Blog

Kripto petak #103: Brave najavio podršku za Solanine aplikacije, Binance pomaže nastradalima u zemljotresu u Turskoj, Bitfinex, Keet, Synonym i Tether pomažu žrtvama zemljotresa, Super Bowl bez kripto-reklama, Ruska vlada podržala kripto rudarenje u Sibiru

10.02.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte zašto je Brave najavio podršku za Solanine aplikacije, kako Binance pomaže nastradalima u zemljotresu u Turskoj, koje kripto kompanije se udružuju u pomoći žrtvama zemljotresa, zašto je Super Bowl bez kripto-reklama i kako je Ruska vlada podržala kripto rudarenje u Sibiru.

Kripto-pretraživač Brave najavio podršku za Solanine aplikacije

Brave je internetski pretraživač prilagođen za kripto. To znači da unutar browsera možete koristiti svoje kripto novčanike i povezivati se sa raznim decentalizovanim aplikacijama (DApps). Solana je mreža poznata po aktivnim NFT zajednicama, te niskim troškovima (fees). 

Brave u svojim verzijama za Android i iOS od sada donosi podršku za decentralizovane aplikacije sa mreže Solana. To znači da će korisnici moći da u integrisanom novčaniku čuvaju SPL tokene, kao i da se povezuju sa popularnim aplikacijama kao što su MagicEden, Orca_so i JupiterExchange, bez napuštanja Brave pretraživača.

Preneto iz zvanične objave kompanije…

Binance pomaže nastradalima u zemljotresu koji je pogodio Tursku

Tursku je pogodio niz zemljotresa koji je odneo živote hiljade žrtava i naneo znatnu materijalnu štetu. Binance je odlučio da pomogne korisnicima iz Turske koji su zahvaćeni ovom prirodnom katastrofom, tako što će donirati BNB tokene u vrednosti od 100 američkih dolara. 

Korisnici koji su obavili proceduru verifikacije adrese (Proof of Address) pre 6. februara, a naseljeni su u jednom od deset pogođenih gradova, mogu očekivati jednokratnu novčanu pomoć od kompanije Binance. Procenjuje se da će ukupna donacija iznositi oko pet miliona dolara.

Preuzeto sa zvaničnog bloga kompanije…

Bitfinex, Keet, Synonym i Tether takođe pomažu žrtvama zemljotresa

Grupa kripto firmi udružila se da pomogne nastradalima u zemljotresu koji je 6. februara pogodio Tursku. Udružena pomoć iznosi pet miliona turskih lira, što je preko 260 hiljada dolara. Pomoć je upućena direktno u fondove solidarnosti za hitnu humanitarnu pomoć kao i pomoć prilikom obnove. 

U združenoj objavi sa zvaničnog sajta kompanije Tether, upućeno je saučešće porodicama nastradalih, te želja i nada da će pomoć doprineti oporavku posle katastrofe.

Zvanična objava kompanije Tether…

Super Bowl bez kripto-reklama

Najveći sportski događaj u Sjedinjenim državama, Super Bowl, ove godine neće prenositi kripto-reklame. Naime, gledanost Super Bowl finala tolika je da se svetski brendovi utrkuju za vremenski slot, te snimaju posebne tematske reklame za ovaj događaj. 

Da bi dobile šansu da se predstave publici od oko stotinu miliona gledalaca, kompanije su spremne da plate i do sedam miliona dolara za reklamu od 30 sekundi. No, zbog kripto kompanije FTX, ove godine su otkazana tri slota za kripto-reklame. 

Vest prenosi The Verge…

Ruska vlada podržala kripto rudarenje u Sibiru

Kripto rudarenje je na udaru mnogih zemalja, ali Ruska vlada je u poslednje vreme otoplila svoje stavove prema kripto tehnologijama. Između ostalog, odobrene su poreske olakšice za one koji žele da investiraju u kripto rudarenje. Državna agencija za razvoj Dalekog istoka već je najavila otvaranje centra u Burjatiji, u istočnom Sibiru. 

Operacija će imati 30000 rudarskih mašina, te zapošljavati stotinu radnika, a vrednost projekta procenjena je na 12 miliona dolara. Predviđeno je otvaranje u prvoj polovini ove godine, a državna podrška sastoji se i u smanjenoj poreskoj stopi, te otpisu poreza na imovinu i zemljište.

Vest prenose lokalni kripto-mediji…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *