Blog

Januar 2020 – BITKOIN je probio najviši nivo 2020. godine

05.02.2020. / Author: ECD / Category: Technical Analysis

Bitkoin je probio najviši nivo 2020. godine. Gde se nalazi sledeći otpor?

Ukoliko pogledamo kretanje cene bitkoina u poslednjih mesec dana, možemo videti da su bikovi (Bulls) potpuno preuzeli kontrolu tržišta. Bitkoin konstantno pravi viši vrh (Higher High) i više dno (Higher low) što je izuzetno pozitivno. Postavlja se veliko pitanje, dokle može da ide i gde mu se nalazi sledeći otpor/podrška?

Bitkoin dolar dnevni grafikon. Izvor: TradingView

BTC USD dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Na slici iznad u označenim sivim boksovima da vidimo gde mu se nalaze sledeći otpor i podrška. Najveći otpor će imati u zoni od 10 000$ – 10 500$ iz više razloga. Prvi razlog je to što je 10 000$ velika psihološka granica za trejdere i investitore, a drugi razlog je to što je prethodni vrh napravio oko 10 500$ i iz tog razloga ta zona će mu biti veoma veliki otpor.
Ukoliko se bitkoin odluči da napravi korekciju, veoma veliku podršku možemo očekivati u zoni između 8900$ – 9100$ iz razloga što mu je ta zona predstavljala veliki otpor i od onog trenutka kada je probijena predstavlja mu podršku.

Bitkoin dolar dnevni grafikon. Izvor: TradingView

BTC USD dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Ukoliko obratimo pažnju na popularni indikator EMA (Exponential Moving Average) možemo videti da vrlo brzo treba da se desi zlatni presek (Golden Cross). Zlatni presek predstavlja trenutak kada 55 EMA (narandžasta linija) pređe preko 200 EMA (crvena linija) i istorijski gledano svaki put kada se to desilo videli smo neverovatan skok u ceni. Poslednji put kada se desio zlatni presek, što možemo videti na slici iznad, bitkoin je skočio neverovatnih 170%.

Bitkoin dolar nedeljni grafikon. Izvor: TradingView

BTC USD nedeljni grafikon. Izvor: TradingView

RSI (Relative Strength Index) je jedan od najpoznatijih indikatora koji nam prikazuje jačinu trenda. Vidimo da se na bitkoinu na nedeljnom grafikonu RSI nalazi oko 58 što je, istorijski gledano, poprilično pozitivno. Ukoliko pogledamo chart vidimo da zona ispod 40 na RSI je zona gde se bitkoin nalazi u negativnom tržištu (Bear Market). Zona između 40 i 53 je neutralna zona. Dokle god se bitkoin nalazi iznad 53 na RSI, on je u pozitivnom tržištu (Bull Market).

Bitkoin dolar nedeljni grafikon. Izvor: TradingView

BTC USD nedeljni grafikon. Izvor: TradingView

MACD (Moving Average Convergence Divergence) je indikatori koji prati trend i može nam dati jasnu sliku u kakvom trendu se nalazi cena. Plava linija predstavlja 12 Moving Average, dok crvena linija predstavlja 26 Movin Average (prosek kretanja cene). Ove dve linije nam služe da nam daju znak kada je moguć preokret (reversal) trenda. Ukoliko vidimo presek linije, tako što plava linija padne ispod narandžaste, to nam označava početak negativnog trenda, dok ukoliko vidimo da plava linija preseče naranžastu i ide iznad nje to nam prikazuje početak pozitivnog trenda. Zeleni i crveni stubići (Histogram) nam služi da potencijalno predvidimo presek ove 2 linije pre nego što se desi. Vidimo da se prošle nedelje desio presek ove dve linije i da Histogram prelazi u zelenu stranu što nam daje još jedan veoma jak signal da je pozitivno tržište počelo.

Procentualni prikaz dobitaka u Januaru. Izvor: Coin360

Procentualni prikaz dobitaka u Januaru. Izvor: Coin360

Na slici iznad možemo videti da je bitkoin u Januaru skočio 32%, dok su najbolji performeri bili Bitcoin Satoshi Vision (BSV) sa skokom od neverovatnih 200%, sledi Bitcoin Cash (BCH) sa 93%, Litecoin (LTC) i EOS sa preko 60% i Ethereum (ETH) sa skromnih 45%.

Index straha i pohlepe na Bitkoinu. Izvor: alternative.me

Index straha i pohlepe na Bitkoinu. Izvor: alternative.me

Index straha i pohlepe nam prikazuje kakav je sentiment na tržištu Bitkoina. Index se kreće od 0 – 100, gde sve što je bliže 0 predstavlja strah, dok što je bliže 100 predstavlja pohlepu. Verovatno se pitate, kako nam ovo može pomoći?
Odgovor je vrlo jednostavan, ukoliko se vodimo teorijom da 90% trejdera gubi novac na berzi ovaj index nam može biti od pomoći kada vidimo da je veliki strah da kupimo ili kada vidimo da je velika pohlepa da prodamo. Stara trejderska poslovica kaže “Kupi u strahu, prodaj u pohlepi”. Trenutno se index nalazi na 57 što predstavlja blagu pohlepu, ali postoji i dalje prostora za rast.

Index straha i pohlepe. Izvor: alternative.me

Index straha i pohlepe. Izvor: alternative.me

Možemo na primeru videti da kada je index bio preko 90 tada je bio vrh cene Bitkoina (14 000$), dok isto tako vidimo da kada god je index pao ispod 20 da smo videli poprilične skokove u ceni.

Comment section

0 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *