Blog

Avgust 2020 – Tehnička analiza za BITKOIN

01.09.2020. / Author: ECD / Category: Technical Analysis

Posle punih godinu dana, bitkoin je konačno uspeo probiti najvažnije otpore (resistance). U roku od samo mesec dana videli smo skok na bitkoinu od čak 30%.
Postoji više razloga za ovakav njegov skok što ćemo objasniti u nastavku teksta.
Da li ovaj skok bitkoina znači da je tržište kriptovaluta ušlo u pozitivno tržište (bull market)?
Sa sigurnošću to niko ne može da tvrdi, ali uzimajući u obzir da je bitkoin probio veoma snažne otpore, možemo smatrati da je puno veća verovatnoća da se nalazi u pozitivnom tržištu, nego dok je bio ispod tih otpora.

Bitkoin Tether nedeljni grafikon

BTC/USDT nedeljni grafikon. Izvor: Trading View

 

Najvažniji nivo koji je bio potreban da probije se nalazi oko 10 500$. Prethodnih nekoliko puta se tu veoma snažno odbijao i to je rezultiralo velikim padovima. Posle skoro godinu dana, bitkoin je uspeo da zatvori nedeljnu sveću iznad tog nivoa što je rezultiralo daljim veoma impulsivnim rastom do sledećeg nivoa otpora koji se nalazio oko 12 000$. Kao što se može videti na grafikonu iznad, za dalji rast bitkoinu je potrebno da zatvori nedeljnu sveću iznad 12 000$.

Bilo je očekivano da to neće uspeti iz prvog puta i da sada verovatno ide da testira prethodne otpore, jer prema teoriji otpor kada je probijen on postaje podrška (support). Trenutne velike zone podrške su na cenama od 10 500$ i 9600$. Dokle god bitkoin nedeljne sveće zatvara iznad tih zona, ne treba da postoji bilo kakav strah da je ovo lažno probijanje (fakeout). Kao i u svakom pozitivnom tržištu korekcije i padovi cene su sasvim normalna pojava.

Indikatori

Kao što je rečeno u prethodnoj analizi ukoliko zona na RSI indikatoru bude probijena, možemo očekivati veoma eksplozivan rast pošto mu je to bio veoma jak otpor, a kada se jak otpor probija vrlo često možemo videti eksplozivne skokove.

 

BTC-USDT RSI nedeljni grafikon

BTC/USDT RSI nedeljni grafikon. Izvor: Trading View.

 

Trenutna vrednost RSI-ja se nalazi na oko 64 što je poprilično pozitivno. Dokle god na nedeljnom nivou bude iznad 60, teoretski gledano bitkoin se nalazi u pozitivnom tržištu.
Iako je moguće da u toku nedelje ode ispod 60, bitno je da na zatvaranju nedeljne sveće bude iznad 60.

Fundamenti

Verovatno se pitate šta je “krivac” za ovoliki rast bitkoina.
Više faktora je uticalo, ali jedan od krucijalnih razloga je pad dolara. Dolar ima potpunu obrnutu korelaciju sa bitkoinom. Čim je dolar krenuo da slabi, bitkoin je počeo naglo da raste. Razlog tome je to što investitori kada vide da dolar više nije toliko stabilan i da gubi na vrednosti oni traže alternativne čuvare vrednosti koje pronalaze u berzi (akcijama), metalima i kriptovalutama. Jedan od razloga pada dolara je cela ova kriza koja se desila u svetu i trgovinski rat između SAD i Kine. Dokle god dolar nastavi da pada, tržište svetske berze, metala i kriptovaluta će veoma teško pasti.

Bitkoin i altcoin – Prikaz dobitaka

 

Procentualni prikaz dobitaka za avgust

Procentualni prikaz dobitaka za avgust. Izvor: Coin360.com

 

Iako je bitkoin imao poprilično veliki rast, altcoin-i uopšte nisu zaostali za bitkoinom.
Ethereum je skočio preko 24%, dok su XRP i litecoin skočili oko 20%. Gledajući prvih 10 kriptovaluta, najveći skok je imao chainlink sa skokom od neverovatnih 90%.
Retki altcoin-i koji su pali su cardano koji je zabeležio pad od preko 25% i stellar koji je zabeležio pad od oko 7%.

Indeks straha i pohlepe za bitkoin

Kao i u prethodnim analizama ponovo analiziramo indeks straha i pohlepe.
Indeks straha i pohlepe nam prikazuje sentiment tržišta na bitkoinu. Koristeći različite ulazne informacije, softver približno prikazuje kakav je sentiment, odnosno da li vlada pohlepa ili strah. Indeks se kreće od 0 do 100. Što je bliži nuli veći je strah na tržištu. A što je bliži broju 100 veća je pohlepa na tržištu.

 

Indeks straha i pohlepe

Indeks straha i pohlepe. Izvor: alternative.me

 

Trenutna vrednost indeksa je 75 što predstavlja veliku pohlepu na tržištu. Dok je cena bitkoina bila preko 12 000$ indeks je bio preko 85 što je predstavljalo ekstremnu pohlepu, što je i rezultiralo hlađenjem cene. Ukoliko budemo videli nastavak rasta bitkoina, indeks može da vam bude dobar indikator da ne kupujete vrhove, jer čim vidite da indeks prelazi 80 znajte da je u pitanju ekstremna pohlepa i da je vrlo verovatniji pad cene nego rast.

Comment section

0 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *