Blog

Kripto petak #3 – Atari u Decentraland-u, posledice NFT-a i JP Morgan

12.03.2021. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U Kripto Petak izdanju #3 možete čitati o novom poduhvatu Dogecoin-a, kakve posledice po našu sredinu imaju non-fungible tokeni (NFT), kako JP Morgan želi da se uključi u svet kriptovaluta i kakvu saradnju će imati Atari i Decentraland.

Much DOGO, Exchange Wow

Okej, momci i devojke, upravo je postalo oz-bi-ljno. Počelo je kao pošalica, ali kad su Ilon Mask, Snup Dog i Džin Simons krenuli da tvituju o njemu, kriptonovčić (e, sviđa mi se ovaj izraz!) sa likom popularnog memetičnog psića – znate onaj slatki zbunjeni šiba-inu – počeo je da dobija na vrednosti sve više i više. Čak će završiti na mesecu (što znate ako pratite naše vesti!).

Elem, provajder rešenja za blokčejn, Komodo, lansirao je DogeDEX, platformu zasnovanu na AtomicDEX endžinu. Za one sa jeftinijim ulaznicama, to znači da je od sada moguće “atomsko” trgovanje ovim novčićem, tačnije peer-to-peer razmena. DEX takođe služi kao novčanik, a od sledeće nedelje za državni, da ne kažem fiat-novac moći ćete da kupite DOGE. “Za kriptovalute kao i za mnogo šta na internetu zaslužna je zajednica, a dogecoin je valuta interneta…” izjavio je CTO firme Komodo.

Više o ovom novom servisu, ovde…

Gronk stavio na aukciju svoju NFT-zbirku

Rob Gronkovski, šampion Superboula, poznatiji kao Gronk odlučio je da posle pobede Tampa Bej Bukanirsa na pomenutom takmičenju i osvajanja četvrte titule objavi svoju zbirku na ETH-u.

Kartice je dizajnirao studio Black Madre, a u ponudi je pet dezena. Svaku je, naravno, odobrio Gronk lično, a Ethereum je obezbedio potvrdu za kolekcionare da je njihov primerak jedinstven. Osim toga sportista je potpisao svaku, a osim jedne kartice koja je zaista jedna i jedina, ostale su proizvedene u svega 87 izdanja. Održana je aukcija (upravo dok ovo čitate), a dobitnik ove jedinstvene kartice će takođe moći da upozna Gronkovskog i bude mu gost na jednoj od utakmica. I time se groznica NFT kolekcionarstva širi, zahuktava, uzleće. 

Kako zbirka izgleda i ostale pojedinosti, ovde…

Da li su NFT umetnine opasne po zdravlje naše planete?

Da li NFT ima svoju mračnu stranu? Neki izveštaji kažu da su NFT, budući da za njihovu izradu treba mnogo zamršenih transakcija, izvršavanje mnoštva malih ugovora, te drugih intenzivnih procesa, višestruko skuplji u energetskom smislu od običnih transakcija.

Umetnici, koji su najviše i profitirali od NFT groznice, a poznati po svojoj osetljivosti spram raznih tema od kojih je zeleniš pri vrhu, počeli su da se brinu o tome da li “gas” NFTa uništava dragu nam majčicu Zemlju. “Samo šest kripto-umetnina potrošili su više struje nego ceo naš studio za dve godine” primetio je Džouni Lemersjer prilikom otkazivanja NFT planova. Kolega umetnik i inženjer Memo Atken razvio je platformu CryptoArt.wft koja proračunava utrošak energije i CO2 emisije vezane za NFT, zaključivši da prosečna umetnina na blokčejnu potroši struje i izduva ugljendioksida koliko i prosečna evropska porodica za sat i po. 

Sa druge strane, Offesetra, projekat koji pomaže da se smanji emisija CO2 vezana za kriptovalute priznaje da proračuni o NFT-u imaju nedoslednosti i nejasnoće, a izgleda da će novi Eth2 i slične tehnologije dramatično povećati efikasnost proizvodnje NFTa. Javljaju se i glasovi poput Media Demarka koji tvrde da glad kripto-rudara za strujom povećava potražnju za jeftinijom energijom i očekuje da se obnovljivi izvori sve ozbiljnije shvataju. Ostaje samo da vidimo da li će u budućnosti NFT i kripto – spasiti ili uništiti – našu planetu. 

Ovde imate čak i šarene tabele o tome!

JP Morgan lansira investicioni paket vezan za kripto-firme

Kad je posredi usvajanje novih tehnologija oči su uvek uprte u etablirane finansijske institucije. Stoga se i u svetu kriptovaluta pomno prati šta radi gigant JP Morgan. Najnoviji pokušaj da zahvate u kripto-svet je investicioni paket koji omogućava investitorima da novac ulože u paket od 11 firmi koje su sve na neki način vezane za bitkoin i druge valute. 

Posredi je finansijski instrument koji će sadržati deonice kompanija MicroStrategy, RiotBlockchain, nVidia, Square, ali i PayPal, AMD, Overstock.com i Silvergate Capital. Prihod od ovog ulaganja zavisiće od uspeha svih ovih kompanija, a minimalno ulaganje je $1000, a ponuda je namenjena onima koji bi da ulože u svet kriptovaluta bez da neposredno kupuju i prodaju novčiće. Premda je dobro da zanimanje tradicionalnih institucija za kripto raste, mnogi analitičari napali su ovaj potez JP Morgana, ponajpre zato što nije neposrednije vezan za kriptovalute, a tako se predstavlja, te zbog onoga što tamo u “sitnim slovima” ugovora stoji.

Naime, vrednost je vezana za cenu deonica firmi, a ne neposredno za, na primer, bitkoin, a detalji ugovora, kada se rastumače, kažu da investitor jedino profitira ako tržište u globalu vidi rast, pad ili stagnacija jednak je gubitku. Kako kaže Bred Hinc, analitičar: “Umesto što bacate pare na ovaj rizičan paket, zar ne bi bilo zabavnije da pošaljete ček direktno direktoru JP Morgana i za kusur odletite za Las Vegas?

Više o detaljima, ovde…

Atari se pridružuje virtualnom svetu Decentraland

E, konačno, meni omiljene, vesti vezane za gejming. Atari, drevna kompanija industrije igara (čuli ste, bar, za Pacman, naravno) zadužen je da “izgradi” kockarnicu u saradnji sa Decentral Games. Posredi je virtuelni svet Decentraland zasnovan na ethereum-ovoj mreži, a novčići za virtuelne slot mašine i druge zanimacije biće – kriptovalute.

Decentraland već ima Vegas City, u kome će Atari doneti svoj kutak. Ovo je zanimljivo stoga što su počeci Atarija ne samo u igrama (softveru) već i u proizvodnji arkadnih mašina (hardver). Igrači će svog avatara moći da prošetaju po celom Decentraland-ovom multiverzumu, pa i da ušetaju i – navodno – prvu kripto-kockarnicu. Razume se, igre koje će se nuditi neće biti klasični aparati, slot mašine, veća-manja, već arkadne igre zasnovane na Atarijevim hitovima, premda nije najjasnije zašto bi gejming bio smešten u kockarnicu. Elem, ko ima Decentraland-ov novčić – $DG, moći će da ga virtuelno umetne u virtualnu arkadnu mašinu i zaigra neki kripto-Pacman

Ovde više o tome…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *