Blog

Rudarenje Chia koina: kako pokrenuti ceo proces u nekoliko koraka

29.06.2021. / Autor: Katarina Antić / Kategorija: Projekti

U prethodnom blogu, pisali smo o tome šta je Chia koin, kako je nastao, šta je “zeleno” rudarenje Chia koina i koja ideja stoji iza ovog projekta. Dotakli smo se i problema klasičnog rudarenja, a u ovom tekstu pokrićemo kako možete rudariti koristeći hard diskove. 

Plotovanje Chia koina

Plot predstavlja pripremanje mesta na hard disku za farmanje. Plotovanje je proces u kojem pravite plotove na hard disku, pri čemiu je poželjno imati veliku hardversku snagu.

Ovo je izuzetno dug proces jer je za kreiranje jednog plota potrebno 6 – 8h u zavisnosti od jačine komponenti. Bitnu ulogu u plotovanju zauzima procesor, SSD, veličina RAM memorije i naravno veličina hard diska sa kojom želite da radite. Suprotno od rudarenja na koje smo navikli sa grafičkim karticama, ovde jačina grafičke nije bitna za proces plotovanja ili farmanja. Dovoljna je grafička koja bi dala sliku i pokrenula operativni sistem.

Da bi se počelo sa rudarenjem Chia koina, potrebno je kreirati plotove na hard disku.

Za pravljenje 1 plota, koji je oko 108gb, veličine k=32 o čemu ćemo kasnije, potrebno vam je:

  • Oko 239 GB privremenog prostora (temporary space) koji je na SSD-u
  • 2 thread-a procesora
  • 4 GB RAM memorije.

Zanima vas rudarenje? Pročitajte i: Rudarenje kriptovaluta – šta je potrebno da se zapitate?

Može se plotovati i paralelno, gde je veličina SSD-a posebno bitan faktor. Na primer, ako imate 1 TB SSD-a (oko 931 GB), možete staviti 3 plota paralelno, što je 239×3=711 GB zauzetog temporary space-a u procesu pravljenja plota. Ako biste stavili četvrti plot, to bi prelazilo ukupni prostor koji se nalazi na SSD-u (239×4=956) i došlo bi do zakrčenja prilikom kopiranja sa SSD-a na finalni hard disk pa se može desiti da će plotovanje prestati sa radom i izbagovati.

Sa druge strane, ako imate procesor od 32 thread-a, RAM memoriju od 64 GB i samo 512 GB SSD-a, nećete moći da iskoristite puni kapacitet RAM-a i procesora jer će samo 2 plota paralelno raditi i samo 4 thread-a od vaših ukupno 32 će biti iskorišćeno. Preporučljivo je da sve komponente budu sličnog „ranga“ kako bi pomogle jedna drugoj u izvršenju komande i kako bi jedna drugu međusobno iskoristile do maksimuma i vama pružili što brži proces plotovanja.

Postoji i dodavanje temporary space-a broj 2, gde se može staviti još jedan SSD koji će preuzeti opterećenje sa prvog i samim tim ćete moći da radite još više plota paralelno. Prvi SSD ce tada biti rasterećen i proces upisivanja na hard disk će ići dosta brže. Nakon kopiranja plota na finalni hard disk, na SSD-u ne ostaje plot koji će zauzimati više temporary space-a, već je on spreman za dalji rad. Preporuka je raditi sa SSD-om koji je M.2 jer je on duplo brži od standardnih SATA SSD-ova. Temporary space može biti i običan hard disk ali je vreme za koje on izvršava proces plotovanja izuzetno duže od M.2 SSD-a.

Rudarenje Chia koina: poređenje SSDa i HDDa
Poređenje SSDa i HDDa

Bitna stvar na koju treba obratiti pažnju je da, čak i ako imate najskuplji i najbrži SSD na svetu, on neće raditi maksimalnom brzinom ako vaša matična ploča ne podržava najjnoviji PCIe Gen 4 ulaz. Možete staviti SSD koji podržava Gen 4 na Gen 3 ulaz ali će on raditi u Gen 3 brzini, neće koristiti svoj maksimum. Isto tako i SSD koji podržava do Gen 3 može biti u Gen 4 slotu ali će raditi brzinom Gen 3. To važi i za starije generacije Gen 2. Poređenje u brzini i protoku možete videti na slici ispod.

Rudarenje Chia koina: PCie 3.0 i 4.0 razlika
PCie 3.0 i 4.0 razlika

Životni vek SSD-a: TBW

Još jedna bitna stvar je da je u ovom slučaju SSD „potrošna roba“. Svaki SSD ima fabrički određen životni vek, odnosno TBW (Terabytes Written). Taj broj je maksimalan broj čitanja i pisanja koje SSD može uraditi kako proizvođač nalaže.

Ako bi nekom za regularno korišćenje SSD-a trebalo 3-5 godina kako bi se TBW „istrošio“, nama će ovde trebati samo par nedelja. SSD nije predviđen za to da radi upise 24/7 ,a plotovanje zahteva velike i konstantne upise i čitanja.

Imajte na umu da nakon ispisanog maksimalnog broja TBW-a, SSD ne podleže garanciji koja u većini slučaja važi 2 godine. Preporučljivo je da SSD ima što veći broj TBW-a i terabajta kako bi mogao da traje što duže i podrži što više plota paralelno.

Na dužinu životnog veka mnogo utiče i temperatura na kojoj će biti SSD prilikom plotovanja. Optimalna temperatura SSD-a je od 36 do 45 stepeni. Sve preko 45 stepeni vam ukazuje na to da nešto nije u redu sa hlađenjem i da je potrebno da nešto promenite. Na početku kada pokrenete plotovanje, vodite računa o tome koliko se SSD koristi u Task Manageru>Performance ili raznim drugim programima koji se mogu naći online.

Kako u samo par koraka pokrenuti plotovanje?

Prvi korak je da u wallet-u izaberete opciju Plots, zatim Create Plot. Možete izabrati sami željene veličine plotova ali je preporuka samih osnivača korišćenje k=32 veličine na kojem je 1plot=101 GB za šta je potrebno 239 GB temporary space-a.

„k“ je parametar koji kontroliše veličinu plota. Možete pokrenuti i paralelne plotove o kojima smo pričali malopre. Za to je poterebno u “advanced options” da podesite koliko ćete procesorskih thread-a staviti i koliko gigabajta RAM-a. Program neće automatski staviti koliko vam treba threada i RAM-a na osnovu broja plota, već to morate staviti sami ukoliko radite paralelno plotove.

Sledeći korak je da izaberte koliki će vam biti delay između svih plotova. Ako stavite delay od 50 min i pokrenete 2 plota, nakon 50 min će se pokrenuti drugi plot i radiće paralelno sa prvim. Dalje je potrebno da izaberete temporary space koji je najčešće SSD koji će služiti da ubrzate sve opcije upisavanja ka krajnjem hard disku. Može se staviti i temporary space 2 na koji će se program automatski prebaciti ako na prvom nemate dovoljno prostora.

Za kraj birate final directory što je i finalni hard disk koji će kasnije farmati. Nakon podešenih parametara, sve proverite još jednom, jer puštene plotove kasnije ne možete zaustaviti i obrisati ručno već morate restartovati računar. Na osnovu naprednih opcija (advanced options) za paralelno plotovanje možete „testirati“  koliki broj thread-ova i RAM-a vam daje najbolje performanse.

Prvi plot će biti u procesu plotting-a a ostali će biti na Queue listi. Kada prodje delay, sledeći plot će otpočeti plotovanje. Ako se desi da vam se zbog nestanka struje, Windows update-a ili nečeg trećeg ugasi računar – resetovaće se i plotovanje. Zato je možda program Madmax, o kojem ćemo ubrzo pričati, bolje rešenje ako imate čestih problema sa gašenjem računara/nestankom struje. Na njemu „gubite“ jedan plot, a na Chia gui-u sve koje ste stavili da se paralelno plotaju.

Rudarenje Chia koina: 3 paralelna plota u Chia gui-u
3 paralelna plota u Chia gui-u

Plotovanje uz pomoć Madmax-a

Kao što već vidimo, za ceo proces plotovanja je potrebno dosta vremena i živaca.

Nedavno su se pojavile skripte koje pomažu u optimizaciji plotovanja, a koji su farmerima olakšali iscrpno plotovanje. To su Swar i Madmax koji nisu zvanično objavljeni od strane developera Chia network-a i mogu se naći na Github-u. Mnogi ih koriste za poboljšanje brzine plotova. Trenutno se Madmax pokazao kao najbolja i najbrža skripta za pravljenje plotova. Radi po principu gde uz pomoć PowerShell-a ili Command Prompta stavaljate koje će komande program izvršavati.

Komande za pokretanje MadMax-a
Komande za pokretanje MadMax-a

U Madmax-u ne postoji paralelno plotovanje već idu jedan po jedan. Iako možda zvuči čudno da ovaj tip plotovanja koji pušta automatski plotove jedan za drugim može dovesti do bržeg rezultata od paralelnog ali se u praksi pokazao kao efikasniji od Chia gui-a.

Uspešna izrada plotova u Mad Max-u
Uspešna izrada plotova u Mad Max-u

Ovako izgleda kada je MadMax dobro podešen. Kad završi Table 1 i 2 možete ga pustiti i radiće bez nadzora. Ako ne radi, proverite da li u komandi nije stavljen zarez, razmak ili tačka jer je to najčešći problem.

Možete namestiti komandu da radi 5-10-30 ili koji god broj plotova i MadMax će raditi jedan po jedan tako što koristi maksimalnu jačinu procesora i RAM memorije. Ovo je korisna stvar ukoliko ne želite da svaki put ručno stavljate plotove. Koristi one komponente koje su praktično neuništive do maksimuma a to su procesor i RAM. 

Instalacija Madmax-a je nešto komplikovanija od klasičnog Chia wallet-a ali sve detaljne tutorijale možete videti na Youtube-u i github-u. Ovde možete pogledati tutorijal za najnoviju verziju 6, a ovde je stara verzija. Postoje i drugi tutorijali koji su od velike pomoći, ne morate se držati samo ovog.

Farmanje

Farmanje je proces u kojem vašu farmu isplotanih hard diskova priključujete blockchain-u da vam rudari Chia koin. Nakon pravljenja plotova popuni se skoro ceo hard disk, ali preporučeno je da se ne pune do kraja već da se uvek ostavi nekih 100-200 GB prostora kako ne bi došlo do zgušenja. Takav hard disk je spreman za farmanje.

Ovde se konačno dolazi do samog procesa rudarenja.. Farmanje ne uzima nikakve hardverske snage, ne treba vam M2 SSD niti procesor od 16 ili 32 thread-a. Farma (isplotovani hard diskovi) se mogu povezati i sa, kako kažu „najstarijim kršom“. Bitno je samo da može da učita operativni sistem i da zadovoljava minimalne specifikacije koje se nalaze na Chia sajtu a to su 2 CPU thread-a i 4GB RAM-a.

Isti računar na kojem plotujete možete koristiti i za farmanje, izbor je na vama. Proces farmanja zahteva da vam računar za farmanje bude upaljen 24/7 i bude povezan sa internetom.

Solo rudarenje Chia koina ili pool?

Kada završite plotovanje hard diskova dolazi na red konačno rudarenje! U trenutku pisanja teksta, postoji opcija da radite solo rudarenje Chia koina ili da se pridružite nekom od nezvaničnih pool-ova.

Solo rudarenje se radi direktno preko Chia wallet-a, koji je poznatiji i kao Chia Gui. Tada se vi sami pridružujete mreži i samim tim su šanse za one koji imaju manju količinu terabajta jako male.Tu vam niko ne garantuje da ćete dobijati svakog meseca onoliko koliko piše na chiacalculator.com već je to više igra na sreću.

Pre samo par meseci ljudi su solo rudarili blokove Chia koina sa 20-ak plotova sto je oko 2TB. Sada vam je sa toliko potrebno oko 8 godina rudarenja Chia koina da biste došli do jednog bloka. To je 0,0183 Chia koina mesečno po trenutnom pokazatelju Chia kalkulatora.

Na pool-u možete zarađivati mesečno onoliko koliko date svoje računarske snage, tj. količinu terabajta na hard diskovima. Pool funkcioniše tako što dobije nagradu i podeli je svakom članu pool-a u skladu sa time koliko je pružio terabajta. Kreatori Chie su se izjasnili da nikada neće biti njihovog zvaničnog pool-a ali će se znati kojima se može verovati. Takvih pool-ova za sada nema.

Trenutno aktivni pool-ovi: Hpool i Core pool

Trenutno postoji Hpool, kineski pool, kojem morate dati vaš private key i 24 seed phrase reči. Znamo da ovo zvuči zastrašujuće ali je to njihov uslov ukoliko želite da budete u pool-u. Oni uzimaju i svoju proviziju (fee) ukoliko želite da povučete (withdrawujete) koine. Špekuliše se koliki je procenat koji uzimaju, negde je informacija da je 15% negde da je 30%. 

Hpool se može koristiti i tako što se na walletu ne čuvaju koini, već se po dobijanju prebacuju na drugi wallet za koji samo vi znate private key i seed phrase. Wallet za koji ste im dali sav pristup, ne preporučujemo da koristite za skladištenje koina jer je veliki sigurnosni rizik.

Postoji i Core pool koji ne traži private key prilikom pravljenja accounta ali nemojte da vas to zavarava. Kada skinete Core pool dajete im pristup svim vašim fajlovima Chia wallet-a gde oni tehnički imaju pristup vašim podacima za wallet. Za sada se nikada nije desio nesrećan slučaj krađe ili nestanka „preko noći“ ni na jednom od ova dva pool-a. Ipak, morate uvek biti na oprezu jer ovo ipak nisu zvanični pool-ovi.

Ono što trenutno muči sve koji su se opredelili za Chia network je da li sada krenuti sa plotovanjem ili čekati da izadju pool-ovi? Ne zna se da li će sadašnji plotovi moći da se koriste kada izadju pool-ovi ili će morati da se ponovo plotuju, što bi značilo da ste sve do sada radili uzaludno. Za izradu plotova ponovo moraće da se koristi SSD i da mu se dodatno skrati „životni vek“.   

Gde proveriti kolika je trenutna zarada?

U bilo kom trenutku možete dobiti tu informaciju na chiacalculator.com na osnovu broja vaših plotova i količine TB koju imate. Mreža raste iz dana u dan, sve više ljudi kreće u rudarenje, te se i „konkurencija“ povećava a zarada smanjuje. Na kalkulatoru je zarada na osnovu cene u datom trenutku, tako da ne očajavajte ako je mala jer količina Chia koina koju dobijete će vam jednog dana ako dodje do povećanje cene vredeti više ukoliko je ne prodajete odmah.

Rudarenje Chia koina: kalkulator
Chicalculator.com

Total network space se menja iz dana u dan kao i sve vezano za Chia-u. Bitne informacije o Chia pool-u i forku još uvek očekujemo i koliko će tada farmanje biti isplativo tek ćemo videti.

Zaključak: Rudarenje Chia koina

Nadamo se da smo uspeli da vam približimo ovu novinu u svetu rudarenja i da su neki od saveta bili korisni za buduće rudare.

Chia network je i dalje mlad projekat, a svi znamo koliko brzo stvari u kripto industriji mogu da se menjaju. Svakako, nastavićemo da pratimo njegov razvoj sa velikom pažnjom i da vas obaveštavamo o poslednjim novostima i promenama u vezi sa Chia mrežom.

Za sada, možemo da kažemo da je Chia projekat koji dosta obećava i snažno se pridružuje grupi kriptovaluta koje ukazuju na ekološke probleme Bitkoina i ostalih “mejnstrim” projekata.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *