Blog

Kripto petak #76: Bitka pravnih službi SAD-a za nadležnost kriptovalutama, domen NFTs.com prodat za 15 miliona dolara, nema panike za korejske investitore, Bitkoin iz ATM-a ponovo u Japanu, Robinhood na udaru šerifa iz Njujorka

05.08.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: ECD

U novom izdanju Kripto petka saznajte šta je izazvalo bitku pravnih službi SAD-a za nadležnost kriptovalutama, kome je prodat domen NFTs.com za 15 miliona dolara, šta tokom kripto zime radi poznati korejski investitor, zašto nije bilo Bitkoina iz ATM-a u Japanu i zašto je Robinhood na udaru šerifa Njujorka.

Bitka pravnih službi SAD-a za nadležnost nad kriptovalutama

Da li su kriptonovčići roba ili hartije od vrednosti? Teško da su governance tokeni hartija od vrednosti. Sa druge strane, prihod koji se dobija od raznih DeFi interakcija, definitivno liči na hartije od vrednosti.

E, sad.

U Americi u kojoj je vlast dosta rascepkana između mnogih federalnih agencija, postoji preklapanje između CFTC (Commodity Futures Trading Commission) i SEC (Securities and Exchange Commission). Naravno, te dve agencije nisu u najboljim odnosima (trenutni direktor jedne bivši je član ove druge komisije. A tu je i novac. 

Od naplate kazni i taksi, samo iz kripto sfere, prošle godine su naplaćene milijarde dolara. Nije svejedno u čiju će kasu da se sliju ovi državni prilivi. A onda je tu i politika i lična moć direktora jedne i druge komisije.

U tom pravnom džumbusu treba da se donese nova kripto regulativa, a CFTC je proširila svoj sajber-odsek u želji da njima dopadne nadležnost za kripto. To ne bi bilo loše rešenje, jer bi mnoge muke koje imaju i menjačnice i investitori bile značajno ublažene. Sa druge strane SEC ne prepušta nadležnost tako lako. CFTC je predložio jedan smeo potez, a to je da se formira zajedničko odeljenje za kriptovalute, ali SEC-u se to čini kao politički gambit…

Detaljnije o ovome prenosi Washington Post…

NFTs.com otišao nepoznatom kupcu za 15 miliona dolara

Tajanstveni kupac pazario je internetski domen nfts.com za 15 miliona dolara. S obzirom na visinu investicije, u ovoj transakciji učestvovali su svi velikani internetske industrije. GoDaddy i Domainer.com sa jedne strane i Escrow.com sa druge. 

Ni kupac ni prodavac nisu poznati javnosti.

Ako ste pomislili da je ovo najskuplje plaćen domen, prevarili ste se. Voice.com je još 2019. godine otišao za 30 miliona dolara…

Vest prenosi DomainInvesting.com…

Nema mesta panici, kaže Sajmon Seođun Kim

Poznati investitor iz Južne Koreje, Sajmon Seođun Kim (Simon Seojoon Kim) koji je poznat i kao jedan od glavnih investitora (propalog) projekta Terra kaže da nema mesta panici i da nije izgubio veru u kriptotehnologije. Štaviše, njegova investitorska kuća Hashead gotovo je potrošila fond od 180 miliona dolara koji su stekli u drugom krugu kapitalizacije prošlog decembra.

Kim napominje da će nastaviti sa investicijama u ovaj sektor, te da se uveliko priprema za treći krug kapitalizacije. Ono što je na neki način i bilo očekivano to je Kimova izjava da će veći deo investicija otići na GameFi projekte.

Igre generalno postaju vodeća industrija na svetu, a kripto igre su gotovo jedini segment blokčejn tehnologija koji ne posustaje usred kripto-zime.

Vest prenosi Bloomberg…

Bitkoin iz ATM-a ponovo u Japanu

Kripto ATM, poznatiji i kao BTM (bitcoin teller machine) bili su uobičajeni u Japanu sve do 2018. godine. No, nesretni sled događaja koji je doveo do kritičnih bezbednosnih propusta gotovo je uništio japansku kriptoindustriju, pa su BTM-ovi polako pali u zaborav.

Od tada, Japanci su, kao i mi ostali smrtnici, morali da se kriptovalutama bave putem sajtova i telefona. No, aparati su se vratili! Kompanija koja stoji iza ove renesanse, Gaia BTM kaže da će korisnici moći da kupe ili prodaju BTC, kao i Ether (ETH), bitkoin keš (BCH), kao i lajtkoin (LTC).

Cilj im je da u prvom naletu postave 50 mašina, a kasnije još 130 BTM-ova. Prethodni aparati bili su u vlasništvu stranih kompanija, pa su Japanci posebno ponosni na to što se ovaj put BTM-ovi vraćaju iz domaće radinosti.

Detaljnije prenosi WebTimes…

Robinhood na udaru šerifa od Njujorka

Brokerska kompanija, Robinhood, hitro se postarala da preuzmu deo kolača od kriptomenjačnica, osnivanjem odeljenja Robinhood Crypto LLC. Kao što ste doznali u prvoj vesti, kažnjavanje i progon menjačnica vrlo je unosan posao u Americi.

Zbog navodnih propusta u regulativi (?!) koja se tiče bezbednosti, te protokola protiv pranja novca, grad Njujork, tačnije odsek za finansijske usluge (NYFDS) odrezao je kaznu od 30 miliona dolara. To je novac koji se slio u gradsku kasu.

Dodatak na kaznu je naredba da Robinhood mora da zaposli nezavisnog konsultanta koji će da nadgleda način na koji se ova firma pridržava svih neophodnih protokola.

Vest prenosi Wall Street Journal…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *