2016-12-21

Gde čuvati bitkoine?

Prošlog meseca sam pisao o tome da bitkoine ne treba čuvati na berzama (osim ako ste špekulant) jer u tom slučaju berza kontroliše vaše bitkoine, a ne vi. Međutim, ostao sam dužan da kažem koje su to alternative, to jest, gde treba čuvati bitkoine.

Kao i kad je u pitanju keš, puno zavisi od količine novca kao i od toga da li čuvate kratkoročno, srednjeročno ili dugoročno. Manje količine keša, koje vam trebaju za svakodnevnu potrošnju, obično držite u novčanicima. To nije najbezbedniji način čuvanja novca, ali zato se obično u novčanicima i ne drži puno novca, pa i ako se izgubi novčanik, uglavnom je ljudima najveći problem to što moraju ponovo da vade ličnu kartu.

Veće količine novca ljudi retko drže u novčanicima, već uglavnom na bankovnim računima. Ko ne voli banke ili im ne veruje, novac najčešće drži negde u kući. One najveće količine, koje se ne diraju nego se čuvaju za “crne dane”, idu obično u slamaricu ili u sef.

Ključna stvar je naći pravi balans između sigurnosti i dostupnosti, jer uglavnom ne možete imati oba. Kad je u pitanju bitkoin, a i kriptovalute uopšte, princip je potpuno isti. Treba imati nešto sitno i lako dostupno za dnevnu potrošnju (iako su retka mesta u svetu gde svakodnevno možete koristiti bitkoin, ali verujem da će ih vremenom biti sve više). Idealna opcija za to je bitkoin novčanik (wallet) na mobilnom telefonu. Uvek vam je na dohvat ruke i za nekoliko sekundi možete izvršiti plaćanje kad god je potrebno. Uz PIN kod i bekap (backup), vaša sigurnost je na vrlo pristojnom nivou, ali ovo svakako nije način za čuvanje veće količine bitkoina.

Kad su u pitanju srednji i veći iznosi, ono što je najbitnije da imate na umu pri izboru načina čuvanja bitkoina je da ste vi ti koji morate da imate potpunu kontrolu nad privatnim ključevima. Jedino u tom slučaju imate potpunu kontrolu i nad bitkoinima, mada to podrazumeva i potpunu odgovornost. Ako je ta odgovornost ono što vas brine, onda bitkoin verovatno i nije valuta za vas.

Ako želite neku kombinaciju dostupnosti i sigurnosti, gde dobijate dosta od oba, preporučio bih desktop novčanik (evo male pomoći pri izboru). Za povećanu sigurnost, koristite dodatnu šifru (koja je opciona kod većine novčanika) pri potpisivanju transakcije. U tom slučaju, čak i ako vam neko hakuje ili ukrade računar, ne može sa bitkoinima ništa da radi. Naravno, radite bekap, jer ako ne radite, onda ni vi ništa nećete ništa moći da uradite sa vašim bitkoinima u slučaju hakovanja, krađe ili težeg kvara računara (hard diska). Ako imate dovoljno veliki hard disk, lepo bi bilo da imate novčanik koji je istovremeno i full node, jer time doprinosite i sigurnosti kompletne bitkoin mreže. U suprotnom, koristite lightweight novčanik. Bekap uvek radite na neku lokaciju van vašeg računara (USB drajv ili neki drugi računar).

Ako nema kompromisa sa sigurnošću, onda vaše bitkoine trebate čuvati oflajn. U tom slučaju nisu vam baš uvek i lako dostupni, ali ovaj način je idealan ako ste inače odlučili da na bitkoine gledate kao na dugoročnu investiciju. Tu ima više opcija… hardver novčanik, poseban računar ili papir. Prednost hardver novčanika je što ga možete lako poneti sa sobom po potrebi. Međutim, ako ga prečesto nosite, možete ga lako izgubiti ili oštetiti. Dodatni problem je što hardver novčanici često nisu baš jeftini. Možete bitkoine držati i na nekom starom računaru koji vam više ni za šta drugo ne služi i koji je stalno oflajn. Samo kad želite da pošaljete bitkoine nekome, potpišete transakciju, konektujete se na internet da bi transakcija prošla i vraćate se u oflajn režim. U ovom slučaju je problem to što ne možete računar tako lako nositi sa sobom (kao hardver novčanik) pa uglavnom nećete tako lako moći da dođete do vaših bitkoina ako vam zatrebaju. U oba navedena slučaja (hardver novčanik i poseban računar) vaši bitkoini, to jest vaši privatni ključevi, su oflajn osim kad šaljete transakcije. Pošto i hardver #novčanik i računar mogu da se pokvare ili izgube, ponovo je bekap neophodan da biste bili sigurni.

Za kraj, moja omiljena vrsta – papirni novčanici! I ovde su bitkoini sve vreme oflajn (kao i kod hardver novčanika i starih računara), ali postoji i jedna velika prednost papirnih novčanika u odnosu na dva nevedena tipa – možete ih imati koliko god želite, a da vam to ne prouzrokuje dodatne troškove. Napravite odmah 5, 10 ili 15 komada... na neke prebacite manje količine bitkoina da vam se nađu pri ruci kad zatreba, na neke prebacite veće količine pa spakujete u sef. Pri kreiranju novčanika vodite računa o tome da vam i računar i štampač budu oflajn, tako da vam privatni ključevi ni u jednom trenutku ne budu na internetu. Takođe, izaberite opciju da dodatnom enkripcijom zaštitite novčanike, tako da niko ne može da vam uzme bitkoine čak ni ako se dokopa vašeg papirog novčanika. Problem kod papirnih novčanika je što se oni najlakše izgube ili oštete. Zato u startu napravite više kopija vaših papirnih novčanika, čuvajte te kopije na različitim mestima: kod kuće, u kancelariji, u sefu, kod prijatelja ili rođaka kojima verujete... čak i ne morate mnogo da im verujete ako ste novčanike zaštitili dovoljno dobrom šifrom. Kad vam zatrebaju bitokini, uz nekoliko klikova možete ih lako prebaciti sa papirnog na novčanik na vašem mobilnom telefonu.

Ovo je dosta opširna tema i moglo bi o tome da se piše poprilično. Želja mi je bila da dam samo kratak pregled nekih osnovnih vrsta bitkoin novčanika, ako nekoga zanima više detalja – slobodno pišite!

2018-01-24

Novi Automat u Novom Sadu

2017-12-21

VAŽNO OBAVEŠTENJE !!!

2017-10-04

Blokčein dodaci: Zašto je blokčein tehnologija toliko dobra

2017-08-23

Itirijum (ETH) na ECD servisu - Akcija !!!

2017-08-02

Sve usluge opet dostupne

2017-07-28

Privremena obustava rada (28.07.2017.)

2017-07-27

Moguće poteškoće u radu tokom naredne nedelje

2017-07-24

Plaćanje bitkoinima u Beogradu

2017-07-04

Prvi dvosmerni bitkoin automat u Srbiji

2017-06-10

Utisci sa prve bitkoin edukacije

2017-04-03

Zamke za investitore

2017-03-06

Bitkoin kao sredstvo plaćanja u Srbiji?