2017-10-04

Blokčein dodaci: Zašto je blokčein tehnologija toliko dobra

Pre nego što počnemo, važno je zapamtiti da blokčein i bitkoin nisu ista stvar. Bitkoin tehnologija kombinuje nekoliko tehnologija: principe transfera novca, principe kriptografije, blokčein podešavanja, koncept konsenzusa, princip dokaza o radu (Proof of work), mrežno povezivanje između korisnika, motivaciju učesnika, merkle drvo za organizaciju transakcija, principe transparentnosti i druge.

Zbog toga, problemi sa bitkoin blokčeinom proizilaze iz načina na koji ga bitkoin koristi, pa samim tim nisu univerzalni. Druge kriptovalute ga koriste na drugačiji način. Trenutno na tržištu dominiraju blokčeinovi nalik bitkoin blokčeinu zasnovanih na ‘proof of work-u’ (dokazu o radu).

Kapacitet bitkoin mreže je sedam transakcija u sekundi. Kapacitet druge najveće mreže (itirijumove) je petnest jednostavnih novčanih transfera i 3-5 pametnih ugovora u sekundi.

Princip proof of work-a (PoW), koji je prihvaćen kod najvećeg broja kriptovaluta, garantuje da će potrošnja el. energije i količina hardvera rasti dok posao rudarenja kriptovaluta postane neprofitabilan. Međutim, rast režijskih troškova nije povezan sa poboljšanjem kvaliteta pruženih usluga - uvek je sedam transakcija u sekundi, bez obzira na količinu utrošene energije i broja rudara kriptovaluta.

 

Lightning Network

Stručnjaci su dugo imali problema sa nedovoljnom brzinom u izvršavanju transakcija u bitkoin sistemu, pa su izumeli Lightning Network. Evo kako funkcioniše: određeni učesnici mreže žele kraće vreme realizacije transakcije i postavljaju poseban kanal, poput onih u pričaonicama, a kao garanciju uplaćuju depozit na glavnoj mreži. Nakon toga oni razmenjuju isplate bez limita odvojeno od glavne mreže. Kada kanal više ne bude potreban učesnici upisuju sve zabeležene interakcije na javni blokčein i pod pretpostavkom da niko nije prekršio pravila, vraća im se depozit. Optimisti veruju da će Lightning Network biti pušten u rad do kraja ove godine i da će omogućiti milione transakcija u sekundi. Toliko o “sporosti” mreže.

 

Problem: Blokčein je ogroman

Blokčein je ogroman, ali je to prestalo da bude problem nakon što je na mreži izgrađeno nekakvo poverenje. To znači da nije neophodno da preuzmete i proverite sve kako biste se uverili da je verovatnoća prevare vrlo mala.

 

Veb novčanici

Postojeći veb novčanici i veb usluge čuvaju sve podatke i obavljaju sve poslove za vas. Ako se niko ne požali na određenu uslugu možemo je smatrati pouzdanom i donekle od poverenja. U poređenju sa tradicionalnim platnim sistemima pojavljuju se značajne pogodnosti. Ako jedan veb novčanik prestane sa pružanjem usluga, jednostavno se možete prebaciti na drugi pošto imaju identičan zapis transakcija - blokčein je jedinstven. Uporedite to sa situacijom u kojoj se banka u kojoj imate račun zatvori i morate da otvorite račun u drugoj banci.

 

Tin (proređeni) novčanici

Sam Satoši je opisao jedan napredniji i pouzdaniji metod još 2008. godine. Umesto skladištenja i obrade kompletnog (100GB) blokčeina, dovoljno je  preuzeti i obraditi zaglavlja blokova, kao i dokaz ispravnosti transakcija koje su direktno povezane sa vama. Ako više nodova na mreži potvrdi da su zaglavlja blokova identična, možete sa sigurnošću reći da je sve tačno.

U ovom trenutku, zaglavlja svih postojećih blokova zauzimaju 40MB, što nije mnogo.

 

Problem: Blokčein nije skalabilan

Skalabilnost sistema se odnosi na njegovu sposobnost da se poboljša uz dodavanje resursa. Klasičan blokčein je u potpunosti neskalabilan; dodavanje resursa uopšte ne utiče na brzinu transakcija. Interesantno je da klasičan blokčein ne može da se “skalira” ni na gore, ni na dole. Jedino je podložan tzv. “51% napadu” - bilo ko sa dovoljno kompjuterske snage bi mogao da preuzme blokčein i izmeni podatke.

 

Plazma

Džozef Pun (pronalazač Lightning Network-a) i Vitalik Buterin (suosnivač Itirijuma) su nedavno predložili novo rešenje. Nazvali su ga Plazma. Plazma je okvir za stvaranje blokčeina od blokčeinova. Koncept je sličan onome kod Lightning Network-a, ali je razvijen za itirijum mrežu. Evo kako funkcioniše: neko uplati depozit na glavnoj itirijum mreži  i u mogućnosti je da razgovara sa drugim korisnicima samostalno, nadgledajući izvršenje svog pametnog ugovora. Pametni ugovori su mini-programi za rad sa novcem i veb novčanicima.

S vremena na vreme, rezultati ovih pojedinačnih komunikacija se zapisuju na glavnu mrežu. Kao i kod Lightning Network-a, svi učesnici nadgledaju izvršenje pametnog ugovora i mogu da se žale ako nešto nije u redu. Do sada je predlog samo nacrt, ali ako se koncept uspešno implementira, problem skalabilnosti blokčeina će otići u istoriju.

 

Problem: Rudari kriptovaluta spaljuju resurse planete

Proof of work (PoW) je najpopularniji koncept za postizanje konsenzusa kod kriptovaluta. Novi blok se kreira nakon dugih proračuna koji se izvršavaju isključivo da bi se sprečile izmene arhiviranih podataka. Rudari kriptovaluta koje koriste PoW koncept troše mnogo el. energije. Kapaciteti će se širiti sve dok posao rudarenja kriptovaluta bude omogućavao profit.

 

Proof-of-stake

Alternativni pristup distribuciji prava na stvaranje blokova naziva se Proof-of-stake (PoS). Upotrebom ovog koncepta, verovatnoća stvaranja bloka i stoga pravo na primanje nagrade (u vidu kamate ili novije emitovane valute) ne zavisi od toga koliko je kompjuterske snage potrošeno, već od toga koliko imate kriptovalute u sistemu.

Ako posedujete trećinu od ukupne kriptovalunte mase, verovatnoća da ćete vi stvoriti novi blok je 33%. Ovaj koncept obezbeđuje dobar razlog da učesnici poštuju pravila. Što više kriptovalute imate, to vam je važnije da mreža ispravno funkcioniše i da je vrednost kriptovalute stabilna.

 

Proof-of-authority

Postoji radikalniji koncept: dopustiti samo pouzdanim učesnicima da stvaraju blokove. Na primer: deset bolnica može da koristi blokčein kako bi pratile epidemiološku situaciju u gradu. Svaka bolnica ima svoj identifikacioni ključ kao proof of authority (dokaz nadležnosti). Ovaj koncept čini blokčein privatnim: samo bolnice mogu da unose podatke na blokčein. Istovremeno, pomaže u omogućavanju javnosti podataka - važnom kvalitetu blokčeina. Problem proof-of-authority koncepta je u tome što centralizuje mrežu.

 

Resursi se mogu koristiti za dobre stvari

Neke mreže koje koriste PoW koncept rade korisne stvari. One traže proste brojeve određenog tipa (Primecoin), izračunavaju strukture proteina (FoldingCoin) ili obavljaju druge naučne zadatke koji zahtevaju velike proračune (GridCoin). Nagrada za “rudarenje” promoviše ulaganje više resursa u nauku.

 

Problem: Blokčein je decentralizovan i zato se ne razvija

Nije lako uvesti promene u protokol decentralizovane mreže. Programer može ili da pokrene obavezno ažuriranje za sve klijente (iako se takva mreža ne može smatrati zaista decentralizovanom) ili da ubedi sve učesnike da prihvate promene. Ako značajan broj njih glasa protiv promena, zajednica može da se podeli: blokčein se deli na dva alternativna blokčeina i nastaju dve kriptovalute. Takva podela se naziva fork.

Deo problema je u tome što različiti učesnici imaju različite interese. Rudari su zainteresovani za rast nagrada i naknada, korisnici žele manje troškove prenosa, kriptomani žele veću popularnost kriptovaluta, programeri žele korisne inovacije koje će dodati na blokčein.

Obe najveće kriptovalute su imale svoje forkove. Bitkoin je imao nedavno, pošto učesnici nisu mogli da se dogovore oko strategije povećanja veličine bloka. Itirijumu se dogodilo nešto slično, neslaganje je nastalo oko toga da li je fer vratiti novac investitorima zbog problema sa investicionim fondom.

Kako se takve situacije mogu izbeći?

 

Tezos

Moguće je kodirati kriptovalutu tako da postoji mogućnost glasanja o modifikacijama. Upravo takva je kriptovaluta Tezos, koja će uskoro na tržište. Primarne karakteristike glasanja su: Što više kriptovaluta imate, to je veća glasačka snaga koju imate. Kompjuterska snaga potrebna za rudarenje kriptovaluta je nebitna. Glas može biti delegiran nekome ko razume predmet trenutnog glasanja bolje od vas. Razvojni tim ima pravo veta godinu dana od trenutka pokretanja, a ako je potrebno pravo veta može biti produženo.

Početni kvorum će biti 80%, ali se to može promeniti tako da odgovara aktuelnoj korisničkoj aktivnosti. Smatra se da ovakav pristup značajno smanjuje emocionalni nivo i potrebu za hard-forkovima. Kada se glasa po ovim principima, u određenom trenutku većina bi mogla da eliminiše glasačka prava manjine. Ukratko, bogatiji mogu da preuzmu kriptovalutu. Međutim, razvojni tim Tezosa smatra da bi takvo preuzimanje imalo negativan uticaj na vrednost kriptovalute i samim tim je malo verovatno. Videćemo.

 

Problem: Blokčein je suviše transparentan

Zamislite da ste WikiLeaks i dobijate donacije u bitkoinima. Svi znaju vašu adresu i koliko imate, a kada pokušate da u menjačnici promenite svoje bitkoine u dolare, tada će i državni organi znati koliko imate u dolarima.

Pranje pare se ne može izvršiti pomoću bitkoina! Razdvajanjem vaših bitkoina na deset kripto-novčanika vi ste u stvari napravili deset računa povezanih sa vama. Postoje usluge koje se zovu mikseri ili tamblersi koji prenose velike sume novca uz naknadu, kako bi prikrili stvarnog vlasnika, ali su nepraktični iz više razloga.

 

CoinJoin u Dešu

Kreatori kriptovalute Deš (nekadašnji Darkcoin) su prvi pokušali da reše problem anonimnosti koristeći funkciju PrivateSend. Njihov pristup je bio jednostavan: dizajnirali su tambler u valutu. Bilo je nekoliko problema. Prvo, ako neko (na primer, policija) kontroliše značajan broj nodova koje mešaju “čist” novac sa “prljavim”, oni mogu da posmatraju transfer. Možda je scenario malo verovatan, ali je moguć. Drugo, mešanjem “prljavog” novca sa “čistim” čini sve te novce pomalo prljavim ili “sivim”. Da bi “sivi” novac izgledao “čisto” svi učesnici moraju da se bave mešanjem sve vreme.

 

CryptoNote u Moneru

Izrađen je daleko pouzdaniji pristup: istinski anonimna kriptovaluta Monero. Prvo, Monero koristi digitalne potpise koji omogućavaju učesniku grupe (određenom od ćelije) da potpiše poruku u ime grupe i tako sprečava bilo koga da utvrdi ko je potpisnik. Ova sposobnost dozvoljava pošiljaocu da “sakrije tragove”. Istovremeno protokol sprečava dvostruko trošenje (double spending).

Drugo, Monero koristi privatni ključ za prenos novca i dodatni privatni ključ koji se koristi da bi videli šta je stiglo u novčanik i onemogućili druge da imaju uvid u vašu istoriju transakcija. U ovom pregledu blokčein dodataka smo mogli da pišemo i o itirijumovim pametnim ugovorima, svetloj budućnosti Ripple-a ili o kriptovalutama bez blokčeina kao što je IOTA. Lepota blokčeina je u tome što inspiriše ljude da traže način da ga poboljšaju.

2017-08-23

Itirijum (ETH) na ECD servisu - Akcija !!!

2017-08-02

Sve usluge opet dostupne

2017-07-28

Privremena obustava rada (28.07.2017.)

2017-07-27

Moguće poteškoće u radu tokom naredne nedelje

2017-07-24

Plaćanje bitkoinima u Beogradu

2017-07-04

Prvi dvosmerni bitkoin automat u Srbiji

2017-06-10

Utisci sa prve bitkoin edukacije

2017-04-03

Zamke za investitore

2017-03-06

Bitkoin kao sredstvo plaćanja u Srbiji?

2017-02-22

Utisci sa tribine o bitkoinu, održane na Mašinskom fakultetu u Beogradu 21.02.2017.

2017-02-03

Skaliranje bitkoina, 3. deo – Segregated Witness

2017-01-24

Skaliranje bitkoina, 2. deo – promena veličine bloka