Blog

Kripto petak #65: Kriza u NFT svetu, plan za oporavak LUNA tokena, Coinbase otvara Institut, Rusija legalizuje kripto plaćanja

20.05.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte kakvo je stanje na NFT tržištu, kako Luna planira da se oporavi od pada, koja je nova edukativno naučna ustanova koju otvara Coinbase i da li će Rusija usvojiti kriptovalute kao sredstvo plaćanja.

Kripto kriza kritično kači NFT

Sad već znate, a nadam se da niste i pogođeni, kripto krizom koju je izazvao pad “stabilne” valute UST. Potres je prošao, ali podrhtavanja tržišta još uvek traju. Jedan od najboljih pokazatelja krize je i – pad prodaje NFT-a. 

Samo prošle nedelje zabeleženo je manje interesovanje publike, i to u obimu od preko 50%. Pad se čini da je globalno raspoređen među NFT-jevima kao kategorijom, u smislu da su jednako pogođene male kolekcije kao i teškaši industrije poput Bored Apes Yacth Club, Azuki, ili Mutant Ape Yacht Club. Ipak, najviše je nastradao Azuki NFT koji je zabeležio pad interesovanja od preko 70%. 

Premda to verovatno nije kraj NFT-a, pa čak ni pucanje mehura, stručnjaci iz Morgan Stenlija gotovo zlurado komentarišu da je to samo dokaz špekulativne prenaduvanosti vrednosti popularnih “kripto sličica”. 

Evo šta su još rekli o padu inetersovanja za NFT…

Fork Lune ili ne, odlučite sami

Kao što ste možda naslutili iz prethodne vesti, na tržištu kriptovaluta dogodio se poremećaj. Pad je izazvala nezakrpljena rupa u algoritamski balansiranom UST novčiću, koji je deo Terra (LUNA)/UST ekosistema. Nisu slušali opomene naprednih korisnika, pa je neko iskoristio činjenicu da je ranjivost novčića javno objavljena. 

Tek, pojavio se novčić koji trvdi da je originalni Terra (LUNA) token, a iza kojeg je organizacija koja sebe naziva Terra Luna Classic. Deluje kao da je posredi tzv. Hard fork, tj. Kada se projekat podeli na dva ili više delova, tako što se razvoj svakog kraka nadalje odvija kao nezavisni projekat. Kompanija koja se bavi bezbednošću na blokčejnu, PeckShield, objavila je da ovaj LUNA token ima u sebi ranjivost koja vodi ka zasedi, što je jedan od metoda da se ulove hakeri, tzv. Honeytrap.

Nemojte prste u teglu, pa vam se neće dogoditi ništa gadno…

Coinbase, posle Akademije otvara i Institut

Coinbase je jedna od najpopularnijih menjačnica u svetu. Između ostalog poznata je i po tome što početnicima nudi priliku da zarade kripto novčiće dok uče o blokčejn tehnologijama. No, ova divna edukativna inicijativa, pod naslovom Coinbase Academy nema mnogo toga zajedničkog za novim Institutom, osim što nastavlja tradiciju kompanije koja je posvećena inovativnosti i razvoju novih tehnologija.

Coinbase Institute je zapravo globalni analitički centar za istraživanje Web3, decentralizacije i budućnosti finansija. Podržavaće se strogo naučni pristup istraživanjima, a okupljaće kako kripto zajednicu i stručnjake, tako i naučnike, te predstavnike vlasti kako bi se ove teme na što bolji način istražile i raskrčio put sve šire primene. 

Šta će sve raditi ovaj trust mozgova, saznajte opširnije sa bloga kompanije…

Rusija sve bilže legalizaciji kriptovaluta kao sredstva plaćanja

Specijalne ili ne, vojne operacije se još uvek odvijaju na teritoriji Ukrajine. U poljuljanoj ekonomiji Rusije, pitanje kriptovaluta postaje sve akutnije, a ponovo se javljaju glasovi iz vlade ove zemlje koji su optimistični spram kriptovaluta kao načina plaćanja.

Kao i do sada, centralna banka zastupa tvrdu liniju, dok se razni ministri oglašavaju zastupajući stanovište da je kripto dobro rešenje za Rusiju. Tu skoro, glasovima iz vlade, pridružio se i gospodin Denis Manturov, ministar privrede i trgovine. 

Govoreći na konferenciji “Novi Horizonti” kazao je: “Nije pitanje da li će, već na koji način će se kriptovalute regulisati, na čemu i banka i vlada trenutno rade. Da se razumemo, pre ili kasnije, na ovaj ili onaj način, plaćanja kriptovalutama će biti implementirano…”

Ovim se Manturov pridružio ministarstfu finansija kao zagovaraču kriptovaluta, dok je banka, a posebno njena guvernerka Elvira Nabiulina i dalje oštro protiv, ističući da je posredi opasnost za rusku privredu. Za nju se kaže da je važan saradnik predsednika Putina koji je naložio banci i ministarstvima da po ovom pitanju nađu zajednički jezik…

Vest prenosi kripto-portal CryptoNews…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *