Blog

Kripto petak #126: 670 dolara za novčanik Elon Musk-a, Satoši Nakamoto nije pojedinac već grupa ljudi, Britanija se bori protiv meme kriptovaluta, digitalna rublja do 2025. godine

21.07.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte kolika je nagrada za kripto novčanik Ilona Maska, zašto Britanija želi da zabrani meme kriptovalute, kada izlazi digitalna rublja i da li je Satoši pojedinac ili grupa ljudi.

Britanske finansijske vlasti protiv kripto mimova

Britansko regulativno telo za finansije, FCA (Financial Conduct Authority) objavilo je vodič za promocije iz oblasti finansija na društvenim mrežama. Ispostavlja se da su kriterijumi veoma strogi, te da praktično bilo koja komunikacija na društvenim mrežama može da se interpretira kao finansijska promocija, po članu 21 Zakona o finansijskim uslugama i tržištima (Financial Services and Markets Act). Pravilo, naime, govori o zabrani da se publika na bilo koji način poziva ili stimuliše na investiranje. 

Regulator je istakao da su mnoge firme nesvesne na koji način krše zakon, a posebno objavljivanjem kripto-mimova. No, kao veoma popularan format uobličavanja marketinške poruke, mimovi su zastupljeni u gotovo svim industrijama, upravo zbog toga što dopiru do najšire, a posebno mlađe populacije. U tom smislu, FCA je posebno zabrinuta za memetičke novčiće (meme coins) koji su samim svojim postojanjem blizu kršenja zakona. Isto tako FCA je istakla da za sada nema mandat da progoni takve kriptovalute.

Ceo tekst vodiča možete pročitati ovde…

Neko je postavio nagradu od 670 dolara za informaciju o kripto novčaniku Ilona Maska

Kompanija Arkham Intelligence koja se bavi platformom Intel Exchange, posvećena je pružanju informacija o pojedincima i pravnim licima koja stoje iza različitih transakcija i aktivnosti na kripto tržištu. Njihova platforma lansirana je ove nedelje i omogućava korisnicima da postave nagradu u zamenu za informacije. Sama kompanija je, verovatno u promotivne svrhe, postavila nagrade za podatke u vezi nekoliko velikih kripto transakcija.

No, jedan od korisnika je platformu iskoristio za upit o – Ilonu Masku. Naime, anonimni korisnik postavio je nagradu od 1000 ARKM (lokalna valuta na platformi), što je oko 670 dolara, u zamenu za adresu kripto novčanika koji je u vlasništvu Ilona Maska. Počev od utorka, pa sledećih trideset dana, ko god poseduje ovu informaciju, može da je razmeni za neveliku nagradu.

Kako je zajednica na Tviteru reagovala možete doznati ovde…

Digitalna rublja se očekuje 2025, stručnjaci se nadaju da će banke ubzati proces

Drama na polju zakonske regulative oko kriptovaluta i digitalne rublje u Rusiji ušla je u svoju završnu fazu. Ipak, nisu svi zadovoljni. Ruski stručnjaci, naime, procenjuju da će, ako se projekat nastavi ovim tempom, do ruskog CBDC novčića, digitalne rublje, doći tek tamo negde 2025. godine.

No, zbog sankcija Rusiji, centralna banka želi da digitalnom rubljom zameni trgovinu u dolarima, pa se komercijalnim bankama žuri. U tom smislu ponudile su se da pripomognu centralnoj banci. Zanimljivo je i to da ruska banka priprema još dva kripto novčića, jedan bi bio stabilna valuta u upotrebi između Brazila, Rusije, Indije i Kine (BRIC zemlje), a drugi bi bio kriptonovčić sa zlatnom podlogom koji bi se koristio u razmeni sa Iranom.

Detaljniju analizu prenosi portal CryptoNews…

Crucible objavio SKD za Unreal Engine; da li je to budućnost kripto igara?

Kripto igre su do sada patile od toga na koju će stranu prevagnuti; bliže ka prirodi (tradicionalnih) igara ili bliže ka kripto svetu (što obično znači omražene NFT-ove i razne oblike čudnjikavih monetizacija). Crucible, kompanija posvećena razvoju alata za metaverzume lansirala je Emergence SKD, razvojni paket za Unreal Engine, koji pomaže studijima da postave u svoju igru sve ključne sisteme neophodne za multiverzum ili kripto gejming.

Izgleda da je Emergence zaista neophodan zajednici, jer je alat usvojilo već 3% aktivnih korisnika Unreal-a, sa nekih 33.000 preuzimanja. Glavna prednost ovog paketa je laka implementacija glavne prednosti blokčejn gejminga, a to je mogućnost da se elementi igre kao što su likovi, predmeti, avatari i slično, koriste kroz ceo metaverzum, u različitim aplikacijama i igrama. Podsetićemo vas da je razvoj kripto igara i dalje u vrhu po investicijama kad je posredi ceo kripto sektor.

Detaljniji prikaz paketa prenosi Venturebeat…

Novi dokazi da je Satoši Nakamoto, izumitelj Bitkoina najverovatnije grupa, a ne pojedinac

Bitcoin.com se odavno bavi misterijom ko je Satoši Nakamoto. Verujem da ste svi čuli za tajanstvenog izumitelja bitkoina. Tokom godina mnogi pojedinci su bili pod lupom u nadi da će se pojaviti čvrst dokaz da su baš oni genije iza ovog projekta; Pol Leru, Sergej Nazarov, Dorijan Nakamoto, Hal Fini. 

Najnoviji pokušaj da se identifikuje Satoši Nakamoto potiče od detaljne lingvističke analize koja studira ne samo bitkoinov whitepaper, već gotovo sve što je napisano, a pripisano tajanstvenom izumitelju. Analiza ukazuje na to da svi zvanični dokumenti imaju sličan stil, tipičan za akademsko pisanje, besprekornog jezika, ali sa prilično indikativnom upotrebom zamenice “mi”. Nasuprot tome stoje analize forumskih postova koji navodno potiču od Nakamotoa, a koji koriste daleko prizemniji jezik sasvim drugačijeg stila. Kad se tome doda dubinska ekspertiza iz mnoštva oblasti; matematika, teorija igara, jezik, pojavljuju se sve jasniji obrisi dokaza da je posredi grupa, a ne pojedinac.

Detaljnije obrazloženje prenosi Bitcoin News…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *