Blog

Litecoin – karakteristike, funkcije i pogodnosti

11.08.2020. / Author: ECD / Category: Projekti

Litecoin (LTC) je jedna od vodećih alternativa još uvek neprikosnovenom Bitcoin-u.
Ona je druga valuta koja je ikada nastala, još 2011. godine. Tržišna kapitalizacija (količina u opticaju), iznosi 65 milliona, što je trenutno stavlja na 7 mesto liste najvećih kriptovaluta.

Kao i druge valute sa te liste, LTC je decentralizovana digitalna mreža preko koje korisnici obavljaju transakcije bez posrednika. Dakle, ovu valutu ne izdaje vlada ili centralna banka bilo koje države.

Umesto toga, nju pokreće blockchain tehnologija, koja na papiru garantuje visok nivo sigurnosti i efikasnosti. Konkretni ishodi ipak zavise on kvaliteta implementacije LTC na konkrentom blockchain-u.

Pored ovih odlika, valja odmah napomenuti da Litecoin poseduje karakteristike, funkcije i pogodnosti koje ga izdvajaju od drugih valuta. U ovom tekstu, mi ćemo ih objasniti na lako razumljiv način.

Osnovne Karakteristike i Funkcije Litecoin-a

Litecoin je peer-to-peer sistem za plaćanje i obavljanje LTC transakcija između korisnika.
On je nastao 2011. godine tako što se izdvojio iz Bitcoin Core protokola. Osnivač je Čarli Li, bivši zaposleni u kompaniji Google, koji je razvio hashing algoritam baziran na skriptnom jeziku (script-based algorithm).

Poput Bitcoin-a, LTC nastaje uz pomoć rudarenja.

Čarli Lee kreator Litecoin-a

Čarli Li kreator Litecoin-a

Ovaj proces se zasniva na kompjuterskoj evidenciji i obradi transakcija na mreži, kao i skladištenju odgovarajućih podataka u blokovima. Naime, pre nego što postane deo blockchain-a, svaka transakcija se mora i verifikovati od strane korisnika koji ispunjavaju ulogu rudara. Ovo se radi preko specijalnog hardvera i programa za rudarenje, proizvoda koji su dostupni svima (program je open-source).

Rudarenje se može lako izvesti i preko običnih kompjutera i laptopova, ali je u tom slučaju proces mnogo manje isplativ. Jednostavno, uređajima na kojima konzumiramo dnevni digitalni sadržaj nedostaje procesne moći da efikasno rešavaju kompleksne matematičke jednačine tokom verifikacije transakcija.

Praktična Primena i Vrednost LTC

Svaki rudar može u svakom trenutku da pristupi detaljnim podacima o transakcijama u blokovima.
Ono što nije moguće uraditi je proveriti ko je vlasnik novčanika. Zahvaljujući blockchain-u i sistemu enkripcije (encyption), privatni podaci su zaštićeni, te ne morate brinuti o svojoj privatnosti. Enkripcija takođe reguliše proces kreiranja novih LTC.

Rudari ne mogu da prave LTC blokove po volji, već samo striktno poštujući cryptographic hash koncept i druge kriterijume. Oni koji uspeju da prvi verifikuju novi blok u mreži se nagrađuju sa 25 Litecoin-a. Po trenutnom kursu, to iznosi oko 1.087 dolara.

Primetite da postoji konačna granica ponude Litecoin-a. Njega će biti najviše 84 miliona u cirkulaciji. To je pozamašna suma, četiri puta veća od planirane količine Bitcoin-a. Kada se dostigne ovaj limit, rudaranje više neće biti moguće.

Ovo ima par važnih implikacija.
Kao prvo, nagrada u vidu novih LTC za rudare će se smanjivati tokom vremena. Ona je već 2015. godine prepolovljena, a isto će se ponavljati u regularnim intervalima sve dok se rudarenje ne završi i ne stigne do 84 miliona LTC-a u opticaju.

Drugo, Litecoin vrednost ne zavisi od odluka institucija ili centralnih entiteta. Spomenuta oskudnost je ono što mu može čuvati vrednost i upravo zbog te oskudnosti on nije podložan riziku hiperprodukcije. Inflacija ga takođe ne dotiče kao u slučaju svih konvencionalnih valuta.

Prednosti Korišćenja Litecoin-a

LTC je veoma siguran sistem plaćanja i razmene.

Bilo kakav pokušaj manipulacije se lako detektuje od strane rudara. Teoretski je moguće načiniti prevaru, ali su šanse za to zanemarljive, pošto bi se morao steći pristanak većine rudara da se lažna transakcija potvrdi. Oni naravno nemaju interes da to urade zato što bi to povećalo rizik prevare u celokupnom sistemu i smanjilo vrednost čitave mreže.

Nadalje, vreme kreiranja bloka je kraće nego kod glavnih konkurenata. Brzina verifikacije je odlična u poređenju sa BTC. LTC mreža nastoji da procesuira svaki blok u roku od 2.5 minuta, što je značajno brže od 10 minuta, koliko čekaju Bitcoin korisnici. Time je umanjen rizik od zastoja pri realizaciji transakcija.

Konačno, nameti obavljanja same transakcije su niski. Nezavisno od njene veličine, uvek se plaća hiljaditi deo Litecoin-a. Uporedite to sa bankovnim transferima, kreditnim karticama, ili popularnim servisom PayPal, koji npr uzima 3% provizije na svaku transakciju.

Kako Kupiti i Upotrebiti LTC?

Ukoliko niste u mogućnosti da se bavite rudaranjem, možete doći do Litecoin-a na druge načine.
Jedan od njih je da kupite Litcoin koristeći druge kripto ili fiat valute. Upravo su za ovo zadužene raznovrsne berze. Potrebno je samo da izaberete berzu, otvorite nalog i LTC novčanik. Kod nas možete iskoristiti platformu za kupovinu i prodaju kriptovaluta ecd.rs.

Kada dođete u posed LTC, možete ga potrošiti na razne načine. Postoji dugačka lista prodavaca spremnih da prihvate ovu valutu za proizvode i usluge. Polako i veće online prodavnice počinju da shvataju njegov potencijal.

Postoje rizici kod ulaganja u ovu valutu slični onima koji su vezani za većinu kriptovaluta. U pitanju su nagli padovi vrednosti. Današnja cena Litecoin-a ($54.73) je ipak daleko od istorijskih visina dostignutih 2017. godine ($360.93).

 

Grafik cene Litecoin-a zadnjih godinu dana

Grafik cene Litecoin-a zadnjih godinu dana Izvor: CoinMarketCap

Druga strana ove medalje jesu veliki dobici, koji uvek prate rizike. U svakom slučaju, imajte u vidu da nipošto nije jednostavno uraditi preciznu računicu potencijalnih dobitaka i gubitaka.

Litecoin – zvanična valuta tima “Miami Dolphins”

Litecoin zvanična valuta Miami Dolphins

Karakteristike, funkcije i pogodnosti koje nudi Litecoin su privukle pažnju američkom fudbalskom timu “Miami Dolphins”. Oni su 11. jula proglasili Litecoin za njihovu zvaničnu kriptovalutu. Moguće je kupiti karte za njihove utakmice, dresove i šalove uz pomoć Litecoin-a. Sem ove pogodnosti tim je odlučio da logo LTC-a koristi na svom stadionu, tako da će hiljade njihovih fanova biti upoznati sa ovom kriptovalutom.

Nastupajte Pametno i Oprezno

Bitcoin je možda još uvek zlatni standard, ali mnogi smatraju da se LTC već etablirao kao „digitalno srebro“. On svakako ima veliki potencijal.

Ono što je nesumnjivo jeste da se LTC razlikuje od drugih eminentih valuta. Pre svega, transakcije su jeftine, brze i sigurne. Ovo su odlične pogodnosti za ljude koji žele novi metod plaćanja i razmene vrednosti.

Najbolje je da se prvo naoružate znanjem i onda načinite prve oprezne korake u svetu digitalnog novca.

Comment section

0 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *