Blog

Kripto petak #66: Ripple izlazi na berzu, Balenciaga prihvata kripto, poboljšanja na Brave kripto pretraživaču i status kriptovaluta u Turskoj

27.05.2022. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte kako Turska planira da spreči zloupotrebu kriptovaluta, šta donosi novo unapređenje Brave kripto pretraživača, kakvi su planovi za budućnost XRP-ja i koji modni gigant je uvrstio kriptovalute kao opciono sredstvo plaćanja.

Turska priprema seču u kripto-sektoru

Samo oštre vesti stižu iz Turske, pred najavljivani paket mera predsednika Erdogana, koji će se ustremiti na kripto kompanije svih vrsta, a u cilju čvršće regulative.

Ponajpre, predlog zakona predviđa da bilo koja firma koja posluje na polju kriptovaluta mora da ima bar sto miliona lira (što je šest miliona dolara) kapitala. Osim toga koja god globalna kripto platforma hoće da posluje sa turskim građanima, moraće da osnuje lokalnu kancelariju kako bi bila oporezovana. Eh, lukavo su se ovog dosetili, ali nisam siguran kako nameravaju da sprovedu u stvarnost.

Država još nema jasnu zamisao kako bi oporezivala pojedince, fizička lica, ali razmišlja se u pravcu neke vrste akcize. 

E, sad ide najjači deo.

Da bi sprečili zloupotrebe, turska vlada razmišlja o bezbednijem načinu da se kriptovalute uskladište, na primer, u toplom zagrljaju bankarskog sektora. LFMAO.

Detaljnije prenosi Bloomberg…

Hrabro brstilo i ukršteni lanci

Da li ste znali da je jedna od predloženih prevedenica za veb brauzer – brstilo. Nema mnogo smisla, ali je zabavno. Elem, druga stavka ovog kriptičnog, da ne kažem rebusnog naslova je mnogo važnija.

Naime, pretraživač Brave, posvećen Web3 tehnologijama, počeo je integraciju sa blokčejnom Solana, te saradnju sa firmama Ramp i Magic Eden kako bi korisnici mogli direktno iz programa da kupuju SOL, te NFT sa Solanine mreže.

U tom smislu, nastala je verzija 1.39 pretraživača Brave koja u desktop varijanti nudi digitalni novčanik za sve SOL i SPL (Solanin NFT), te mogućnost jednostavne kupovine kriptovaluta preko integracije sa menjačnicom Ramp.

Veliki napori se ulažu u projekte koji povezuju različite blokčejn mreže, pa u tom smislu BAT novčić koji je osnovna valuta projekta Brave može da se od sada kupi ne samo na mreži Ethereum, već i kod mreža Solana i Polygon.

Više detalja sa kompanijskog bloga…

Talasi za tebe i mene

Ripple, kompanija koja se bavi prekograničnim plaćanjima, poznata je po tome što je napravila razdor u sektoru prenosa novca. Time što klijentovu uplatu pretvara u XRP, šestu po važnosti kriptovalutu na svetu, brzina transakcija se povećava, a troškovi smanjuju.

No, našli su se na udaru američke komisije za hartije od vrednosti (SEC) koja već 15 meseci vodi sudski proces protiv Ripple-a. Spor se vodi, naravno, oko prirode kriptovaluta, jer državna služba smatra da su i Ripple kao kompanija i njihovi predstavnici u prekršaju s obzirom na način na koji se XRP novčić kupuje i prodaje. Iz njihove vizure, posredi nije valuta, već – hartija od vrednosti. 

Na ekonomskom forumu u Davosu, optuženi direktor Garlinghaus, govorio je o optužbama, ali i o besramnom otezanju sudskog procesa, te najavio da razmišljaju o prvoj javnoj ponudi (IPO). Premda je u toku kripto-zima, a XRP izgubio dobar deo svoje vrednosti, direktor Garlinghaus kaže da posao cveta i da bi izlazak na berzu bio pravi potez. Dodaje da premda kompanija najviše posluje van SAD, ipak mora da prvo reši pravne bitke pre sledećeg koraka.

Vest prenosi CNBC…

Kripto, žene (ljubav) i moda!

Ne, ne, naslov nije moj spisak želja za ovu godinu, već ukazuje na novi korak usvajanja kriptovaluta. Deluje kao vic, ali tako vam je bilo sa svim mogućim industrijama. Mogu kripto-bros da se igraju koliko hoće, ali svaka inovacija dobije krila tek kada se u jednačinu dodaju – žene.

Eno tako vam je bilo i sa industrijom igara! Dok se žene nisu počele igrati, nije bilo buma mobilnih igara! Te u tom smislu raširenih ruku dočekujem vest da je modni gigant, Balenciaga odlučio da počne da prima uplate u kriptovalutama.

Već od danas, ne samo u web-prodavnici kompanije, već i u njihovim glavnim radnjama na aveniji Medison u Njujorku, te Rodeo Drajv na Beverli Hilsu, možete platiti u Etheru ili Bitkoinu. Još nisu poznati detalji, koji platni servis je ušao u saradnju sa Balenciagom, ali je izvesno da će se na spisak valuta dodavati novi kripto-novčići. Na pitanje kako će da se nose sa nestabilnošću kriptovaluta, Balenciaga odgovara: “Mi razmišljamo na duge staze, volatilnost kriptovaluta nije ništa novo…”. Opa!

Naravno, vest prenosi Fashion News…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *