Blog

Jul 2020 – Tehnička analiza za BITKOIN

04.08.2020. / Author: ECD / Category: Technical Analysis

Posle skoro mesec dana stajanja u mestu, bitcoin (bitkoin) se konačno pomerio. Za 3 dana je zabeležio skok od preko 5%. Jul je za bitcoin bio poprilično spor, dok je za altcoin-e bio izuzetno dobar što ćemo videti u nastavku teksta (tekst je pisan oko 20. jula).
Bitcoin se i dalje nalazi između dve glavne zone podrške i otpora, odnosno između 9100$ – 9850$.
Postavlja se pitanje da li bitcoin i celo kripto tržište ulaze u pozitivan market (Bull Market)?
Na to pitanje niko sa sigurnošću ne može odgovoriti, ali postoje ozbiljne tendencije da je tako.

Bitcoin-Tether dnevni grafikon
BTC/USDT dnevni grafikon. Izvor: Trading View

Da bi dobili potvrdu pozitivnog tržišta bitcoin mora probiti otpor u zoni između 9800$ – 10 500$. Ukoliko to uspe da probije sledeća velika zona otpora se nalazi tek na 11 500$ i ukoliko uspe tada da zatvori nedeljnu sveću iznad 11 500$, to će biti najveća potvrda da se bitcoin nalazi u pozitivnom tržištu.

Indikatori

Usled veoma malog pomeranja cene, indikatori trenutno ne daju nikakvu novu sliku.
I dalje se čeka na bitcoin-u da probije zonu od 60 RSI na nedeljnom nivou koje bi bilo jos jedna potvrda pozitivnog tržišta.

bitcoin - tether RSI nedeljni grafikon

BTC/USDT RSI nedeljni grafikon. Izvor: Trading View

Trenutna vrednost RSI-a na nedeljnom nivou je 57, što je veoma blizu zone otopora od 60. Ukoliko bitcoin bude probijao tu zonu od 60 na RSI, vrlo lako se može desiti da to bude veoma eksplozivan rast, iz razloga pošto mu se tu nalazi jako puno otpora, a kada se na jednom mestu nalazi puno otpora, ta probijanja uglavnom budu eksplozivna.

Prikaz dobitaka Bitcoin-a i altcoin-a

 

procentualni prikaz dobitaka za jul

Procentualni prikaz dobitaka za Jul. Izvor: coin360.com

Prošli mesec je bio poprilično spor za bitcoin, ali je zato bio veoma dobar za altcoin-e.
Ethereum je skočio preko 16%, Cardano i Stellar su imali skok od neverovatnih 40%, dok je apsolutni pobednik Chainlink sa skokom od preko 65%.
Razlog za ovakav skok altcoin-a je verovatno taj da bitcoin nije bio preterano volatilan. Ljudi su zbog nemogućnosti trejdovanja bitcoin-a prešli na trejdovanje i kupovinu altcoin-a i to je jedan od razloga za ovaj nagli skok altcoin-a.

Indeks straha i pohlepe

Kao i u prethodnim analizama ponovo analiziramo indeks straha i pohlepe.
Indeks straha i pohlepe nam prikazuje sentiment tržišta na bitcoin-u. Koristeći različite ulazne informacije, softver približno prikazuje kakav je sentiment, odnosno da li vlada pohlepa ili strah. Indeks se kreće od 0 do 100. Što je bliži nuli veći je strah na tržištu. A što je bliži broju 100 veća je pohlepa na tržištu.

 

Indeks straha i pohlepe bitcoin

Indeks straha i pohlepe. Izvor: alternative.me

Posle dosta vremena indeks je prešao u blagu pohlepu. Trenutna vrednost indeksa je 53. Ovo znači da investitori i trejderi polako prelaze u optimizam što se tiče cene. Dokle god se indeks nalazi ispod 80 to ne predstavlja ekstremnu pohlepu što može biti jedan od prvih indikatora za prodaju.

Comment section

0 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *