasni postupak, ali u ovom tekstu nema ni reči o najčešćem načinu sticanja kriptovaluta u Srbiji: rudarenje alternativnih kriptovaluta i konverzija u BTC ili ETH. Kako odrediti „nabavnu cenu“ u tom slučaju i sve to dokumentovati? Gde su troškovi nabavke opreme, amortizacija, troškovi električne energije …. ?

    • Dragi Miodraže, hvala na komentaru i interesovanju. Pripremamo novi tekst o prijavi poreza za rudare. Posetite nas uskoro ponovo.

  • Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *