Blog

Kripto petak #49: Zakon o digitalnoj imovini u Republici Srpskoj, izveštaj američkih Federalnih rezervi, izložba Pabla Pikasa, stav Rusije o kriptovalutama

28.01.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte više o novom izveštaju američkih federalnih rezervi, pogledajte izložbu Pabla Pikasa na sotbisovoj aukciji, pročitajte u kojoj je fazi zakon o digitalnoj imovini u Republici Srpskoj i kakav je stav Rusije o kriptovalutama i rudarenju.

Američka inflacija, recesija i kripto kriza

Ispostavlja se da fluktuacije bitkoina utiču na sve ostale kriptovalute. No, biće da se ispostavilo i to da se veće interesovanje finansijskih institucija, korporacija i drugih investitora iz sfere tradicionalne ekonomije za bitkoin pokazalo da BTC postaje ne samo osetljiv na kretanje kamatnih stopa, već i neka vrsta indikatora. Dok je ranije posmatran kao digitalno zlato, brana od inflacije, pokazuje se da ima sve više veze sa širim tržištem, posebno sa tržištem deonica.

U svakom slučaju, napeto se očekivala konferencija za štampu američkih Federalnih rezervi (Fed Reserve Board). Izveštaj najviše govori o pandemiji i njenom uticaju na ekonomiju, o visokoj inflaciji i padu nezaposlenosti. Po završetku konferencije, zabeležen je pad vrednosti kako bitkoina, tako i etereuma. Tviter kriptosfere je dosta ogorčen, pitajući se da li je moguće da reč jednog čoveka (predsedavajućeg Pauela), znači više nego samo tržište.

Ceo izveštaj možete videti ovde

 

Digitalni Pikaso u Sotbisu

Poznata aukcijska kuća, Sotheby’s, sada već nimalo stranac kad su posredi aukcije NFT-a i digitalne umetnosti, udružio se, ni manje, ni više, nego sa naslednicima Pabla Pikasa. Marina Pikaso, unuka slavnog umetnika, zajedno sa sinom Florijanom odlučili su da na aukciji ponude 1010 radova koji do sada nisu uopšte viđeni u javnosti.

Posredi su radovi u keramici koje je majstor radio krajem pedesetih godina prošlog veka. Ovo je prilika da se NFT dodirne visoke umetnosti, primećuje Florijan. Aukcijska kuća priprema prodaju fizičkih umetnina, kao i njihovih NFT varijanti, za mart mesec, pri čemu će token predstavljati i neku vrstu potvrde o autentičnosti i jedinstvenosti kolekcionarskih primeraka. 

Detaljnjie prenosi AP News

 

Republika Srpska razmatra uvođenje zakona o kriptovalutama

Zora Vidović, ministarka finansija Republike Srpske, najavila je da će uskoro na jednoj od sednica, Narodna skupština Republike Srpske razmatrati nacrt zakona koji će urediti pitanje kriptovaluta i elektronske imovine. Ministarstvo je potvrdilo ovu izjavu.

„Mnogo smo prošle godine radili na tome da napišemo, posložimo i vidimo kako ovu oblast regulišu druge zemlje i da sagledamo njihova iskustva. Riječ je o vrlo osjetljivom zakonu koji bi, ako se usvoji na pogrešan način, mogao izazvati velike probleme“, kazala je Vidović.

Istovremeno se, istakla je, trebaju usvojiti i izmene određenih zakona koji se odnose na oblasti tržišta kapitala i fondova u RS-u. Ovi akti, nakon što ih usvoji Vlada će biti razmatrani u Parlamentu.

Vest prenosi portal Klix.ba

 

Rusi merkaju Ukrajinu, ali i kriptovalute

Tenzije se zaoštravaju na političkom, ali i vojnom planu između Rusije i Ukrajine, no nama je zanimljivije šta je Putin odgovorio ruskoj centralnoj banci. Naime, pre izvesnog vremena, banka je tražila od vlade da uvedu potpuni ban na sve kriptovalute.

Odgovor vlade i ministara bio je gotovo jedinstven, odbacujući argumente centralne banke ne samo kao nazadne već i uz komentare “smejaće nam se svet”. Naravno, u tihi sukob umešao se Vladimir.

Izjavio je kako Rusija ima kapaciteta, kao i interesa da bude novo kripto utočište, napominjući da im ne fali ni električne energije ni visokoobrazovanog kadra. Složio se sa bankom da je to pitanje zamršeno, ali i poručio ministrima da nekako nađu zajednički jezik sa finansijskim institucijama. Sledeća javna rasprava o kriptovalutama u Rusiji zakazana je za februar.

Direktno iz Kremlja…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *