Blog

Kripto petak #13 – Pad Bitkoina, Ruski političari, Libra, Fox i NFT

21.05.2021. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U Kripto petak izdanju #13 možete pročitati analizu ko je kriv za pad vrednosti Bitkoina, kako je Ruska vlada u želji da se bori protiv korupcije pomogla normalizaciju i šire prihvatanje kriptovaluta, koliko centralnih banaka istražuje opcije za primenu nacionalnih digitalnih valuta i gde su granice NFT ludila.

Ko je kriv za pad vrednosti bitkoina – Kina ili loše novinarstvo? 

Ove godine je sezona pljuvanja Kine i njenih poteza. Dogodilo se da su se neke izjave kineskih zvaničnika poklopile sa padom vrednosti bitkoina. Rojters je loše interpretirao njihove stavove, te proglasio kako je Kina ponovo uvela zabranu kriptovaluta. Naravno, rojtersove izjave su svi preneli po automatizmu, pa se čak stekao utisak da je Kina prouzrokovala pad vrednosti bitkoina, ethereuma i nekih drugih valuta.

Naime, premda je Kina sve značajnija svetska sila, ipak ni u kom slučaju nije toliko moćna da obori vrednost kriptovaluta. Šta se onda dogodilo? Zvanične kineske novine Šinhua, Šangaj Sekjuriti Njuz, zvanična kineska televizija CCTV, te zvanična WeChat stranica Narodne Banke Kine zajednički su objavili – podsećanje(!) – svim finansijskim institucijama da nije dozvoljeno nuditi štednju u kriptovalutama, niti ih koristiti u drugim finasijskim proizvodima. Istaknuto je da zabrana (već jednom uvedena ranije) registracije, trgovine, kliringa i poravnanja nije dopuštena za klijente platnih i finasijskih kompanija. Naravno, kao što su kineski mediji preneli, a zapadni nekako zaboravili, posredi je bilo podsećanje na ranije mere u cilju sprečavanja rizika od finansijskih špekulacija, te smirivanju pomame za kriptovalutama. Da li je kineska vlada doprinela nestabilnosti? Verovatno jeste. Da li je uzrok pada i prateće histerije. Verovatno nije.

Kripto petak #13 – Rojtersovu vest možete videti ovde…

Ruski političari moraju da prijave kriptovalute kao imovinu

Ruska vlada podnela je predlog zakona koji ima veze sa borbom protiv korupcije, ali će izgleda poslužiti kao indirektna podrška normalizaciji i širem prihvatanju kriptovaluta. Naime, Duma, najviši organ ruskog parlamenta napravila je prvi korak u procesuiranju predloga zakona kojim se predviđa da političari pre stupanja na izbore podnesu finansijski izveštaj u kome će morati da navedu izvor i količinu sredstava koje su potrošili na kupovinu digitalne imovine, to jest kriptovaluta i njihovih derivata.

I ne samo to. Potvrda se zahteva za trgovinu digitalnom imovinom u poslednje tri godine ukoliko je zbir prihoda kandidata i njihovih supružnika veći od iznosa potrošenog na digitalnu imovinu. Ovaj zakon očekuju još dva koraka pre usvajanja. Političke kanditature kako opštinskih tako i nacionalnih vlasti, uključujući i predsedničke kandidate obuhvaćene su ovim zakonom. Zakon je samo deo pritiska koji Putin vrši na državne službenike koji se petljajuu kriptovalute, a već postoje uredbe kojima se zabranjuje da zvaničnici saveznih i regionalnih vlasti kupuju ili poseduju digitalnu imovinu. Na redu je i zakon o oporezivanju digitalne imovine, a limit za prijavu prihoda od kriptovaluta postavljen je za sume iznad 600.000 rubalja (nešto više od 8000 dolara). Ove uredbe imaju za cilj sprečavanje pranja novca i korupcije političara, ali takođe će doprineti da kriptovalute sve dublje ulaze u glavne tokove društva.

Kripto petak #13 – Nacrt zakona nalazi se ovde (na ruskom)…

Libra ohrabruje narodne banke da razvijaju CBDC

Kad smo već kod prihvatanja kriptovaluta, izveštaj platforme za blokčejn infrastrukture – Bison Trails, kaže da oko 80 posto centralnih banaka istražuje načine za primenu digitalnih nacionalnih valuta (CBDC). Oko 40 posto je već spremno da testira prototipska rešenja. 

Ne samo da je digitalna nacionalna valuta uskoro zamisao koju će prihvatiti sve države sveta, kaže izveštaj, već su za ostvarivanje ovih projekata veoma značajnu ulogu odigrale privatne digitalne valute. Bison Trails ističe, naravno, važnost infrastruktura i zaključuje da je Diem, valuta koju smo nekad znali pod imenom Libra veoma važan i ohrabrujući faktor u svetskom pokretu za CBDC. Diem se u istraživanju navodi kao katalizator promena. Bez ove Facebook-ove inicijative ne bi bilo ni težnje kineske banke da se ubrza projekat digitalnog juana. I premda se američke savezne rezerve opreznije kreću ka projektu nacionalne digitalne valute, slučaj Diema se ističe kao dobar primer značaja prave infrastrukture, te saradnje privatnih, državnih i stranaka zainteresovanih za društvene promene.

Kripto petak #13 – Opširnije na ovom linku…

Fox + Rick and Morty = nova granica NFT ludila

Okej, znate da je NFT u zaletu, svaki put neka vest o tome kako se granice digitalne umetnosti pomeraju. Kao i vi čitajući ovaj naslov, i ja sam izneverovao kad sam video o čemu se radi. Medijska kuća Fox Entertainment odlučila je da startuje prvu svetsku premijeru animirane serije koja će kompletno biti na blokčejnu. E sad, vest k’o vest ne bi bila spektakularna da projekat pod naslovom “Krapopolis” ne bi bio najavljen u partnerstvu sa Denom Harmonom, tvorcem – pogađate – serije “Rick and Morty”. 

Detalji su šturi, premda je izjava za oglašivače veoma bombastična. Naime, američke TV mreže imaju običaj da održe prezentaciju za potencijalne partnere kako bi se oglasni prostor unapred rasprodao. Elem, premda pojedinosti nema mnogo, doznajemo da će “Krapopoils” imati svoju digitalnu platformu za prodaju digitalnih kolekcionarskih predmeta (čitaj NFT-a), koji će se baviti uređivanjem zbirki, te prodajom tokenizovanih GIFova, likova, te tokena kojima će se nagrađivati superfanovi, dajući im posebne privilegije. Ima NFT, ima “Rick and Morty”, pa ovo mi je omiljena vest danas, ljudi!

Kripto petak #13 – Opširniji izveštaj iz Holivuda nalazi se ovde…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *