Blog

Jun 2020 godine – Tehnička analiza za BITKOIN

01.07.2020. / Autor: ECD / Kategorija: Tehnička analiza

Mesec jun za bitcoin (bitkoin) je bio poprilično spor. Cena se ceo mesec kretala u opsegu od 8 900$ do 10 200$ i kretanje cene je bilo poprilično slabo volatilno. Cena i dalje ne može da ostane više od jednog dana preko 10 000$, što nam govori da na toj ceni trenutno ne postoji dovoljno kupaca koji bi držali cenu iznad te zone. Ukoliko u nekom bližem periodu cena ne uspe da probije veliki otpor između 10 000$ i 10 500$, vrlo lako možemo videti ponovno testiranje prethodne podrške (support) koje se nalazi na ceni oko 9 100$ i ukoliko ga to ne zadrži vrlo lako možemo videti testiranje podrške na ceni od oko 8 500$.

Bitkoin / Tether dnevni grafikon

BTC/USDT dnevni grafikon. Izvor: Trading View

Ukoliko uspemo nekim slučajem da vidimo probijanje otpora (resistance) od 10 500$, sledeća velika zona otpora se nalazi između 11 500$ i 12 000$. Koliko god da grafikon ne izgleda toliko pozitivno (bullish) mi i dalje vidimo da cena bitcoin-a konstantno pravi više dno (higher low) i viši vrh (higher high) što prikazuje da je tržište i dalje veoma pozitivno (bullish) na cenu.

Indikatori

Na fotografiji ispod možemo da vidimo RSI indikator čiji je cilj da nam pomogne u analiziranju i određivanju snage trenda. Uzimajući u obzir prethodni mesec i veoma slabu volatilnost cene, RSI nam trenutno ne daje nove podatke u odnosu na prethodni mesec. Na dnevnom i nedeljnom nivou se i dalje nalazi ispod 60, što nam pokazuje da cena bitcoin-a i dalje nije zvanično u pozitivnom tržištu.

Bitkoin / tether RSI nedeljni grafikon

BTC/USDT RSI nedeljni grafikon. Izvor: Trading View

Dokle god se RSI nalazi iznad 40 mi možemo smatrati da se cena bitcoin-a ne nalazi u negativnom tržištu (Bear Market). Zona na RSI između 40 i 60 se smatra neutralnom zonom i trenutno se tu bitcoin nalazi. Čim vidimo da RSI zatvori nedelju iznad 60 možemo zvanično smatrati da se bitcoin nalazi u pozitivnom tržištu (Bull Market).

Indeks straha i pohlepe za bitkoin

Procentualni prikaz dobitaka za jun

Procentualni prikaz dobitaka za jun. Izvor: Coin360

Iako je jun bio poprilično slabo volatilan, bitcoin ipak beleži rast od preko 10%. Ethereum i chainlink su zabeležili rast od preko 20%, dok je ubedljivi pobednik kod većih altcoin-a cardano (ADA) koji je zabeležio rast od preko 55%. Posmatrajući samo velike altcoin-e skoro svi su u junu zabeležili rast osim XRP-a koji je zabeležio pad od oko 3%.

Indeks straha i pohlepe za bitkoin

Indeks straha i pohlepe nam prikazuje sentiment tržišta na bitcoin-u. Koristeći različite ulazne informacije, softver približno prikazuje kakav je sentiment, odnosno da li vlada pohlepa ili strah. Indeks se kreće od 0 do 100. Što je bliži nuli veći je strah na tržištu. A što je bliži broju 100 veća je pohlepa na tržištu.

Indeks straha i pohlepe

Indeks straha i pohlepe. Izvor: alternative.me

Trenutna vrednost indeksa je 50 što predstavlja neutralni sentiment. Iako je cena veoma visoka, indeks i dalje ne prikazuje pohlepu, što nam govori da postoji još prostora za rast. Zanimljivost kod ovog indeksa je u tome što nam on isto može biti od pomoći da vidimo koliko postoji prostora za rast ili pad. Na primer, ukoliko cena krene da pada, a indeks i dalje ostane u neutralnoj zoni to nam govori da investitori i trejderi nisu jako uplašeni i da postoji još prostora za pad.

Isto tako možemo uzeti obrnutu situaciju koju smo imali prilike da vidimo u jednoj od prethodnih analiza gde je cena porasla sa 3 000$ na preko 6 000$, a indeks je i dalje prikazivao veliki strah kod investitora, što je rezultiralo daljim skokom cene na preko 10 000$. Razlog zašto cena uglavnom ide kontra od onoga što većina misli, jeste prosta psihologija berze gde većina uvek gubi novac.

 

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *