Blog

Kripto petak #73: Playboy ulazi u metaverse, GameStop otvara NFT market, igrica Axie Infinity se oporavlja, status razvoja ruske digitalne Rublje

15.07.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte kakvi su planovi razvoja digitalne Rublje, kako će izgledati Playboy metaverzum, šta sve može da se kupi na GameStop NFT marketu i zašto raste popularnost Axie Infinity blokčejn igrice?

Zečice u virtuelnom prostoru

Plejboj ulazi u Web3 priču. Okej, to jeste vest, mada me čudi da se nije dogodila i malo ranije. Ipak je Plejboj uvek bio avangarda kad su zabava i pripadajuća tehnologija posredi. 

Ono što je meni zanimljivije u ovoj vesti jeste činjenica kako se eufemistično govori o Plejboju kao o “lajfstajl brendu” u smislu mode, žurki, niko ne pominje “zečice”.

Elem, Plejboj nije novajlija u NFT svetu, njihove zbirke inspirisane su bogatom istorijom brenda, te oplemenjene bogatim iskustvom u radu sa vrhunskim fotografima. No, sada u saradnji sa platformom The Sandbox, Plejboj ulazi u fazu izgradnje metaverzuma pod naslovom “MetaMansion”.

Ako ima nešto tipičnije za Plejbojevu vilu od zečica, ja ne znam šta bi to bilo. Elem, taktički se (valjda) lepotice nigde ne pominju. U svakom slučaju, The Sandbox će obezbediti virtuelni prostor za Plejbojeve sadržaje, a posebne pogodnosti čekaju one koji imaju Plejbojeve NFT-avatare (tvz. Rabbitar).

Opširnije sa bloga kompanije The Sandbox…

GameStop otvara NFT market

GameStop je lanac prodavnica koji prodaje kompjuterske igre, belu tehniku i robu vezanu za industriju igara. 

Poznati su vam po tome što je prošle godine u januaru pokretnua akcija da se spase vrednost njihovih deonica. Kad su čuli da će veliki investitori da se okoriste od obaranja vrednosti ove firme, reditori sa foruma r/wallstreetbets pokrenuli su akciju koja je podigla cenu deonica tridesetostruko.

Elem, umesto da propadne, kompanija se donekle oporavila, a tu skoro je objavila i svoj kripto novčanik GameStop Wallet. Sada su pustili u pogon i NFT platformu, trenutno još u beta-fazi. Posredi je non-custodial Ethereum Layer-2 platforma, koja će omogućiti korisnicima da sakupljaju, kupuju, prodaju gejmerske NFT, a očekuje se i proširenje u vidu Web3 igara, te uključivanje drugih mreža.

Zvanična izjava firme, nalazi se ovde…

Axie Infinity se oporavlja

Izgleda da kripto zima pogađa celu industriju, ali ipak nekako se pokazuje da je GameFi u najboljem stanju. U svetlu pada zanimanja za NFT kao rizične investicije, sve igre zasnovane samo na njima pretrpele su veliki udarac. Ipak, “sličice” koje imaju upotrebnu vrednost pokazuju žilavost čak i u vreme krize.

Primetan je trend u industriji kripto igara da se play to earn (P2E) zamenjuje novim modelom, play and earn (P&E). Tako je i Axie Infinity počeo da se prebacuje na ovaj, daleko otporniji model poslovanja, svesni da će mnogi igrači napustiti igru, ali isto tako predviđa se da oni koji odu zapravo su igrači koji su doprinosili inflatornoj prirodi projekta, čemu je P2E model sklon.

Ne bih rekao da se tržište oporavlja, ali promene koje su napravili u Axie Infinity počinju da rađaju plodove, s obzirom na to da se cena AXS tokena znatno popravila, kao i prodaja NFT-a iz ove igre…

Vest možete ispratiti na Twitteru…

Celsius i dalje u nevolji

Kripto zima potresla je krupne igrače, pa je nekoliko velikih platformi kao što su Celsius, Three Arrows i Luna zapali, kao što znate, u veliku nevolju.

Celsus je počeo da vraća dugove, u seriji isplata, najvećem povereniku, protokolu Aave, smanjili su dug za oko 78 miliona dolara. Platforma Compound je još jedan poverenik kome je Celsius isolatio 35 miliona dolara u DAI tokenima. No, podaci pokazuju da je oko 400 miliona dolara u valuti stETH (staked ether) premešteno u nepoznati novčanik.

No, uprkos svemu što Celsius radi da bi oslobodio kapital položen kao kolateral, državna agencija za zaštitu potrošača, savezne države Vermont (Department of Financial Regulation – DFR), objavila je upozorenje. Zvanično, posredi je javno obaveštenje, tj. upozorenje potrošačima da je Celsius “verovatno još uvek nesolventan”, te da kolaju “glasine o prevarama”.

Slične državne agencije širom Sjedinjenih Država pokrenule su istragu, koja će verovatno biti objedinjena na federalnom nivou, a koja će ispitati slutnje oko nesavesnog poslovanja…

Zvanična nota nalazi se ovde…

Centralna banka Rusije i oštro “NJET” Ministarstvu Finansija

Kao što se možda sećate iz prethodnih vesti, Ruska centralna banka i rusko Ministarstvo finansija već dugo “ratuju” oko toga kako će izgledati digitalna rublja i ceo taj CBDC fazon.

Isto tako znate da je glavno natezanje oko progresivnih ideja koje ima Ministarstvo i tvrdolinijaških stavova Centralne banke. 

Ovog puta trvenje se nastavlja na liniji stablecoin-a. Dok Ministarstvo finansija zagovara da se u sklopu projekta digitalne rublje omogući puštanje u promet stabilnih tokena koji će biti podržani zlatnom podlogom, ali i naftom ili fiat-valutama. Uz argument da bi to olakšalo poslovanje i investicije. 

Oštro “NJET” protiv stablecoin-a došlo je iz Centralne banke koja smatra da građanstvu ne treba ova opcija, te poteže argument oko vlasništva robe koja podržava stablecoin novčić. U tom smislu Centralna banka smatra da će digitalna rublja biti sasvim dovoljna za sve upotrebe. Kao znak dobre volje banka je spremna da popusti u vezi sa kripto rudarenjem pod uslovom da se postavi dobra pravna regulativa. Osim toga dopustiće rudarima da stečene novčiće prodaju u inostranim berzama, što je trenutno, iz poznatih razloga, prilično nemoguće.

Detaljnje na portalu CryptoNews…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *