Blog

Oktobar 2020 – Tehnička analiza za BITKOIN

03.11.2020. / Autor: ECD / Kategorija: Tehnička analiza

Posle više od godinu dana bitkoin je konačno uspeo da probije zonu od 12 000$ i napravi novi najviši nivo u 2020. godini. Probijanje ove zone je veoma pozitivno, jer je ova zona bila jedan od najvećih otpora (Resistance) i sada će najverovatnije da mu bude jedna od najvećih podrški (Support) zbog toga što on postaje podrška kada je otpor probijen.

 

bitkoin - tether dnevni grafikon

BTC/USDT dnevni grafikon. Izvor: Trading View

 

Trenutna slika bitkoina izgleda jako pozitivno, pošto postoji velika verovatnoća da se nalazimo na početku novog Bull Run-a. Sledeće zone otpora se nalaze na ceni od oko 13.800$ – 14 000$. Trenutno najveća zona podrške se nalazi na ceni od oko 12 000$ i dokle god je cena bitkoina na nedeljnom nivou iznad te cene ne bi trebalo da postoji strah od nekog većeg pada. Probijanje zone od 14 000$ je izuzetno pozitivno i postoje velike šanse da ukoliko bitkoin uspe da probije, da možemo vrlo lako videti novi najviši nivo ikada na bitkoinu.

Indikatori

Kao i u prethodnim analizama pogledaćemo RSI indikator.
Trenutna vrednost RSI-a je oko 69, što je još jedna od veoma pozitivnih stvari za bitkoin. U prethodnim analizama smo rekli koliko je važno probijanje zone od 60 na nedeljnom nivou. Zona je trenutno probijena, veoma je važno da u narednih par nedelja ostane iznad te zone i onda vrlo lako možemo očekivati novi skok.

Bitkoin - tether RSI nedeljni grafikon

BTC/USDT RSI nedeljni grafikon. Izvor Trading View

Fundamenti

Fundamenti za bitkoin i ostalo kripto tržište su veoma pozitivni. Dolar i dalje nastavlja da pada, što znači da investitori nalaze utočište u akcijama, metalima i kriptovalutama.
Pored toga, ima još par veoma pozitivnih vesti.
PayPal je omogućio trošenje bitkoina što je izuzetno pozitivna vest, zato što PayPal koristi preko 300 miliona ljudi i omogućeno je širokim narodnim masama da kupe i prodaju bitkoin.

Bitkoin i altcoin – Prikaz dobitaka

 

Procentualni prikaz dobitaka u oktobru

Procentualni prikaz dobitaka u oktobru. Izvor coin360.com

 

Koliko je septembar bio loš za bitkoin, toliko je oktobar dobar.
Bitkoin je zabeležio rast od preko neverovatnih 25%! Altcoin-i uopšte nisu zaostali za bitkoinom.
Ethereum i bitkoin cash su zabeležili rast od oko 30%. Još veće dobitke su zabeležili monero i cardano sa preko 40% i chainlink sa rastom od neverovatnih 55%.

Indeks straha i pohlepe za bitkoin

Kao i u prethodnim analizama bavićemo se indeksom straha i pohlepe.
Indeks straha i pohlepe nam prikazuje sentiment tržišta na bitkoinu. Koristeći različite ulazne informacije, softver približno prikazuje kakav je sentiment, odnosno da li vlada pohlepa ili strah. Indeks se kreće od 0 do 100. Što je bliži nuli veći je strah na tržištu. A što je bliži broju 100 veća je pohlepa na tržištu.

Indeks straha i pohlepe

Indeks straha i pohlepe. Izvor: alternative.me

Trenutna vrednost indeksa je 74, što predstavlja blagu pohlepu na tržištu, a razlog za to je veliki skok koji smo mogli videti. Zona od preko 75 predstavlja ekstremnu pohlepu, što je vrlo često loš znak iz razloga što kada su investitori previše pohlepni, tržište često uradi kontru i likvidira trejdere i investitore. Ukoliko vidite ovaj indeks iznad 80 budite vrlo pažljivi jer u tim ekstremnim zonama, dešava se najveća volatilnost i postoji najveća šansa za gubitak novca.

Tehnička analiza obuhvata period od 27.09 – 29.10.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *