Blog

Kripto petak #23: Ruski Ermitaž ulazi u NFT svet, YGG token rasprodat za 31 sekundu, ko je Robinhood modernog doba?

30.07.2021. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Kripto petak

U najnovijem izdanju Kripto petka, saznaćete više o modernom Robinhood-u, novom protokolu koji koriste banke kako bi brzo slale novac preko granice, zakoračićemo u svet kripto igrica koji je sve popularniji i prošetaćemo digitalnom izložbom ruskog Ermitaža u potrazi za delima Leonarda da Vinčija, Van Goga, Kandinskog, Monea…


Robinhood, ne krade od bogatih, ali pomaže sirotinji

Ako već niste čuli za Robinhood Markets, Inc. posredi je kompanija koja pokušava da omogući što bezbolnije investiranje i spekulisanje na berzi čak i za obične građane. Počeli su sa ponudom kupovine i prodaje deonica bez provizije čime su otvorili vrata malim igračima, a dodatno su ih štitili eliminisanjem visokorizičnih berzantskih proizvoda, te zabranom trgovine za određene portfolije.

Zatim su se proširili na kripto, a premda njihova aplikacija nije (još uvek) e-novčanik za kripto, omogućili su klijentima da trguju bitkoinom, etereumom, a dodali su i bitkoin keš, dodžkoin, etereum klasik i lajtkoin.

E, sad. Tu dolazimo do srži ove vesti i fantastične inovacije. Naime, aplikacija će ubuduće pratiti stanje na berzi i automatizovana ulaganja korisnika, te ih obaveštavati ako se dogodi nagli skok ili nagli pad. Planiraju i opciju u kojoj se automatski preskače automatizovana kupovina kad se uključi ovaj “berzantski alarm”, kako bi klijenti uvek imali što bolju kontrolu nad svojim investicijama, a bez da svaki čas prate puls berze.

To je nešto što će im dobro doći kad zađu malo dublje u trgovanje kriptovalutama. Još jedna inovacija je tzv. bakšiš-investicija. Ne, nije grad u Turskoj, već princip mikro-investiranja koji je poznat odskora. Platite ručak u restoranu karticom, suma se zaokruži na prvi veći iznos, i taj kusur se šalje kroz aplikaciju Robinhood kao sićušna investicija za klijentov unapred definisan izbor portfolija.

O ovom zanimljivom načinu investiranja, piše Bloomberg…

Novo oružje u ratu banaka i kripto-plaćanja

Jedan od važnijih razloga za usvajanje kriptovaluta je mogućnost slanja novca preko granice. Novčane doznake iz inostranstva su gotovo osnova preživljavanja u mnogim zemljama sveta. Posebno su jaki tokovi novca koji idu od “severa” ka “jugu”, iz bogatih ka siromašnijim zemljama, a novčane pošiljke (remittance) su naročito zastupljene u Aziji i sve više u Africi.

Tek, bankarski platni sistem (ponajpre mislim na SWIFT) se tu pokazao kao izrazito netransparentan, spor i preskup. Ako ne verujete, pitajte bilo koga ko je morao da pošalje novac preko banke, a čak i sistemi plaćanja hitriji od banaka (Western Union, Ria, MoneyGram, itd) nisu uspeli da mnogo spuste cenu slanja novca.

S obzirom na to da je mnogo, mnogo, mnogo novca u opticaju, te da su se kriptostartapi pokazali daleko brži i sposobniji da omoguće klijentima lak i jeftin transfer novca, banke su morale kad-tad da potegnu nešto jače od SWIFT-a.

I sad su, navodno, našli bolje rešenje. Banka za međunarodni kliring (BIS) podržava Nexus Gateways protokol koji će se najpre testirati između Singapura, Tajlanda i Indije kao izrazitih korisnika novčanih doznaka. Već je u toku povezivanje raznih centralnih banaka, a donet je i predlog tehničkih standarda, protokola i operativnih instrukcija koji bi mogao biti implementiran u naredne četiri godine.

Više o razvoju na ovom polju možete naći na Cryptonews…

Ruski Ermitaž ulazi u NFT svet

Državni ermitaž u Sankt Petersburgu jedan je od najvecih umetnickih i kulturno-istorijskih muzeja na svetu. U saradnji sa Binance NFT-om, odlucili su da ovog avgusta puste u prodaju digitalne kopije najznacajnijih dela svetske kulturne baštine.

U digitalnu zbirku ukljucena su dela Leonarda da Vincija, Van Goga, Kandinskog, Monea. Svako umetnicko delo imace dve NFT-kopije, jedna ce se cuvati u muzeju, a druga ce biti ponudena na aukciji. Direktor muzeja, Mihail Pjotrovski licno ce potpisati svaku kopiju, a srecni vlasnici ce imati priliku da se pohvale da se njihova NFT umetnina cuva u Ermitažu. Planira se i izložba novonastalih digitalnih dela vec na jesen, naravno, u samom muzeju.

Premda su ruski zakoni strogi prema kriptovalutama, Ermitaž je našao pravni lek, nacin da se tokenizovana dela udobno smeste u okružene koje nije baš prijateljski nastrojeno spram kripto-tehnologija.

O važnosti tokenizacije umetnosti, više na sajtu samog Binance-a…

Otišlo k’o ‘alva ili otišlo k’o YGG-ov token

Yield Guild Games je organizacija koja je posvećena play-to-earn gejmingu. Posredi je decentralizovano udruženje igrača koje ulaže u gejmerske NFT, za sada dostupne uglavnom u igrama na blokčejnu, te se bavi osvajanjem mogućnosti da igači zarađuju – tako što se igraju.

Elem, održali su javnu prodaju svog tokena YGG, sakupivši za 31 sekundu preko 12 (dvanaest!) miliona dolara. Prodaja je obavljena u SushiSwap menačnici putem smart-contract platforme MISO. Time je zvanično počeo život YGG DAO, organizacije koja će preostalu količinu tokena deliti kao nagrade za early adopters tokom sledeće četiri godine.

Tokeni će moći da se kupuju i prodaju na decentralizovanim platformama kao što je SushiSwap, a počeće i community mining po planu. Osim ove investicije, uspeli su da obezbede još pet miliona dolara iz raznih dokapitalizacija sa ciljem da razvijaju koncept play-to-earn, ali i da ulažu u svet igara. Program školarina usmeren je ka podršci mladim pojedincima i timovima koji razvijaju NFT-igre. Inače, ako vam ideja igranja igara za novac deluje apstraktno, tokom lokdauna na Filipinima, igrači su – isključivo putem igranja igara – mogli da zarade oko četiri stotine dolara, što je i za naše pojmove lepa svota, a tamo gotovo tri puta više od minimalca.

O uspehu Gilde, piše CoinDesk…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *