Blog

Poznate ličnosti koje (zaista) koriste kriptovalute

13.12.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Zanimljivosti

Nedavno smo preneli vest o tome kako se privodi kraju sudski spor protiv rijaliti zvezde Kim Kardašijan, boksera Flojda Mejvedera Juniora i drugih slavnih ličnosti povodom promovisanja kriptovaluta.

U vreme kada mediji imaju veliki moć, oni koji su na njihovoj meti nisu uvek samo poznati. Posredi su ličnosti koje imaju veliki uticaj na odluke ljudi. Zato kriptovalute nisu jedina oblast u kojoj firme koje žele da privuku pažnju angažuju ovakve figure.

Isprva, svaki novi medijski trik ima veliki uspeh. Setite se “klikbejt” naslova koji su jedno vreme bili neodoljivi, dok ih danas mnogi korisnici označavaju kao prepoznatljive i za izbegavanje. U tom smislu marketing putem uticajnih ličnosti (influensera) i dalje ima svoju moć, premda je publika već naučila da osoba koja skreće pažnju na proizvod ili uslugu mora da ima određeni legitimitet. 

Tako kada npr. Nikolas Kejdž sa ćerkom glumi u reklami za igru “God of War” prepoznajemo da nije “pravi gejmer”, već da je unajmljen da brendu pozajmi svoj uticaj i glumačku veštinu, dok i ptice na grani zanju da je glumac Henri Kavil “pravi gejmer” koji zaista pripada potkulturi koju predstavlja.

Stoga, hajde da pogledamo koje slavne ličnosti su “pravi” kriptoentuzijasti.

Ešton Kučer

izvor: stil.kurir.rs

Ešton je bio “kripto-bro” pre nego što je to bilo kul. Šalu na stranu, slavni glumac je inače poznat po svom aktivizmu, kao i smislu za biznis i investicije. Kao ljubitelj tehnologije poznat je kao neko ko je veoma rano podržao i Uber i Airbnb ne samo kao dobre poslove, već i kao važne usluge koje će doneti promene u društvu.

Od najranijih dana zainteresovao se za bitkoin, šokirajući svoju ženu i koleginicu Milu Kunis kada je objavio da će investirati u kriptovalute. O volatilnosti ovog tržišta govori i Eštonov interes za UnikoinGold koji je trebalo da bude kriptovaluta koja bi se koristila u klađenju na razne e-sportove. Ovaj novčić je zabranila američka komisija za hartije od vrednosti (SEC), ali to nije mnogo narušilo niti Eštonov entuzijazam, niti njegovu reputaciju kao hrabrog i inovativnog investitora.

Met Dejmon

Izvor: theverge.com

Met Dejmon je priznat glumac, ali, kad je posredi aktivizam, često je na udaru i publike i kolega zbog toga što pokušava da se poziconira kao neko ko je drugačiji od drugih. Bio je sa Ujedinjenim Nacijama na Haitiju, bio je deo kampanje protiv sprečavanja ratnih zločina, pridružio se borbi protiv siromaštva i AIDS-a u zemljama trećeg sveta. A to je samo vrh ledenog brega Dejmonovih humantarnih interesovanja.

U tom smislu, on je shvatio da su kriptovalute dobar način da se pomogne čovečanstvu, te je promovišući inicijativu u kojoj je suosnivač – Water.org – pristao da za Crypto.com snimi, pa, praktično – reklamu. Pljuštale su kritike. Ponajpre zato što je donacija kompanije Crypto.com Dejmonovoj organizaciji iznosila milion dolara. Zatim i stoga što slavni glumac nije hteo da otkrije svoj portfolio kripto investicija. Nekima se nije dopalo ni to što u spotu Met poredi kriptovalute sa najvećim dostignućima čovečanstva. A kad je tržište krahiralo, naravno da se i njegov spot ponovo našao na udaru kritike. Čak je i u jednoj epizodi satiričnog crtaća “Saut park” ismevan Metov video.

Gvinet Paltrou

Izvor: wikipedia.com

Gvinet Paltrou je “in”. Odavno se bavi društvenim mrežama, vodi svoj blog na kome preporučuje životni stil koji je ne samo na visokoj nozi, već i uvek okrenut najnovijim trendovima. Zbog toga nekad izaziva divljenje, a povremeno podsmeh. 

Zajedno sa Milom Kunis držala je virtuelni sastanak (preko Zoom-a) na kome su ohrabrivale žene da se otisnu u vode kojima dominiraju dečaci – kripto industriju. Kasnije je izjavila da je za jednu ženu biti zainteresovana za kriptovalute, izraz feminizma. 

No, šta god mislili o njoj, činjenice su da je posredi ozbiljna investitorka koja se našla u buketu slavnih ličnosti koje su uložile u MoonPay, jednu od prvih aplikacija koja je omogućavala pristup kriptovalutama putem uobičajenih fiat platnih servisa, kao što su Apple Pay ili Google Pay.

 

Lionel Mesi

Izvor: goal.com

Žestoki fudbaler jednako je uspešan i biznismen. Razume se, već deo njegovog prihoda potekao je od basnoslovno plaćenih ugovora i transfera, ali Mesi se nije zaustavio na tome. U njegovom portfoliju nalazi se omanja imperija nekretnina, te čitava industrija brendiranja, kao i modna linija koja se prodaje u njegovoj prodavnici – Messi Store – u Barseloni.

Kao ljubitelj kriptovaluta otkrio se prošle godine kada je potpisao za Pari Sen Žermen. Deo transfera isplaćen je u kriptovaluti, štaviše ni manje ni više nego u – $PSG. Posredi je utilitarian novčić za fanove koji omogućava korisnicima da glasaju u nekim manjim klupskim odlukama, ali ga je moguće kupiti i prodati u nekim menjačnicama.

S obzirom na to da je bio i ostao ljubitelj svog matičnog sporta kao i kriptovaluta, malo koga je iznenadila vest da je baš u novembru postao investitor i ambasador sportske igre na blokčejnu pod naslovom Sorare.

Posredi je blokčejn igra na Ethereumu, a igrači su u ulozi fudbalskih menadžera, sastavljaju timove čiji se učinak u igri meri stvarnim rezultatima. Ovaj tip igre se zove “fantasy football” i veoma je popularan među ljubiteljima timskih sportova. Svaki igrač je NFT, a Sorare ima ugovore sa preko 280 klubova što im omogućava da “sličice” budu verni prikaz stvarnih igrača.

Majk Tajson

Izvor: marca.com

Živa sportska legenda i heroj mnogih, ali i tragična ljudska priča. Gvozdeni Majk je sve to i još mnogo štošta. Otkako je u penziji posvetio se aktivizmu. Doduše teme su mu dosta liberalne.

Na svom tviteru, živo komunicira sa svojom publikom od bezmalo pet miliona. Interesovanje za kriptovalute objavio je jednostavnim pitanjem “Solana ili Ethereum?”. Odlučio se za podršku SOL-u. Nedugo potom kupio je NFT inspirisan njegovim likom. Radi se o kolekciji Catalina Whale, naravno sa prepoznatljivom tetovažom iznad oka, i šampionskim pojasom. O Tajsonovoj vezi sa svetom digitalne imovine smo pisali i u blogu koji se bavi najpoznatijim sportskim NFT projektima.

Kako se borio sa depresijom i drugim mentalnim problemima, to ga je u blokčejn svetu privukao projekat Dream. Mreža koja podržava razvoj aplikacija i igara koje se bave brigom o duševnom zdravlju privukla je pažnju slavnog boksera.

Princ Filip Karađorđević

Izvor: rs.n1info.com

Princ Filip Karađorđević, drugi sin prestolonaslednika Aleksandra, otkako mu se stariji brat odrekao krune. Princ je zanimljiva ličnost – ljubitelj skejta i ronjenja. Zanimaju ga računari, muzika, slikarstvo ali i prirodne nauke. 

Veliki je zagovornik bitkoina kao prvog i pravog kriptonovca, čak je u razgovoru za Cointelegraph izjavio da su altkoini samo kopije prvobitnog napora da se stvori nova vrsta novca. Novac ne kvari, novac je u svojoj osnovi korumpiran, a to treba da se promeni, dodao je ističući da je bitkoin jedini pravi pokušaj da se popravi način na koji čovečanstvo pristupa novcu.

Princ, koji je dok je živeo u Londonu radio u finansijskom sektoru, ovog septembra pridužio se novom startapu JAN3 koji je posvećen razvoju infrastrukture za pristup bitkoinu. Jedan od osnivača bio je ekspert poznat po svojoj ulozi u El Salvadorovom naporu da postane bitkoin nacija. Firma će se baviti promocijom bitkoina te podrškom pojedincima, regionima i državama koji žele da usvoje ovu tehnologiju. Filip Karađorđević deo je tima kao CSO (Chief Strategy Officer).

 

Ko je vaša omiljena slavna ličnost koja se bavi kriptovalutama?

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *