Blog

Kripto petak #75: FED poskupeo kredite, Coinbase objavio film, oformljena Open Metaverse alijansa, tradicionalne igre donose Bitcoine, brza hrana i još brže kripto nagrade

29.07.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte kako je poskupljenje kredita FED-a uticalo na cenu kriptovalita, kakve su reakcije na novi film koji je objavio Coinbase, ko i zašto je oformio Open Metaverse alijansu, kako vam tradicionalne igre mogu doneti Bitcoine i kako brzom hranom možete da osvojite kripto nagrade.

FED ponovo poskupeo kredite

Nešto najpribližnije centralnoj banci Amerike, Sistem saveznih rezervi (FED), odlučio je da pojača restriktivne mere za obuzdavanje inflacije, podigavši baznu vrednost kamata za 75 poena. 

Premda primećuju da je potrošnja obuzdana, te da je nezaposlenost pod kontrolom, istovremeno inflacija je i dalje visoka, pa se oštre mere nastavljaju. Sledeća korekcija sledi na jesen. 

Cene bitkoina (BTC) i Ethera (ETH) su skočile za oko pet posto, kao i indeks deonica koji je dobio oko 1-2% na vrednosti. Uglavnom zato što se ovaj potez FED-a tumači kao dobar znak u smislu pohvale za način na koji se upravlja krizom i inflacija drži po kontrolom. No, stručnjaci smatraju da ako u septembru opet dođe do dizanja kamata, da će to povući paničnu prodaju što može dovesti do pada vrednosti kriptovaluta.

Detaljnije prenosi CBNC…

 

Majmunski film zbunjuje kriptoentuzijaste, a COIN gubi vrednost

Coinbase, jedna od vodećih kripto menjačnica, objavila je film, prvi iz trilogije “The Degen Trilogy”, pod naslovom “Run the Chain”. Istovremeno, dešava se pad deonica kompanije, jer ih progoni komisija za hartije od vrednosti (SEC) povodom optužbi da se berza bavi neregistrovanim obveznicama…

Publici malo nije jasno šta film treba da predstavlja, čemu služi i zašto je sad objavljen. U filmu se prikazuju majmunski (Bored Apes Yacht Club) NFT-ovi kao i upravljački (governance) token ApeCoin. 

Da sve bude još luđe, Ark Investment Management prodaje 1.4 miliona deonica COIN-a, čime one gube petinu vrednosti. 

Film možete pogledati ovde…

 

Oformljena Open Metaverse alijansa

Vodeće kriptoplatforme koje se bave Web3 tehnologijama, Alien Worlds, Animoca Brands, Dapper Labs, Decentraland, Space, Superworld, The Sandbox, Upland, Voxels i Wivity oformili su otvorenu alijansu za metaverzum pod naslovom Open Metaverse Alliance for Web3 (OMA3). 

Cilj ovog udruženja jeste da donese standarde i protokole koji bi povezivali razne učesnike u razvoju metaverzuma i Web3 sadržaja kako bi rešili ponajpre probleme koji proističu iz nedostatka interoperabilnosti.

OMA3 će biti oformljena kao decentralizovana organizacija (DAO), a otvoren je i poziv za sve platforme i kreatore da se pridruže.

Detaljnije na Medium-u…


“Penzionerske” igre mogu vam doneti bitkoine

Priznajte, niste gejmer. Ne volite da se igrate žmurke sa oružjem, ne volite da slažete blokove ili jurcate svemirom u moćnim brodovima. No, igranje, a posebno na mobilnim telefonima danas je neizostavni deo svakodnevice. Tetka u autobusu, čika u tramvaju, staro i mlado kucka po telefonu, makar to bile “obične” jednostavne igrice.

Ako je to i vaš slučaj, da je krajnji doment igračke karijere pasijans (Solitaire), sudoku ili igre reči (Missing Letters), onda se radujte.

Gejmerski kripto startap Zebedee sprema baš ove tri igre u saradnji sa studiom za mobilne igre Viker. A princip je jednostavan. Igrate se, što više igranja i što bolji skor, to više nagrada stičete, a isplata je u – bitkoinima.

Detaljnije na Twitter-u…


Brza hrana i još brže kripto nagrade

Mlađe generacije su najbrojnije u ulozi kripto investitora, čak 44% milenijalaca i 29% pripadnika generacije iks. To dobro znaju u industriji brze hrane, pa čak i usred kripto zime, lanac meksičke hrane Čipotle (Chipotle) ponovo pravi nagradnu igru sa kripto nagradama.

U saradnji sa kompanijom za kripto uplate, Flexa, restoran odavno prima BTC, ETH i DOGE kao sredstvo plaćanja. Prva nagradna igra koju su organizovali zvala se “Burito ili bitkoin”, a bila je upriličena u čast dana buritosa. Fond je iznosio 100.000 dolara u bitkoinima.

Nova nagradna igra zove se “Buy the Dip”, što je svojevrsna igra reči, jer može da se odnosi na investiranje u vreme pada cena kriptovaluta, kao i na “kupi sos”, jer se meksička hrana vrlo često konzumira uz različite umake.

Fond nagrada je ovaj put 200.000 dolara u kriptovalutama, a učestvuje se igranjem onlajn igrice pod naslovom “Buy the Dip”, kao i putem promo kodova za gvakamole sos i keso blanko. Ako ste punoletni Amerikanac koji ima nalog na programu lojalnosti Chipotle Rewards, možete da se omastite za kripto nagrade…

Detaljnije prenosi Crypto News… 

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *