Blog

Kripto petak #8 – Coinbase izašao na berzu, kripto-rudari, NFT

16.04.2021. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U izdanju Kripto petak #8 možete saznati više o tome kako se rudari zalažu za upotrebu obnovljivih izvora energije, šta se dešava sa deonicama Coinbase-a kao i o novostima u svetu non-fungible tokena (NFT).

Kripto-rudari spasavaju Ukrajinu

Ukrajina se bori sa nekoliko krupnih problema. Pri tome ne mislim na političku krizu u vezi sa granicom prema Rusiji. Njihove nuklearne centrale, naime, proizvode struju ali gube stotine miliona dolara zbog neefikasne upotrebe viškova. 

Malo je industrija, kao što je rudarenje bitkoina, koje zapravo mogu da savršeno iskoriste fluktuacije i iznenadne skokove u proizvodnji struje. Štaviše, sposobnost moderne rudarske opreme da se uključi gotovo istog trena kada se na strujnoj mreži pojavi višak pomaže ne samo da se ne proizvode gubici, već i da se ostali korisnici mreže, a posebno krupni potrošači, zaštite. Iza predloga da kripto-rudari uključe u rešenje ukrajinskog problema stoji njihova ministarka Olha Buslavec koja se zalaže da se velike farme otvore u blizini nuklearki. Slične operacije postoje i u drugim delovima sveta gde se višak struje može upotrebiti, kao što su rudarska postrojenja u Južnoj Americi ili u okolini kineskih elektrana koje još troše ugalj. 

Detaljnije, na ovom linku

Coinbase izašao na berzu, kreće luda vožnja

Najveća američka menjačnica kriptovaluta, Coinbase, pojavila se na berzi Nasdaq, najvećoj posle njujorške. Razumljivo, digla se velika prašina kako zbog značaja činjenice da jedna takva kripto-firma ulazi u vode investicionog mejnstrima, tako i zbog načina na koji je stupila u javnost.

Coinbase je odlučila da ne ulazi u klasičnu proceduru incijalne javne ponude (IPO), već da se odmah pojavi na berzi. Kako njihova CFO, Alesija Haas izjavljuje, “ne želimo da ponudimo deonice malom broju institucija, već da se otisnemo na istraživanje naše stvarne vrednosti. Ciljamo na široko tržište i spremni smo da vidimo šta će tržište pokazati”. Naravno, budući da se radi i o kripto-firmi, očekivalo se burno fluktuiranje cene deonica, što se, donekle i dogodilo. Na otvaranju, uspostavljena je cena od $380 po deonici, daleko iznad procenjene vrednosti od $250. Ubrzo su deonice skočile na $430, da bi se dan završio sa $328. Biće to uzbudljiva investicija za sve, jer se očekuje da deonice prate uspone i padove vrednosti kriptovaluta. 

Najdetaljniji prikaz kretanja Coinbase-ovih deonica, nalazi se ovde…

Kripto-rudari promovišu obnovljive izvore energije

Ko je gledao neponovljivog Majk Roua (Dirty Jobs with Mike Row), zna da će ekologija postati mejnstrim onda kada to bude isplativo. Rudarenje kriptovaluta može biti veliki zamajac u akciji da se poveća upotreba obnovljivih izvora energije. Jedan od šampiona eko-rudarenja mogao bi biti Gryphon Digital Mining.

Pojavili su se gotovo niotkuda, prošle godine. U svetlu rasta cene bitkoina, povećava se zanimanje za rudarenje, a upotreba obnovljivih izvora energije posebno dolazi u fokus nakon sve češćih napada na kripto-rudare i optužbi da koriste previše struje, zagađuju planetu i tako to. Gryphon izlazi iz senke kao prva rudarska firma koja je stopostotno posvećena obnovljivoj energiji. Naravno, mnoge rudarske operacije koriste deo energije iz obnovljivih izvora, ali Gryphon ide na sve ili ništa. Ispostavlja se da je ova posvećenost dobar “selling point”, jer je ekipa Gryphon-a uspela da sakupi $14 miliona investicija za ekološki čisto rudarenje. 

O njima piše čak i Nasdaq!

NFT pomaže umetnicima iz Nigerije

A sad, moj omiljeni blok vesti o NFT-u i umetnicima. Najdivnije nešto što je proizašlo iz pomame za digitalnom umetnošću jeste demokratičnost i globalizacija. Umetnici iz zemalja koje inače ne bi bile u žiži interesovanja dobijaju priliku da se njihovi radovi primete u celom svetu.

Naravno, za bilo koje umetničko kolekcionarstvo, najznačajnije je – biti primećen. NFT-umetnost pogoduje najviše onima koji su već poznati i traženi, kao što je Beeple. No, imati sreće je često preduslov za uspeh, ali tek pošto su svi drugi uslovi ispunjeni. Tako je crtež mlade nigerijske umetnice primetio, ni manje ni više, nego Čarls Hoskinson. Pomogao joj je da se njeno delo nađe na NFT-u i proda na aukciji za $6300. Nigerija, kao i mnoge zemlje Afrike imaju veliku potrebu za kripto-valutama, pa je mlada populacija svesna trendova. Umetnici Nigerije još je prilagođavaju, suočavaju se sa problemima cene “kovanja”, te naivnim nastupom kada je posredi naduvavanje cena svojim delima. Ipak, divne stvari se dešavaju…

…a ceo izveštaj je ovde!

Invest-ception: Investitorska kuća sakupila je $48M u investicijama za NFT

NFT Investments. Ne, nisam zaboravio da prevedem, posredi je firma koja se zove tako. Elem, investitorska kompanija sakupila je investicije – i to blizu $48 miliona (tri puta više nego što su tražili) putem izlaska na londonsku berzu AQSE (Aquis Stock Exchange Growth Market).

Ovim potezom NFT Investments penje se na vrednost od oko $70 miliona, a zanimljivo je i to što je posredi firma koja se isključivo bavi investiranjem u NFT. Iza ove investitorske kuće stoji kripto-rudarski gigant Argo Blockchain čija se vrednost procenjuje na preko milijardu dolara.

Finansijske detalje možete pogledati ovde…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *