Blog

ECD: najpouzdanija menjačnica za kupovinu i prodaju kriptovaluta u Srbiji

03.08.2021. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: ECD

Stalna potreba poslovnih ali i običnih ljudi da uvećavaju svoj kapital uticala je na pojavu brojnih ponuda za investiranje. Ove ponude na različite načine daju obećanja kako na brz, naizgled lak i siguran način oploditi uloženi novac. Mogućnosti i izvori za visokoprofitabilan biznis su „na izvol’te“, pa se odjednom pojavljuju brojni uzgajivači malina, borovnica, kladionice daju neverovatne kvote na sigurne pobede, kupuju se stanovi po svim delovima grada jer se odlično iznajmljuju na dan ili dva, automatske perionice raspršuju vodu u oblacima i prave dobru zaradu…

Isto tako, neke menjačnice nude kupovinu i prodaju kriptovaluta sa ogromnim potencijalom za uvećanje prihoda. Kao kada krenete na planinarsku avanturu stazama Golije, na početku svake staze stoji tabla:

OPREZ!!! Medved u šumi.

prodaja kriptovaluta

Kupci kriptovaluta na planinarskom putovanju gde je cilj kupiti kriptovalute u podnožju, a prodati ih na samom vrhu, susreću se sa brojnim znakovima opreza. Treba izabrati proveren put, iskusne saputnike u koje imate poverenja i poneti sa sobom svu potrebnu opremu u vidu edukacije.

Najveće je zadovoljstvo stići na cilj, udahnuti čist vazduh i uživati u pogledu. Na sreću, medveda retko ko sretne. Neko verovatno hoće.

Kako izbeći rizik susreta sa medvedom?!

Šta uraditi sa svojih 100,200…300 eur?…sa svojih 10.000 eur ili više?!

U osnovi svake od ovih dilema treba krenuti od sigurnosti ulaganja i ozakonjenosti investicije u koju ulažemo.

Velika kampanja postavila je kriptovalute kao najaktuelniju temu među investitorima, preduzetnicima i ekonomistima, ali i kod ostatka stanovništva, koji na pristupačan način mogu ući u ovaj svet i uz njihovu kupovinu dobiti udeo u revoluciji novca i ekonomije kakvu poznajemo. Model po kojem funkcioniše kripto tržište je potpuno odsustvo državne regulative, u segmentu definisanja ponude i tražnje. Cena se formira decentralizovano i mnogi će reći: “Super!” Mnogi će reći: “To je ozbiljan problem, jer nema garancije šta će se desiti sa mojim novcem.”

Iz tog razloga, dajem pojašnjenja o tome kako je dostignut jedan optimalan status kripto biznisa u Srbiji. Država je prepoznala aktuelne tendencije i usvojila zakon koji reguliše digitalnu imovinu.
Šta ćeš bolje? Sam trguješ, država ti daje smernice preko koga i vrši nadzor.

Kako kupiti kriptovalute u Srbiji?

Zbog same prirode kriptovaluta koje su potpuno decentralizovane, tržište nam nudi naizgled veliki broj načina da konvertujemo dinare u kriptovalute. Sa druge strane, državne finansijske institucije i banke koje u najvećoj meri čuvaju naš novac ističu da rizici prilikom kupovine kriptovaluta postoje. Ovaj sistem savetuje kupce da pre plasiranja novca dobro istraže gde i koju kriptovalutu kupuju.

Faktori koji kompenzuju nesigurnost i smanjuju rizik kupovine, čuvanja i prodaje kriptovaluta su:

  • Raznovrsna i stručno izabrana ponuda kriptovaluta koje menjačnica nudi.
  • Prodajna cena kriptovaluta, usklađena sa cenom globalnih kripto berzi.
  • Sigurnost i transparentnost transakcija.
  • Raspolaganje i vlasništvo nad kupljenim kriptovalutama.
  • Zaokruživanje procesa ulaganja i mogućnost ponovnog konvertovanja kriptovaluta u dinare.

Ovo su sigurnosni stubovi ECD-a, koji će Vašu kupovinu kriptovaluta učiniti pouzdanom i potvrditi pravi izbor menjačnice.

Država Srbija je usvojila zakon o digitalnoj imovini kojim je celokupno poslovanje kriptovalutama regulisano i stavljeno u zakonske okvire. To u mnogome olakšava kupovinu i prodaju kriptovaluta, jer će poslovanje u sivoj zoni biti sankcionisano, a licencu za obavljanje ove delatnosti imaće samo firme koje posluju po propisima i pod nadzorom Narodne Banke Srbije.
Državna regulativa skida veo ilegale sa transakcija i otvara brojna vrata pravnim licima ali i svim ostalim neodlučnim kupcima koji danima nadziru berzanske dijagrame.

Kupovina i prodaja kriptovaluta preko berze

Ako izuzmemo složenost procesa kada se kupuje od berze, mana kod takve kupovine je što kriptovalute ne stižu na Vaš kripto novčanik koji je preporučeno mesto za čuvanje. Sredstva su samo virtuelno ispisana na Vašem berzanskom nalogu, a kriptovalute su i dalje u njihovom vlasništvu. Kriptovalute možete povući sa berze na lični novčanik ali tu se, očekivano, javljaju dodatni troškovi koje propisuje berza.

Prodaja kriptovaluta i povlačenje novca sa berze direktno na dinarski tekući račun je takođe trenutno neizvodljiva. Čak ni najveće kripto berze ne nude dinare kao raspoloživu valutu i opet dolazimo u situaciju plaćanja dodatnih troškova za povlačenje sa berze kako bismo svoje coine poslali ECD menjačnici u zamenu za dinare.

Stoga, kripto berze kao lokacija za kupovinu, čuvanje i prodaju kriptovaluta najviše su isplative i korisne trgovcima. Popularno nazvani trejderi svakodnevno prate tržište i pokušavaju da ostvare profit na oscilacijama u ceni, pa kroz uspešno trgovanje pokriju berzanske troškove.

Jedan od osnovnih statuta kripto industrije je sigurnost. Kada se radi o blokčejnu, ta sigurnost je osnovana matematičkim jednačinama koje rešavaju majneri i potvrđuju validnost promena na mreži. Sigurnost u to gde kupiti, čuvati i na koji način prodati kriptovalute, dajemo specifičnim firmama koje se bave tim poslovima. Čak i najveće i kako mnogi tvrde najsigurnije berze nisu 100% osigurane. Ne garantuju povraćaj novca u slučaju hakerskih napada ili korisničnih grešaka. Neke od njih su registrovane na nepostojeće lokacije, nemaju kancelarije, a poslovanje se odvija u virtuelnom prostoru, neretko sa zaposlenima koji identitete kriju pseudonimom.

ECD Srbija tim, sa svojim dugogodišnjim iskustvom, će Vam preporučiti berze za trgovanje sa najvišim ocenama kao sto su Coinbase, Binance, Bitstamp ili Kraken. Daćemo Vam savet gde možete da se informišete detaljnije o dostupnosti i radu berzi, podelićemo mišljenje o novčanicima za čuvanje kriptovaluta, ali ono za šta možemo da garantujemo, to je siguran most između dinara i kriptovaluta, konverzija koju obezbeđuje ECD.

Poverenje pre svega!

To je jedan od glavnih aduta ECD menjačnice. Ne samo poverenje u matični broj i PIB firme, nego u posvećen tim iskusnih stručnjaka koji razvijaju kripto industriju i veruju u nju. Naše drugo ime je: više od 30 000 korisnika, sa preko 150 000 uspešno realizovanih transakcija, 9 godina uspešnog i zakonitog poslovanja.

ECD je lokalno priznata menjačnica, jedina na teritoriji Republike Srbije gde možete kupiti ili prodati najkvalitetnije i najpouzdanije kriptovalute. Ovo možete da uradite na potpuno legalan način, po tržišnoj ceni sa berze koja je tačno definisana u izvodu transakcije. Izvod transakcije Vam dostavljamo, kao validan dokaz o izvršenoj konverziji, ali i kao dokaz za prijavu poreza na koji nas obavezuje novi zakon.

Comment section

6 comments
  • Zovem iz hrvatske,može li se kupiti BTC u iznosu 50€ ili 100 € .Sad sam početnik terbat će mi stručna pomoć vidim imate br.telefona to bi uveliko olakšalo moj prvi korak.Pozdrav,Goran

  • Jasno, sažeto i približeno običnom čoveku modernog doba, koji i dalje nije zajahao talas naizgled neopipljivog bogatstva i najisplativije investicije današnjice. Bravo Igore!

  • Moram da priznam jedan od boljih tekstova👍
    Nacin na koji autor detaljno a ujedno i zanimljivo formira sadrzaj koji vas tera na dalje čitanje!

  • Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *