2017-04-03

Zamke za investitore

Ne, nisam pogrešio u naslovu. Nisam hteo da kažem „kako do brzog dobitka...“ iako je upravo to ono što neke ljude privlači ka kriptovalutama. Zbog priča o ljudima koji su kupili bitkoine u periodu 2009 - 2012, pa su sad bogataši, mnogi misle da su kriptovalute prečica do bogatstva. Može da se zaradi brzo, nije da ne može, ali ta brza zarada ide uz veliki rizik. Ko voli brzu zaradu uz veliki rizik, preporučujem kladionice i kockarnice, mnogo je brža zarada nego kod kriptovaluta.

Ovaj tekst je namenjen onima koji u kriptovalutama vide mogućnost za brzu zaradu, a ne vide rizik. Nigde ne postoji profit bez rizika, pa ni u svetu kriptovaluta. Pokušaću da ukratko predstavim neke od najvećih zamki za nedovoljno informisane investitore u potrazi za brzom zaradom.

 

Cloud mining

Verovatno ste čuli da se kriptovalute generišu kroz proces „rudarenja“. Investira se određena količina novca u hardver, taj hardver se podesi da „rudari“ i novac počne da dolazi. Iako mnogi previde količinu posla i neke od troškova koji tu postoje, ipak ćete relativno teško naći rudara kojem se ta investicija nije isplatila. Postoji i druga vrsta rudarenja, na koju su se mnogi „upecali“, poznata kao Cloud Mining. To je mnogo elegantnija varijanta, jer ne morate da se maltretirate sa hardverom, već iznajmite nečiji hardver da za vas rudari, uz naknadu vlasniku hardvera. Međutim, tu postoji jedan veliki problem: većina onih koji iznajmljuju taj hadrver, zapravo ga nemaju! Oni novcem od novih investitora isplaćuju stare. Dok god više para ulazi nego što izlazi, sve radi savršeno. Kad to više nije slučaj, onda uglavnom nestaju bez traga ili izmisle da ih je neko hakovao i uzeo im sve bitkoine. Većina onih koji nude cloud mining su prevaranti. Ja lično nikad ne bih u to investirao, ali ako baš neko želi, evo par stvari na koje treba obratiti pažnju:

-         Ako čovek kupi hardver pa sam rudari, treba mu u proseku oko godinu dana da otplati opremu. Tako je bar bilo u poslednje vreme, nema garancija da će tako biti i na dalje. Ne postoje garancije da ćete ikad otplatiti investiciju, a kamoli za godinu dana. Ko god vam kroz cloud mining garantuje više od 100% godišnje, budite sigurni da je prevarant.

-         Ako te navodne cloud mining kompanije nema na blockchain.info/pools sva je prilika da je u pitanju prevara. Postoji vrlo mala mogućnost da se nalaze u „unknown“ kategoriji, ali ta mogućnost je zaista vrlo mala.

 

Lažne kriptovalute

Postoje valute koje se predstavljaju kao kriptovalute, a zapravo to nisu. Samim tim što nešto nije kriptovaluta, ne mora da znači da je prevara, ali treba biti veoma oprezan. Postoje neki koji se pozivaju na uspeh bitkoina, a da zapravo njihova valuta ništa zajedničko sa bitkoinom nema osim „coin“ u imenu. Ne znači da ne možete zaraditi, ali treba da znate da nije sve što ima „coin“ u imenu kriptovaluta. Kada vam neko predloži da investirate u određenu valutu, evo na šta treba obratiti pažnju:

-         Ako vam garantuju zaradu, sigurno je u pitanju prevara. Kad kažem „garantuju“ mislim na to da vam zaradu garantuje kompanija koja stoji iza kriptovalute. Ako ne garantuje kompanija, nego pojedinac koji vam tu investiciju predstavlja, onda je taj pojedinac ili prevarant ili neobavešten. U tom slučaju preporučujem da nađete nekog drugog ko će vam to realnije predstaviti. Ne postoji zagarantovana zarada u kriptovalutama, niti bilo gde drugde! To što je neko pre vas zaradio, nije garancija da ćete i vi zaraditi!

-         Ako se valuta ne može kupiti ili prodati na slobodnom tržištu, treba biti veoma oprezan. U tom slučaju, sva je prilika da se cenom manipuliše i da se drži na nerealno visokom nivou kako bi se investicija prikazala isplativom.

-         Ako ne postoji likvidnost, opet treba biti veoma oprezan. Svaku pravu kriptovalutu možete prodavati bez ikakvih ograničenja u svakom trenutku, bez obzira na iznos. Ako određenu „kriptovalutu“ ne možete prodati kad i koliko vi želite, sva je prilika da realna potražnja za tom valutom ne postoji i da sama kompanija povremeno otkupljuje tu valutu, u ograničenim količinama, da bi održala privid da postoji kakvo-takvo dešavanje na berzi.

-         Kriptovalute su uglavnom open source, ako nisu, to je sumnjivo. Ne kažem da nešto ne može biti kriptovaluta i ako nije open source, postoje situacije kad je poželjno da kriptovaluta ne bude open source. Ipak, kada neka valuta krije kod, najčešće je to zbog toga što žele da sakriju činjenicu da zapravo i nisu kriptovaluta.

 

Trgovina na berzi

Svi su generali pametni posle bitke. Nakon svakog naglog skoka cene bitkoina mogu se čuti priče tipa: „Eh, da sam kupio na 800$ pa prodao na 1000$, zaradio bih 200$ po bitkoinu.“ Da, ali sa 800$ je mogao da ode i na 600$, nije morao na 1000$. Ljudi se često zalete pa misle da će oni da uhvate sledeći veliki skok, a ispostavi se da uhvate pad. Ko god razmišlja da trguje na berzi, treba da ima jednu stvar u vidu: uvek ima više onih koji izgube nego onih koji dobiju. Zbir gubitaka svih učesnika na berzi je jednak zbiru dobitaka i provizija koje berze uzimaju. U prevodu, morate biti bolji od većine učesnika da biste zaradili. Ako nemate iskustva sa trgovinom na berzi niti znanje o kriptovalutama, mnogo je veća šansa da ćete biti lak plen iskusnih mešetara nego da ćete nešto zaraditi. Postoji dodatni faktor rizika pri trgovini na berzama, a to su same berze. MtGox, Cryptsy, BitFinex... samo su najpoznatije od berzi koje su bile hakovane i prouzrokovale gubitke svojim korisnicima.

Kad sam već kod ove teme, valja da pomenem i da postoje kompanije koje vam nude da vi kod njih investirate, a da one za vas trguju na berzama i isplaćuju vam profit (često veoma visok). 100% je u pitanju prevara!

 

U svim navedenim slučajevima gubitak nije zagarantovan. Ako imate sreće, ako dovoljno rano uspete da izvučete uloženo, možete i zaraditi. Međutim, treba da budete svesni da je u pitanju kocka i da su šanse da dobijete značajno manje od šansi da izgubite!

U šta onda investirati kad su kriptovalute u pitanju? Zvuči kao kliše, ali jedina sigurna investicija je investicija u znanje, samo tu se nećete obogatiti preko noći. Kriptovalute su komplikovana oblast i potrebno je vreme da se nešto nauči, pa onda još neko vreme da se to znanje naplati, ali je naplata izvesna. Od rudarenja najviše zarađuju oni koji o tome najviše znaju. Na berzi najviše zarađuju oni koji najviše znaju. Programeri koji imaju iskustva sa kriptovalutama su veoma traženi, a tek će biti. Isto je i sa pravnicima. Isto je i sa ekspertima iz raznih drugih oblasti. Prečice do bogatstva su uvek primamljive, ali je problem što najčešće ne vode do bogatstva.

2017-12-21

VAŽNO OBAVEŠTENJE !!!

2017-10-04

Blokčein dodaci: Zašto je blokčein tehnologija toliko dobra

2017-08-23

Itirijum (ETH) na ECD servisu - Akcija !!!

2017-08-02

Sve usluge opet dostupne

2017-07-28

Privremena obustava rada (28.07.2017.)

2017-07-27

Moguće poteškoće u radu tokom naredne nedelje

2017-07-24

Plaćanje bitkoinima u Beogradu

2017-07-04

Prvi dvosmerni bitkoin automat u Srbiji

2017-06-10

Utisci sa prve bitkoin edukacije

2017-03-06

Bitkoin kao sredstvo plaćanja u Srbiji?

2017-02-22

Utisci sa tribine o bitkoinu, održane na Mašinskom fakultetu u Beogradu 21.02.2017.

2017-02-03

Skaliranje bitkoina, 3. deo – Segregated Witness