Blog

Kripto petak #15 – Predsednički kandidat, Kazahstan, Metaplex

04.06.2021. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U Kripto petak izdanju #15 možete saznati više o predsedničkom kandidatu koji koristi kriptovalute, gde će biti novo utočište rudara, kako se koriste kriptovalute unutar Putinove stranke i šta planira da uradi Metaplex za tržište NFT-a.

Predsednički kandidat igra na kartu kriptovaluta

Opa, znači dotle smo došli. Dobro, ‘ajde, nismo mi, već Južna Koreja. U pokušaju da ojača svoju poziciju, predsednički kandidat Von Hirjong izazvao je bivšeg premijera na javnu debatu o vrlo škatljivom – i za korejsku javnost značajnom – zakonu o oporezivanju kriptosredstava.

Prvobitni predlog je bio da se profit preko $2.100 oporezuje fiksnom stopom od 20 posto od oktobra ove godine, ali je molba brojnih menjačnica pomerila ovaj rok na januar 2022. godine. No, mladi ove daleke zemlje, koji čine većinu glasača demokratske partije nisu zadovoljni ovim predlogom zakona. U pokušaju da ih pridobije, Von je kupio raznih valuta za $900 (!) kako bi naučio šta je to i zašto se mladi toliko lože na kripto. Ubrzo je zatražio da se donošenje zakona odloži do 2023 kako bi se napravio bolji i pravedniji predlog. 

Znamo da je Južna Koreja uvek tu negde u kriptovestima kao važna tačka na planeti kad su nove tehnologije posredi, ali ovo je još jedan znak o tome koliko je za njihovo društvo važno mišljenje predsedničkog kandidata o temi kriptovaluta.

Kripto petak #15 – Evo detaljnijih informacija…

Dragi rudari, dobro došli u Kazahstan!

Već nedeljama traje panika oko poteza kineskih vlasti da stisnu kripto-rudare i uopšte, donesu reda u ovu granu privrede. Pričalo se mnogo o tome gde bi rudari mogli da nađu utočište, navodile su se razne države u južnoj Americi, Evropi, Africi. 

“Hej, dođite kod nas!” rudarima poručuje slavna nacija Kazahstana. Blizu su Kine, pa može da se utekne privremeno ili trajno, a tek odskora uveden je porez od 15 posto da bi se ublažile ekonomske posledice globalne pandemije. U ovom budućem raju za kripto-rudare, za sada se obrće oko 300 miliona dolara godišnje, ili nešto malo više, ako se uzme u obzir da su poznati podaci za velike rudarske operacije, dok se manje firme još provlače ispod radara. 

Ne samo da Kazahstanci nisu oporezivali rudarenje iz njihove zemlje, već su uložili nekih 200 miliona dolara u neophodnu infrastrukturu, te se broj mega-farmi procenjuje na blizu 20. I dok Kazahstan želi rudare, susedni Kirgistan muči muku sa njima. Naime, nestašice struje izazvale su privremenu zabranu rudarenja, pa su vlasti morale da zaplene preko 2000 komada opreme od šest nelegalnih firmi.

Kripto petak #15 – Čak i BIT Mining ulaže u Kazahstan…

Kriptoglasanje unutar Putinove stranke

Paaa, kako da vam kažem. Sa jedne strane ruske vlasti kritikuju kriptovalute i slede tu neku kinesku liniju tvrdog stava prema svemu na blokčejnu. Kad odjednom, predizborna kampanja ni manje ni više nego – na bloku!

Jedinstvena Rusija, sa zvaničnim predsednikom stranke, gospodinom Medvedevim, drži preko 330 sedišta od mogućih 450 u ruskom parlamentu, poznatijem kao Duma. Da bi se pripremili za predstojeću kampanju, u stranci Jedinstvena Rusija održavaju se unutar partijski izbori. No, kako je pandemija dosta teško pogodila ovu zemlju, partija je potražila onlajn rešenja za održavanje izbora. Kao neku vrstu testa za nacionalne izbore, odlučili su da ove unutar partijske organizuju u potpunosti na – blokčejnu!

Naravno, ono malo glasova kritike upozorava na to da su u ovom slučaju partijska i državna infrastruktura izjednačene, da je platforma za glasanje puna bagova, da nije transparentna i da to i nisu prava blokčejn-rešenja.

To nije sprečilo Jedinstvenu Rusiju da organizuje glasanja u pojedinim oblastima, na primer u dalekom Sibiru, u oblasti Krasnojarsk upriličeni su izbori za oko 160.000 registrovanih glasača. Rezultati izbora biće objavljeni na kongresu stranke 19. juna, a do tada imate fore da razmislite da li je ovo dobra, loša ili – meh, vest.

Kripto petak #15 – Kako javlja TASS…

Metaplex planira revoluciju na tržištu NFT-a

“Mi ćemo da napravimo za NFT ono što je Shopify bio za trgovinu! Ali to nije sve! Iskoračićemo još jedan korak napred i – nećemo biti posrednici”, izjavio je muzičar RAC, partner Metaplex-a.

Metaplex Foundation je firma koja sprema novu platformu za trgovinu NFT-om, a biće zasnovana na Solana blokčejnu i Metaplex protokolu. Inovacija je i u tome što će platforma pružati mogućnost umetnicima da naprave svoj izlog, baš kao što je to moguće i na Shopify. Tu će svaki umetnik moći da sam organizuje, vodi i plasira onlajn aukcije, što uklanja svakog posrednika između njega i kupaca. Naravno, plaćanja će biti automatizovana, a sistem će se održavati putem naplaćivanja jednokratne takse za pravljenje NFT-a (minting). Za čuvanje će se koristiti decentralizovani storage protokol Arweave. Kao prva prava decentralizovana platforma, Metaplex će imati svoj kripto-novčić META koji će se koristiti za upravljanje protokolom.

Naravno, uz influencera i ambasadora RAC-a, jasno je da će na ovoj platformi biti više nego dobrodošli i muzičari, a ne samo grafičari. Muzička platforma za strimovanje i deljenje, Audius, biće zadužena za NFT-ove iz oblasti muzike. Zvuči fantastično!

Kripto petak #15 – Evo je ista vest, opširnije…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *