Blog

Kripto petak #28: Tviter prigrlio Satoši, Naomi Osaka se sprema za kripto penziju

03.09.2021. / Autor: Nemanja Ostojić / Kategorija: Kripto petak

Na koji način Tviter uvodi kripto za nagrade kreatorima, zašto Naomi Osaka planira penziju i još mnogo toga – saznajte u 28. izdanju Kripto petka!


kripto petak 28

Kume, daj jedan satoši da te ne bije maler

Osporavani, ali ipak pravi medijski gigant, Twitter, počeo je da testira Lighnting Network za slanje i primanje napojnica za zaslužne kreatore sadžraja (tip jar). Naime, Twitter već neko vreme ima opciju da autori tviteraši na svoj profil povežu linkove ka Bandcamp, Cash App, Patreon, Paypal i Venmo servisima kako bi verna publika mogla da ih nagradi. Premda bitkoin još nije uvršten kao opcija, kopanjem po kodu našli su da će uskoro biti omogućeno primanje i slanje satošija. Twitter nije stidljiv po pitanju ovog programa, čak i navode da će uplate ići preko Bitcoin Lightning računa, tako da će podržavati e-novčanike poput Blue Wallet, Wallet of Satoshi, ali i Mun, Breez i Zap novčanike. S tim u vezi, a možda i ne, stoji i pomalo tajanstvena objava da u vezi sa ovim projektom Twitter traži partnere (!) u Africi (?).

Celu vest možete naći ovde, kao i tvit o tome kako bi ova usluga mogla da izgleda…

CryptoPunks idu u Holivud

LarvaLabs, poznat po kripto-projektima Meebits i Autoglyphs sklopio je ugovor sa holivudskom agencijom United Talent Agency. Za manje upućene, UTA zastupa gotovo sve koji imaju ikakve veze sa mejnstrim zabavomu sferi filma, TV serija, igara i drugih projekata industrije zabave. 

Šta ovo može da znači za CryptoPunks kao jedan od najpoznatijih art-projekata iz kuhinje LarvaLabs-a? Da vas podsetim, dr’žte se dobro, algoritamski stvoreni portreti “kripto pankera” (a postoji ih “svega” 10.000) prodaju se za po nekoliko miliona, s tim što cela zbirka trenutno teži oko tri milijarde dolara. 

Pa, ovo može da znači da će se razni kripto-projekti umetnika iz okruženja LarvaLabs-a naći negde u mejnstrim sadržajima, na filmu, u seriji ili igrici. Isto tako može da znači da će pojedini umetnici dobiti ozbiljne agente i, samim tim, ozbiljna angažovanja. Ovo je skok kakav se ne pamti, da je ideja, ostvarena u potpunosti u kripto-svetu, sada spremna da se zaputi u Holivud.

Detaljnije prenosi Hollywood Reporter…

Naomi Osaka sprema penziju u kriptovalutama

Naomi Osaka je dvadeset trogodišnja teniserka, nova zvezda u usponu. Posle depresivnih epizoda koje su je ponukale da propusti Frenč Open i Vimbldon, vraća se na Grend Slem. Interesovanje za kriptovalute stekla je čitajući o Dogecoin-u. Omladinka kaže za Bloomberg da je razgovarala o investiranju u kriptovalute sa svojim agentom. Karijera vrhunskih sportista poput Naomi kratko traje, pa ne čudi što se već sprema za penziju. 

Ono što je nama zanimljivo jeste to da je mlađana gospođica Osaka već pokazala talenat za poslovanje kada je investirala u lanac zdrave hrane Sweetgreen, te u ženski fudbalski klub North Carolina Courage. Osim toga već je kročila u NFT vode proteklog meseca, sa svojom sopstvenom zbirkom.

Kao jedna od najbolje plaćenih sportiskinja, te ambasadorka luksuznog brenda satova, TAG Heuer, Naomi je nehotice postala i ambasadorka investiranja u kriptovalute. Za sada nije poznato da li se odlučila za Dogecoin ili neki drugi novčić.

Bloomberg prenosi više iz razgovora sa Naomi…

Dobra kuca sada i u vašem domu

Ženka pasmine šiba inu po imenu Kabosu rođena je u šampionskom leglu. No, kada su njene gazde bankrotirale, završila je u azilu. Srećom, 2008. godine spasila ju je vaspitačica po imenu Acuko Sato. Slika ove divne kuce, sa napisima navodnog unutrašnjeg monologa postala je viralna (meme), a novu popularnost doživela je kao naslovno lice šaljivog kripto-novčića, Dogecoin-a. 

E, sad. Ono što možda niste znali jeste činjenica da je original slatke šiba inu ženke stavljena na NFT i prodata za 1696 ETH novčića organizaciji PleasrDAO. Vrednost u današnjem novcu iznosi oko šest miliona dolara. No, verovali ili ne, sad je moguće posedovati delić ovog besmrtnog mima. 

Kao što je muzej Luvr podelio vlasništvo nad Mona Lizinim NFT-om, tako je i PleasrDAO, koristeći alat Fractional.art koji omogućava da se NFT registruje kao suvlasnička struktura, ponudio “deliće” divne Kabosu javnosti. Dok ovo čitate, već je prošla prva aukcija. Ko bude želeo da poseduje delić memetičnog NFT-a, moći će to da završi na nekoj od tržnica poput sushi.com, uniswap.org ili na fractional.art.

Vlasnik će se starati da svaki delić održi vrednost, te najavljuje da će se sakupljeni novac ulagati u projekte koji podržavaju zajednicu. 

Detaljnije o ovoj prilici piše CryptoNews…

El Salvador obezbedio 150 miliona dolara za prelazak na BTC

Dug je put. Otkako je najavio da će država Salvador preći na bitkoin kao zvaničnu valutu, predsednik Bukele je gotovo neprestano na udaru, kako domaće opozicije, tako i međunarodnih institucija i međunarodne javnosti. No, vidi se svetlo na kraju tunela. S obzirom na to da Bukele drži značajnu većinu u skupštini, odobrenje budžeta i pratećih odredaba nije bilo u pitanju. Značajnija vest je to što je Salvador uopšte uspeo da obezbedi 150 miliona dolara za tranziciju na BTC.

Iz ovog budžeta pokriće se svi troškovi vlade, a sredstvima će upravljati razvojna banka El Salvadora. Kako je izvesno da će mnoge firme gledati da bitkoine što pre unovče opet u dolare, to je jedan deo budžeta namenjen održavanju BTC-a u platnom promenu. Deo sredstava namenjen je za operatere kripto-ATM menjačnica, a deo za pozajmice u vezi sa zvaničnim novčanikom (Chivo). 

Naravno, opozicija i dalje navodi da očekuje velike zloupotrebe od ove tranzicije, a mnogi stručnjaci su zabrinuti da bi ovoliki budžet za prelazak na bitkoin mogao da ugrozi dogovor sa MMF-om, od čijih zajmova država uveliko zavisi.

Sa mnogo više detalja, izveštava lokalni portal ElSalvador.com…

 

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *