Blog

Kripto petak #112: Engleska banka sprema tim za uvođenje CBDC valute, G7 pomaže zemljama u razvoju da lansiraju CBDC, Crna Gora u partnerstvu sa kompanijom Ripple, Saga o kripto zakonodavstvu u Rusiji konačno dolazi do razrešenja

14.04.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: ECD

U novom izdanju Kripto petka saznajte ko će činiti tim Engleske banke koja se sprema za uvođenje CBDC, zašto G7 pomaže zemljama u razvoju da lansiraju CBDC, kako će izgledati partnerstvo Crne Gore sa kompanijom Ripple, kako će izgledati novi načini plaćanja na MetaMask-u i kako će se završiti saga o kripto zakonodavstvu u Rusiji.

Engleska banka sprema tim za uvođenje CBDC valute

Centralna banka Engleske, Bank of England, navodno okuplja poveći tim od 30 stručnjaka da se pozabavi nadzorom nad projektom razvoja centralizovane digitalne valute (CBDC), kako izveštava Times. 

Po veličini tima čini se da je banka Engleske ozbiljno zagrizla u projekat digitalne funte, a kao potkrepljenje ove vesti, na sajtu banke objavljena su dva nova radna mesta, “digital pound solutions architect” i “digital pound security architect”, kao dve važne pozicije koje će se baviti strukturom projekta sa stanovišta infastrukture i rešenja, kao i bezbednosti. 

Detaljnije prenosi portal PYMNTS…

G7 zainteresovana da pomogne zemljama u razvoju da stignu do CBDC

Pred sastanak Međunarodnog Monetarnog Fonda i Svetske Banke, japanski diplomata Masato Kanda otkrio je da je na spisku tema Grupe Sedam (G7 čini sedam najrazvijenijih svetskih zemalja, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Sjedinjene Države i Velika Britanija), osim aktuelnosti i način da se pomogne zemljama u razvoju da dođu do centralizovanih digitalnih valuta (CBDC) na način koji je u skladu sa međunarodnim standardom.

Trenutno na projektima u vezi sa CBDC-om radi preko 60 država sveta, a međunarodna zajednica očigledno želi da se pita u vezi sa načinom na koji će se digitalne valute primenjivati. Posebnu zabrinutost, Kanda je izrazio kad su u pitanju netransparentne valute, kao i mogućnost da CBDC budu upotrebljene na način koji ograničava slobodu građana. 

Masatov govor možete odslušati ovde…

Crna Gora u partnerstvu sa kompanijom Ripple do digitalne valute

Naš južni sused nema svoju valutu, tj. koristi Evro iako nije zvanično deo Evropske Unije. No, očigledno imaju potrebu za digitalnom valutom. U tom smislu centralna banka Crne Gore odustala je od domaćih rešenja, te pomoć potražila od kompanie Ripple.

Ripple je poznata firma koja se bavi kripto rešenjima. Zadatak će im biti da za Crnu Goru osmisle strategiju za digitalnu valutu, te sprovedu pilot projekat. Budući da Evropska centralna banka već radi na projektu evro-CBDC, te da Crna Gora koristi Evro, nije najjasnije kako bi se zvala domaća valuta.

Detaljnije pročitajte sa zvanične objave Crnogorske banke…

Saga o kripto zakonodavstvu u Rusiji konačno dolazi do razrešenja

Svako malo obaveštavali smo vas o drami koja se odvija između ruske centralne banke i njihovog ministarstva finansija sa tu i tamo poslanicima koji su se mešali u ovaj sukob. Ulog je veliki, ministarstvo finasija želi da pruži pravni krov za ruske kripto rudare, te ostale kripto kompanije koje bi legalizacijom počeli da plaćaju porez, dok je tvrda linija centralne banke Rusije oštro protiv svakog kripta (tačnije osim svog CBDC-a, koji je takođe na “ledu” dok se ova drama ne razreši).

No, najavljeno je da će se na narednom okupljanju državne Dume diskutovati o zakonu o legalizaciji kriptovaluta. Što bi značilo da bi već krajem Jula imali potvrdu iz parlamenta, što i dalje ne znači da je zakon na snazi, ali odatle bi već sve išlo kao podmazano. Predsedavajući Dume, Anatoli Aksakov optimističan je da će zakon biti donet. Time bi se otvorio put za legalnu upotrebu kriptovaluta u inostranim plaćanjima, kako je obećano centralnoj banci. Dakle kripto ne bi bio (za sad) prihvatljivo sredstvo plaćanja u okviru Ruske Federacije…

Detaljnije prenosi CryptoNews…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *