Blog

Kripto petak #10 – Crnogorski Perper, BaFin, NFT, Etiopija

30.04.2021. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U Kripto petak izdanju #10 možete pročitati više o crnogorskom stablecoin-u, školstvu zasnovanom na blokčejnu, NFT borbi protiv gladi u svetu, Evropskoj investicionoj banci i obveznicama na blokčejnu, kao i o nemačkom izveštaju vezanom za poslovanje Binance-a u Evrposkoj Uniji.

Crna Gora uvodi stablecoin – Perper

Za sladokusce, Perper je poznati beogradski restoran, a za one koji se malo razumeju u istoriju, posredi je srpski zlatnik kojim se plaćalo u Dušanovom carstvu. Ali evo sada će dobiti značenje crnogorske kriptovalute. Što je za one koji se zaista razumeju u istoriju pomalo slatka zagonetka.

Naime, perper je u srednjem veku, dok nije bilo domaćeg kovanog novca bila jedinica za obračun vrednosti. To je, moglo bi se reći, prvi balkanski stablecoin, jer je vrednost perpera bila vezana za vizantijski zlatnik, dok se plaćanje vršilo u dinarima. Eto mnogo vekova kasnije, Perper je novi crnogorski stablecoin, vezan za evro. Zanimljivo je da su na zamisli o perperu radili uporedo dva inženjera, Aleksandar Kapisoda i Ivan Joličić. Udružili su se i napravili inovativni novčić koji, kako je objavljeno, koristi najnovije tehnološko dostignuće blokčejna – instantno plaćanje. Oukej. Važnost ovog poteza je ponajpre u tome što je očekivani ishod veća likvidnost banaka i svež priliv evra, a osnivači se nadaju i da će lokalnim snagama unaprediti sisteme beskontaktnog plaćanja, te da će Perper inspirisati državu da uvede jasnu regulativu kad su posredi digitalna sredstva i imovina.

Kripto petak #10 – Koga zanima cela vest, može je pročitati ovde…

Etiopija uvodi reformu školstva zasnovanu na blokčejnu

Neobično partnerstvo, razvija se između vlade Etiopije i blokčejn kompanije za istraživanje i razvoj IOHK. Naime, cilj je da se unapredi školstvo time što će svaki učenik i učitelj dobiti jedinstven ID pomoću koga će pristupati sistemu za automatsku verifikaciju i čuvanje podataka o školovanju (ocene, progres itd.).

Platforma pod nazivom Atala PRISM ID omogućiće vlastima da prate podatke o školovanju za pet miliona učenika u tri i po hiljade škola i sedamsto pedeset hiljada učitelja, čime će se veoma precizno pratiti njihov razvoj, akademsko napredovanje, a kako bi se što tačnije i što ranije utvrdilo gde su slabe tačke u obrazovnom sistemu zemlje. Ovim će se ukloniti mogućnost malverzacija sa diplomama i prijavama na visokoškolske institucije. Osim ove platforme, vlada Etiopije će obezbediti tablete i pristup internetu čime će se otvoriti mogućnosti školovanja za 80 posto učenika koji žive u ruralnim predelima.

Kripto petak #10 – Detaljnije o ovom plemenitom primeru primene blokčejna, ovde…

NFT u borbi protiv gladi u svetu

Sećate li se one famozne banane zalepljene gafa trakom na zid? Za one koji su prespavali, u jednom trenutku dekadencije, neki “umetnik” je zalepio trakom bananu za zid i ta “instalacija” je dostigla vrednost od $120.000. A onda je došao umetnik Dejvid Datuna, američki performer gruzijskog porekla i – pojeo bananu.

Kad su tražili da plati, izjavio je da on bananu nije pojeo već da je to deo, pa njegovog, performansa i tako se to završilo. Elem, Datuna tu nije završio svoju slavu, već se uortačio sa kompanijom Dole, gigantom u transportu i proizvodnji voća i povrća, da objave seriju radova, naravno na NFT-u, sa temom borbe protiv gladi u svetu. Pod naslovom “Taking a Bite Out of Hunger”, a pod pokroviteljstvom fintech kompanije Zytara, uskoro će se dogoditi aukcija Datuninih dela, a sav prihod ide u dobrotvorne svrhe – borbu protiv gladi. Datuna je izjavio kako se raduje NFT-ludnici i kako je vidi kao mogućnost da se umetnici zaista uključe intenzivnije u razne plemenite akcije, te kako smatra blokčejn tehnologije velikim donosiocem jednakosti u svetu.

Kripto petak #10 – Zanimljivo je da sam ovu vest našao na sajtu za PR…

Evropska investiciona banka izdaje obveznice na blokčejnu

Op, op! Još jedan korak na putu ulaska blokčejna u mejnstrim. Ovaj put subjekt je Evropska investiciona banka (EIB), ogranak Evropske Unije koji se bavi pozajmicama. Objavljuju obveznice u vrednosti od sto miliona evra. Za menadžere su odabrali banke koje su već objavljivale obveznice na javnom blokčejnu, Banco Santander SA i Societe Generale AG, uz Goldman Sachs kao trećeg partnera.

Nije baš prvi put u svetu, s obzirom na to da je Svetska banka nešto slično pokrenula u Australiji još 2018, ali svakako predstavlja važan sledeći korak. Osim ovog, slične obveznice su predstavili i trezori Filipina i Tajlanda. Rok evropskih obveznica je dve godine, a registracija i poravnanja će se obavljati na blokčejnu. Kupovina i obezbeđenje biće obavljani na tradicionalan način – fiat valutama.

Kripto petak #10 – Blombergov izveštaj o ovoj vesti, naći ćete ovde…

Nemački BaFin viče “faul”

Sudija, sviraj nešto! Elem, Nemci imaju nadzorni organ za finansije koji se zove BaFin. Primetili su nešto sumnjivo na tržištu i tu skoro objavili izveštaj o tome da stock tokeni kriptofirme Binance krše zakone Evropske Unije.

Naime, ovi tokeni prate vrednost deonica kompanija Tesla, Coinbase i MicroStrategy, a BaFin upozorava investitore da su posredi nečista posla, te zahtevaju prospektus – važan finansijski dokument, dokaz o finansijskoj bezbednosti ovog berzantskog proizvoda – koji nije bio objavljen kada je trgovina tokenima otpočela. To je, kako tvrde iz BaFin-a, kršenje člana 3, stav 1 zakona Evropske regulacije prospektusa. Time je Binance u finansijskom prekršaju od nekih šest miliona dolara iliti oko tri posto godišnjeg obrta ove kompanije. Ovo je samo jedan u nizu alarma, jer “faul!” su povikale i neke honkonške pravne firme u vezi sa stock tokenima koje je Binance pustio u promet početkom meseca. Financial Times je ranije pisao o tome kako britansko regulatorno telo već sarađuje sa firmom Binance na “boljem razumevanju proizvoda, te pripadajućih regulativa”, ali za sada Binance ćuti i omogućava korisnicima da kupuju deonice koristeći Binance USD (BUSD), stablecoin koji je – naravno – vezan za vrednost dolara.

Kripto petak #10 – Evo šta kaže o tome Coindesk

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *