Blog

Celsius Network – O čemu se govorilo na BalkanTech Crypto live-u

19.11.2020. / Autor: Gavrilo Jejina / Kategorija: Intervju

Na kanalu BalkanTech Crypto sinoć je kod Igora Rakocije gostovao naš kolega Stevan Kostić, član tima koji sarađuje sa kompanijom Celsius Network. Govorilo se o decentralizovanim i centralizovanim finansijskim projektima, ali pre svega o Celsius Crypto Wallet-u za koji se sve više ljudi interesuje iz dana u dan.

Šta je to što Celsius nudi i šta sve možete da očekujete od ovog projekta, možete pročitati u daljem tekstu. 

DeFi vs CeFi

U poslednje vreme videli smo mnoštvo novih DeFi projekata, od kojih su neki nudili kamatne stope od po nekoliko hiljada procenata. Neki DeFi projekti ispunili su svoja očekivanja dok su neki potpuno nestali. DeFi platforme nemaju centralni entitet koji odlučuje, već se odgovornost raspodeljuje na sve korisnike servisa. Ovo znači da je svaki pojedinac u potpunosti odgovoran za svoje koine i u slučaju da dođe do greške vrlo lako može doći do gubitka sredstava.

CeFi projekti nude manje kamate od DeFi projekata, ali su te kamate znatno održivije. Pojedini korisnici više cene činjenicu da iza CeFi projekata stoje ljudi, a ne algoritmi. Odgovornost CeFi kompanija je velika, ali upravo to je ono što privlači puno korisnika. Takođe, CeFi projekti moraju poslovati po državnim propisima što znači da postoji regulativa, da se gubi na privatnosti, ali i da CeFi projekti imaju potencijalno veći legitimitet u poređenju sa DeFi projektima. Važno je napomenuti da to što je neka firma registrovana u nekoj državi ne znači nužno da ne može doći do neke vrste prevare ili zloupotrebe.

Jedan od CeFi projekata koji je u poslednjih par meseci zabeležio neverovatan uspeh je upravo Celsius.

Celsius token grafik cene

Celsius Token grafik cene izvor: CoinMarketCap

Šta je Celsius wallet?

Celsius wallet je novčanik za kriptovalute koji za razliku od klasičnih kripto novčanika nudi veoma interesantne pogodnosti svojim korisnicima. Pod sloganom “Unbank yourself”, Celsius predstavlja potpuno jedinstvenu alternativu bankama u želji da svim korisnicima omogući što bolje uslove. Ova kompanija stavlja interese svojih korisnika pre zarade i zbog ovakvog pristupa je veoma cenjena u kripto svetu. Čak 80% prihoda Celsius-a se vraća zajednici okupljenoj oko ovog projekta.

Celsius Network sajt

Kompanija se trudi da bude što transparentnija sa svojim korisnicima tako da skoro sve podatke vezane za funkcionisanje možete pronaći na njihovom sajtu i Help Center-u 

Kamata za držanje kriptovaluta u novčaniku

Ideja je da svako može da napravi Celsius novčanik i da bez obzira na količinu sredstava prima kamatu koja se kreće između 3% i 21.49% na godišnjem nivou. Kamata zavisi isključivo od toga koja je kriptovaluta u pitanju i može se promeniti na nedeljnom nivou zbog promena u potražnji za tom kriptovalutom na tržištu. Listu od preko 30 podržanih kriptovaluta kao i odgovarajuće kamatne stope možete videti na sajtuCelsius Network-a.

Lista kamatnih stopa za Celsius

Lista kamatnih stopa na Celsius Network-u izvor: celsius.network

Ukoliko koin koji imate nije na listi, postoji dobra šansa da će biti dodat na ovu listu uskoro. Novi koini se dodaju skoro svake nedelje, a uslov je da za tim koinom postoji dovoljna potražnja.

Kamatu je moguće primati u dva oblika, in-kind (u istom koinu koji držite) i u CEL tokenima. Ukoliko se odlučite da kamatu primate u CEL tokenima, postoji mogućnost da na osnovu loyalty programa dobijete i do 30% bolju kamatnu stopu u odnosu na in-kind opciju. Ukoliko je kamata in-kind za neki koin 10%, sa najboljim loyalty tier-om možete dobiti 13%. Trenutno, opcija za primanje kamate u CEL tokenima nije dostupna u Sjedinjenim Američkim Državama zbog lokalne kripto regulative.

Povoljni kripto krediti

Pored mogućnosti da zaradite kripto na kripto kamatu, Celsius Vam nudi i mogućnost da založite svoje kriptovalute kako biste dobili povoljan kredit koji možete uzeti u stablecoin-ima ili američkim dolarima koji se šalju direktno na Vaš bankovni račun. Kamate za ove kredite kreću od 1% na godišnjem nivou(APR), a najveća kamatna stopa je 7.95%. Što više kriptovaluta možete da založite to će Vam kamata biti manja.

Imajte na umu to da ćete morati da zaključate minimum dva puta veću vrednost kriptovaluta u odnosu na iznos koji ćete dobiti na korišćenje. Nakon što kredit vratite, na wallet Vam se vraćaju koini koji su bili zaključani.

Kredite možete uzeti na do 36 meseci i bitno je napomenuti da na mesečnom nivou plaćate samo kamatu. Glavnica se može vratiti pred završetak poslednjeg meseca kredita.

Ostale Celsius pogodnosti

Celsius između ostalog nudi i mogućnost slanja i primanja kriptovaluta između svojih korisnika uz pomoć CelPay opcije. Ne postoji naknada za korišćenje usluge, a transakcija se izvršava čim je potvrdite.

U partnerstvu sa Gem-om i Simplex-om, Celsius nudi mogućnost kupovine kriptovaluta kroz aplikaciju. Nažalost, opcija za prodaju još uvek nije dostupna, tako da ako želite da prodate svoje kriptovalute, to ćete morati da uradite preko nekog drugog servisa.

Još jedna od pogodnosti je mogućnost zarade kamate na Tether Gold i PAX Gold(tokeni koji su vezani za cenu zlata). To znači da je moguće dobijati kamatu za zlato u zlatu odnosno tokenu zlata.

Celsius token

U okviru Celsius projekta, postoji i Celsius token koji pruža dodatne pogodnosti korisnicima. Kao što smo u prethodnom delu teksta naveli da je moguće dobiti bolju kamatu uz CEL token, tako je moguće dobiti i popust na kamatu kredita. Popust takođe zavisi od loyalty tier-a. Postoje 4 nivoa: Bronze, Silver, Gold i Platinum. Vaš nivo će zavisiti od toga koliko procenata vredi CEL token na vašem Celsius novčaniku.

Pogodnosti CEL tokena

Dodatne pogodnosti CEL tokena izvor: Celsius.network

Postoji fiksan broj CEL tokena i ni na koji način nije moguće stvoriti još. Tačan broj je 695,658,161 CEL. U cirkulaciji se trenutno nalazi 528,658,161 odnosno 76% svih CEL tokena, dok je 24%(167,000,000) zaključano. Tačne adrese na kojima su zaključani tokeni možete videti na sajtu. Trenutna cena jednog CEL tokena kreće se oko 1.8 dolara.

Kako Celsius zarađuje?

Sve ovo zvuči super, ali se postavlja vrlo bitno pitanje. Kako Celsius zarađuje koine koje distribuira na svom novčaniku u vidu kamata?

Celsius zarađuje tako što koine pozajmljuje velikim menjačnicama, institucionalnim trgovcima i hedž fondovima. Svaka od kompanija koja sarađuje sa Celsius-om mora da prođe rigoroznu proveru sigurnosti kao i da obezbedi adekvatan kolateral za dobijanje pozajmice. Na ovaj način se Celsius štiti svoje korisnike od potencijalnih gubitaka. Takođe tu su i kamate na retail kredite koje plaćaju korisnici.

A osiguranje?

Obzirom na to da se sredstva na platformi pozajmljuju kako bi Celsius mogao da zaradi, pitanje osiguranja je diskutabilno. Preporučujemo da pročitate dostupne artikle vezane za osiguranje na Celsius help centru kao i Terms of Use.

Šta nas čeka u budućnosti i na čemu trenutno radi Celsius?

Postoji nekoliko bitnih stvari na kojima trenutno radi Celsius. Jedna od tih stvari je pristup Celsius-u preko web pregledača. Trenutno je moguće pristupiti novčaniku samo uz pomoć aplikacije koja je dostupna za Android i iOS. Nažalost nemamo tačan datum kada će ova opcija biti dostupna korisnicima.

Druga velika stvar je menjačnica u okviru wallet-a. Postoji DeFiCelSwap menjačnica koju je kreirala Celsius zajednica uz pomoć Celsius-a. Ova menjačnica je još u ranoj fazi, ali se radi na integraciji menjačnice u Celsius wallet. Cilj je da pruži usluge zamene kriptovaluta uz minimalne troškove po korisnike.

Postoji mogućnost da će Celsius napraviti svoju karticu koju će biti moguće koristiti u svim prodavnicama, poput ostalih platnih kartica. Za ovaj poduhvat imamo jako malo informacija. Pretpostavlja se da će Celsius uvesti kartice tek kada bude bilo potpuno sigurno sa stanovišta zakonske regulative.

Ideja je da se od wallet-a napravi one-stop-shop za sve kripto potrebe. Na ovaj način Celsius pokušava da ispuni svoju misiju, da uključi novih 100 miliona korisnika u kripto svet.

Zaključak

Ukratko, ovo je bio prikaz jednog od CeFi projekata koji dobro poznajemo i koji je postigao veliki uspeh u kripto svetu. Postoji mnoštvo dobrih DeFi i CeFi projekata, a Celsius je samo jedan od njih. U svakom slučaju, treba biti oprezan i dobro istražiti servis koji želite da koristite. Svaki od njih ima svoje prednosti i mane koje vredi sagledati pre korišćenja.

Verujemo da će naredni period doneti razne novine u ovoj sferi i probaćemo da Vas što bolje informišemo o njima. Ako Vam je ovo bilo interesantno, stay tuned, potrudićemo se da Vam predstavimo još jedinstvenih projekata iz sveta kriptovaluta.

Ukoliko već niste, gostovanje našeg kolege Stevana možete pogledati na sledećem linku.

Kripto LIVE #96 | Odgovaranje na pitanja DeFi | Stevan ECD

Takođe, možete pogledati kompletnu video analizu Celsius-a na kanalu BalkanTech Crypto.

 

 

Autor: Gavrilo Jejina, ECD

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *