Blog

Kripto petak #97: BNB mreža nadmašila Ethereum po broju jedinstvenih adresa, ResearchAndMarkets predviđa rast kripto tržišta za 1.47 milijardi dolara, MicroStrategy ponovo investira u bitcoin, BMW planira integraciju blokčejn tehnologija u poslovanje, Šiba-inu sa popularnog DOGE novčića u zdravstvenoj krizi

30.12.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte koju mrežu BNB još uvek nije nadmašila po broju jedinstvenih adresa, koliki rast kripto tržišta predviđa ResearchAndMarket, zašto MicroStrategy ponovo investira u bitcoin, kakvu integraciju blokčejn tehnologie planira BMW i zašto je Šiba-inu sa popularnog DOGE novčića u zdravstvenoj krizi.

BNB mreža nadmašila Ethereum po broju jedinstvenih adresa

Build and Build Chain, mreža iza koje stoji Binance, objavila je na blogu matične kompanije da su po broju jedinstvenih adresa kripto novčanika premašili mrežu Ethereum. Tačan broj se menja svakog dana, ali nadmašuje 232 miliona jedinstvenih adresa. 

Bitcoin i dalje ima najveći broj adresa, koji premašuje milijardu. Premda broj jedinstvenih adresa ne znači automatski i veći broj aktivnih korisnika ili veći promet, indirektno jeste pokazatelj povećanja aktivnosti, jer sve više aplikacija (dapps) koristi BNB Chain mrežu.

Opširnije na blogu kompanije…

Izveštaj sajta ResearchAndMarkets predviđa rast vrednosti kripto tržišta za 1.47 milijardi dolara

Sajt ResearchAndMarkets objavio je izveštaj pod naslovom “Globalno tržište kriptovaluta 2022-2026”. U izveštaju se navodi da će u narednom periodu svetsko tržište kriptovaluta dobiti na vrednosti i to za 1.47 milijardi dolara. Zanimljivo je i to što se predviđa nastavak trenda rasta Brazila kao regiona koji se najbrže razvija na polju Web3 tehnologija.

Rast tržišta najviše je podstaknut sve većim investicijama u digitalnu svojinu, olakšan pristup kripto novčanicima, te generalno rast FinTech industrije.

Detaljnije prenosi BusinessWire…

MicroStrategy ponovo kupio ogromne količine BTC-a

Kompanija za analitiku MicroStrategy kupila je još bitkoina. Naime, ovog puta platili su nešto više od četiri milijarde dolara, čime se njihov račun u ovoj valuti sada popeo na 132.500 BTC. 

Reakcije zajednice na tviteru su podeljene. Isprva su se javili oni koji podržavaju ovaj postpupak, nazivajući suosnivača kompanije “rok zvezdom” kripto-zajednice. No, drugi analitičari skrenuli su pažnju da prevelika akumulacija u rukama jedne organizacije nije dobra, jer može da vodi ka centralizaciji i monopolizaciji, te da bi radije slavili vest o širem usvajanju bitkoina, nego činjenicu da je jedna firma u cugu kupila 2500 BTC-a.

Zapaljivi tvit koji je pokrenuo diskusiju, nalazi se ovde…

BMW planira integraciju blokčejn tehnologija u poslovanje

Nemačka fabrika automobila, BMW, odlučila je da blokčejn tehnologije primeni u smanjivanju papirologije u svakodnevnom radu kompanije, te u razvoju programa lojalnosti. 

Testiranje ovog novog načina poslovanja biće obavljeno kroz instalacije ove kompanije na Tajlandu. Partneri za koje su se odučili su firma koja se bavi blokčejn infrastrukturom, Coinweb, a za obradu tansakcija opredelili su se za BNB Chain.

Plan predviđa da Coinweb izradi Web3 aplikaciju za korisnike BMW-a, a nagrade lojalnosti biće praćene putem blokčejna. Ovo nije prvi izlet BMW-a u blokčejn tehnologiju, godine 2018. prvi su koristili blokčejn da prate logistiku nabavke kobalta.

Detaljnije prenosi CoinTelegraph…

Šiba-inu sa popularnog DOGE novčića u zdravstvenoj krizi

DOGE i slični novčići sa likom psića, potekli su od memetične sličice koja predstavlja šiba-inu ženku po imenu Kabosu. Acuko Sato, vaspitač u obdaništu iz Japana, prijavila je uoči praznika da se pas ne oseća dobro. Kabosu sa svojih 17 godina već spada u vremešnije šibe.

No, Acuko uverava sve ljubitelje DOGE-psića da će sve biti u redu, ako je sudeći po ogromnom izlivu ljubavi, podrške i molitvi za obolelog psa.

Poželite Kabosu zdravlja i vi na ovom tvitu…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *