Blog

Kripto petak #38: Kripto spaja informatiku i ekologiju, nova generacija društvenih mreža na Solani i nacionalna digitalna valuta Britanije

12.11.2021. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte kako kripto spaja informatiku i ekologiju, koje su prednosti partnerstva najveće brazilske kripto-berze i distributera električne energije, na kom blokčejnu se prave nove društvene mreže i kakvi su stavovi Velike Britanije po pitanju nacionalnih digitalnih valuta.

Kad se spoje informatika i ekologija 

Katedra za informatiku i tehnologiju, te Institut za proučavanje očuvanja prirode pri Univerziteta u Kembridžu, oformili su Centar za karbonski kredit (Cambridge Centre for Carbon Credits). Glavni cilj je da se studentima i naučnicima koji se bave informatikom, ekologijom i ekonomijom omogući pristup decentralizovanoj berzi na kojoj bi oni koji žele da obezbede karbonske kredite mogli da ulože novac u prirodnjačke i ekološke projekte. Naime ovi krediti su zapravo sertifikat koji kompanijama “kupuje pravo” da emituju ugljen dioksid ili druge gasove koji izazivaju efekat staklene bašte. Jedan od načina da steknu ovaj sertifikat jeste da podržavaju naučne projekte koji se bave smanjivanjem zagađenja. 

“Trenutni sistem procenjivanja i izveštavanja spor je i zastareo, što podriva poverenje onih koji bi želeli da podrže projekte očuvanja biodiverziteta. Zato je neophodna decentralizovana berza na kojoj bi klijenti mogli brzo da nađu proverene projekte, stoga ovaj Centar”, kaže direktor dr. Anil Madvapedi. Naravno, čim čujete decentralizovana i berza, znate da se radi o blokčejn-rešenju, koji će pokretati mreža Tezos (XTZ).

Ceo izveštaj pročitajte sa zvaničnog sajta Univerziteta…

 

Dva nova “zelena” tokena

Pa, da nastavimo u “zelenom” fazonu. Najveća brazilska kripto-berza sklopila je partnerstvo sa domaćim distributerom električne energije, firmom Comerc. Cilj partnerstva je lansiranje dva tokena koji će pomoći razvoju obnovljivih izvora energije. Naime, jedan će služiti kao kešbek za proizvođače struje iz obnovljivih izvora energije, što su klijenti-partneri firme Comerc, a drugi će služiti kao sertifikat koji će pratiti potrošnju struje poreklom iz obnovljivih izvora. Ovaj prvi token uskoro će biti dostupan i kao novčić koji će moći da se kupi za fiksnu cenu.


Potrošači struje, će takođe učestvovati u ovom projektu, pa se će za, na primer, 1000 brazilskih reala računa koji naprave, 150 pretvoriti u token. Oba tokena biće spremna u decembru ili januaru. 

Vest je preneo portal Yahoo! Finance…

 

Solana pravi novu generaciju društvenih mreža

Aleksis Ohanian, suosnivač Reddita sklopio je partnerstvo sa organizacijom Solana Foundation. Isprva su planirali investiciju od 50 miliona dolara, ali dogovor predviđa 100 miliona dolara za izradu projekata koji bi stvorili novu generaciju društvenih mreža na blokčejnu solana.

Objava partnestva dogodila se na konferenciji Breakpoint koju organizuje upravo Solana Foundation. U razgovoru sa suosnivačem mreže solana, Ražom Gokalom, otkriveno je da je Ohanianova firma Seven Seven Six predvidela isprva 50 miliona, ali da su naposletku ipak zaključili da to nije dovoljno. Ohanian je rekao, “Uz blokčejn mrežu visokih performansi, kao što je Solana pruža nam se neviđena prilika da spojimo kripto i društvene mreže, nešto u fazonu web2, ali sa dodatnim podsticajem u vidu osnaživanja korisnika pravom vlasništva nad projektima.”

Inače, Ohanian, oženjen Serenom Vilijems, ima dobar biznis, jer investitori njegovu firmu gotovo neprestano zaspiaju novcem, pa je svima drag partner, poznat po uspehu Reddita.

Business Insider oduševljen je, kao što se vidi iz vesti koje prenose…

 

Britanci razmišljaju o digitalnoj valuti

Trezor Njenog Veličanstva (HM Treasury), poznatija i kao The Exchequer, u saradnji sa Engleskom bankom (Bank of England) objavila je izjavu o sledećim koracima ka razvoju digitalne valute centralne banke (CBDC). Nameravaju da digitalnu valutu ponude uz keš, dakle kao sredstvo plaćanja uz sva ostala tradicionalna sredstva. 

Dakle posle osnivanja komiteta CBDC Taskforce koji je dobio zadatak da koordinše istraživanje potencijala britanskog budućeg CBDC novčića, na redu je konsultativna faza koja počinje 2022. godine, sa ciljem da se istraži i pripremi materijal koji će informisati zakonodavna tela. Kako vlada i relevantne službe nisu još odobrile razvoj britanskog CBDC-a, Banka i Eksčeker neće preduzimati nikakve konkretne korake. Konsultativna faza predviđa niz diskusija, foruma i panela o ulozi, prednostima i tehničkim pojedinostima razvoja CBDC-a. Znači sporo, ali dostižno, birokratska struktura se pokreće, razmatra rizike, ali i politike koje bi pratile uvođenje digitalne valute.

Evo šta kažu iz Banke…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *