Blog

Kripto petak #4 – Cenzura bitkoina, crypto.com dresovi, NFT i Putin

19.03.2021. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U izdanju Kripto petak #4 možete pročitati više o cenzuri Bitkoin reklama, kripto kompaniji koja se pojavila na dresovima, novinama iz NFT sveta i kako se Vladimir Putin bori protiv kripto-kriminalaca.

Cenzura protiv neodgovorne reklame za Bitkoin

Možda volite britanski humor, ali sa britanskom agencijom za standarde u reklamiranju (ASA) nema šale. Reklama u novinama, ni manje ni više nego Newhamptonshire Telegraph-u (to vam je otprilike kao Glasnik moravičkog okruga), prikazala je penzionerku koja se hvali svojim mudrim ulaganjima – ništa banka, samo zlato, srebro i bitkoin.

Cenzura je reagovala i zabranila reklamu kompanije Coinfloor, pod optužbom da dovodi penzionere u zabludu, nedovoljnim naznačivanjem rizika takvog investiranja. Firmu u prekršaju nije izvuklo ni to što su sitnim slovima dodali upozorenje. Banhammer je pao, a Coinfloor dobio opomenu da u budućnosti pravi reklame koje će jasnije uputiti starije sugrađane o opasnostima kripto-trgovine. 

Ko voli pravne akte, evo je presuda…

Crypto.com na dresu najdražih boja

Za sve ljubitelje Montreal Kanejdinesa, hokejaškog kluba, sjajne vesti. Kripto-menjačnica Crypto.com potpisala je ugovor za sponzorstvo pulena nacionalnog kanadskog sporta. Premda finansijski detalji dogovora nisu objavljeni, pretpostavljamo da je posredi masan transfer, s obzirom na to da će logo menjačnice biti na središtu terena. 

Za nas ostale koji ne marimo mnogo za ledeni sport, ovo je zanimljiva vest jer pokazuje kako kripto-kompanije polako ulaze u mejnstrim. Sport je posebno primamljiv zbog broja pratilaca, a govorka se o tome da će menjačnica FTX kupiti prava da arenu NBA-kluba Majami Hit nazove svojim imenom.

Ceo izveštaj ovde… 

GaryVee protiv NFT-manije

Okej, čuli ste za Garija Vajnerčuka, glamuroznog investitora i CEO firme VaynerMedia. Neki ga nazivaju prevarantom, drugi guruom nove generacije preduzetnika. Šta god mislite o njemu, on jeste u vrhu vodećih influensera, bar ako pitate Forbes.

U intervju za predstojeću konferenciju, Consensus, osuo je paljbu po NFT-maniji koja ne pokazuje znake jenjavanja. GeriVi je izjavio da je cela ta frka zapravo mehur koji će kad tad da prsne. “Da, internet je tehnologija koja jeste promenila svet, ali tamo početkom devedesetih sve je bilo prenaduvano”, kaže Geri i objašnjava da NFT mogu biti korisni, ali da je ipak još mnogo hajpa, mnogo neznanja ili nedovoljnog znanja kad god se pomenu ove teme. Istovremeno, Geri ulaže u NFT, više nego u novčiće, jer kako sam kaže: “voli to!” Pre nekoliko nedelja pisali smo o platformi Sorare koja trguje digitalnim kolekcijama iz sveta fudbala. E, pa Geri je učestvovao u investiciji od ukupno $50 miliona. Gleda kupus, a ‘vata slaninu, tako se kod nas nekad govorilo.

U međuvremenu, u svetu NFT-umetnosti…

A dok se mehurić na kojeg nas Geri upozorava pumpa i dalje, u svetu NFT-a je prilično uzbudljivo.  Da vas ne bih smarao sa ful vestima o pojedinim umetničkim poduhvatima, ovo vam je 3-in-1 izveštaj koji naprosto ilustruje živu aktivnost u domenu kripto-arta.

NFT omogućava da se maltene sve pretvori u robu, pa i ljudski pokret. Plesač poznat kao Snep Bugi (Snap Boogie) sklopio je dogovor sa izdavačem VR igre AlterVerse. Brejkdens pokret tokenizovan je tako da igrači mogu da ga iskoriste u svetu igre kao emotikon!

Video, foto…

Čak i ne-digitalna dela, kao što je slika avangardnog umetnika Baranov-Rosina iz 1926, odlaze na NFT. Potomci slavnog slikara, sklopili su ugovor sa Mark Kubanovom platformom Mintable, pa je umetnina stavljena na aukciju uz digitalnu sertifikaciju putem NFTa.

Više ovde…

‘Ajd što su umetnici bacili na digitalnu umetnost podržanu NFTom, nego su počeli da uče i robot da stvaraju. Honkonška firma, Hanson Robotics objavila je zbirku digitalnih umetnina koje je stvorila njihova robotica – Sofija. Osim što slika, Sofija piše i muziku. Njeni alati su simbolički AI, neuralna mreža i pozamašnija zbirka “iskustava” iz njenog “života”. Sofija je, naime, naslikala svoju interpretaciju dela slikarke Andree Bonačeto, a zbirka će biti ponuđena na Nifty Gateway.

Više o robotici koja krade posao slikarima…

Gde je umetnost, tu je i Sotheby’s

Dobro, jasno vam je. Gde ima prilike da se masno zaradi, tu je Sotheby’s poznata britanska aukcionarska kuća. Kao prava predstavnica etabliranog, Sotheby’s je već duže vreme na margini događaja i posmatra kako se stvari odvijaju sa NFT-om. Sad kada je “mehurić” narastao, odlučili su da dograbe najeminentnijeg umetnika sa kojim su mogli da naprave dogovor i ponude njegove NFT-umetnine. 

Neko ili nešto poznatiji kao Pak, digitalni je umetnik, neka vrsta disko-nindže, ono kao niko ne zna ko je Pak zapravo, Pak je svuda, Pak pravi dizajn, Pak postavlja pitanja, i tako to. Elem, Pak je takođe dovoljno nahajpovan da je aukcionarska kuća odlučila da se baci na posao, verovatno merkajući uspeh poput Beeplovog, kad je digitalna instalacija otišla za sedamdesetak miliona dolara.

Više o tajanstvenom dogovoru…

Vladimir Putin protiv kripto-kriminalaca

Zvuči kao novo izdanje superherojskog stripa. Ili je to samo zato što sam hteo da vam pišem o tome kako DC Comics upozorava umetnike da ostave Betmena na miru i ne trpaju ga na NFT-ove. Elem, uleteo je Putin, a kao što svi znamo, gosn Vladimir Vladimirovič uvek ima prednost.

Putin je na sastanku sa javnim tužiocem izjavio da je neophodna ozbiljnija zaštita kako bi se sprečio uvoz digitalne imovine u majku Rusiju. “Kriminalni elementi sve više i više koriste digitalnu imovinu, stoga moramo da svi zajedno povećamo budnost, kako tužilaštvo kao i ostale bezbedonosne agencije, uključujući i Rosfinmonitoring”, izjavio je Predsednik.

Ove izjave dolaze i kao posledica novog ruskog zakonodavstva koje je donelo pravilnik o tome kako se u promet puštaju digitalni tokeni centralizovanih institucija, ali i prepoznaje decentralizovane kriptovalute kao imovinu koja pada pod poreske zakone. Ruskim zaposlenicima u državnom sektoru zabranjeno je da poseduju kripto-bilo-šta. S obzirom da je Putinov kriptonit, Aleksej Nolvalnji koristio kriptovalute da bi zaobišao mere blokade svojih bankovnih računa, moguće je da se iza priče o kripto-kriminalu krije – obračun sa političkim neprijateljima.

Put in, here…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *