Blog

Uvek je pravo vreme za Pizzu i Bitcoin

10.06.2025. / Autor: ECD / Kategorija: Zanimljivosti

Postoje dani kad jednostavno osećaš da si deo nečega većeg. Nečega što će se prepričavati. Što će imati svoje GIF-ove, svoje legende, priče, svoje “sećam se kada…” i “brate, jesi bio?”. Bitcoin Pizza Day 2025 je bio baš to.

Kako smo došli do toga? Godinama gradimo. Tradicija je krenula skromno, iz naše ECD kuhinje – kako doslovno, tako i figurativno. Nekad smo okupljali prijatelje iz medija, pružili im pregled stanja u kripto industriji i počastili ih picom. Bilo je lepo. Bilo je korektno. Ali onda smo rešili da odemo nivo iznad.

Prošle godine napravili smo korak dalje. Pozvali smo partnere, korisnike, prijatelje iz industrije, novinare, influensere i one koji tek ulaze u svet kripta. Napravili smo događaj. Ove godine? Ispisali smo istoriju.

Kažu da vreme leti kad se dobro zabavljaš, a kad se kombinuju pica, bitkoin i par stotina ljudi koji su se odazvali na atipičan poziv, vreme ne leti, ono ostaje urezano u pamćenje. Zato evo nas sa obe noge u junu, ali glavom i srcem još uvek u magičnom 22. maju. koji je postao istorijski dan naše kripto zajednice – dan kad je Bitcoin Pizza Day prerastao iz simpatične priče u dešavanje kome se svi raduju i tokom kog su mnogi postali novi ponosni vlasnici Bitkoina.

ECD menjačnica kriptovaluta već godinama obeležava ovaj dan. Ove godine je ceo grad slavio. Ove godine smo nadmašili sebe.

Događaj? Ne.
Žurka. Revolucija.

U Startit centru, u prostoriji kapaciteta 100 mesta, skupilo nas se preko 150. To nije greška u planiranju – to je entuzijazam koji ne može da se ograniči striktnom Eksel tabelom. Dok su se pice iz Pizza Bara ređale kao blokovi u blokčejnu (njih 50, da budemo precizni), DJ dvojac Neonske cure je vrteo trake, a mi smo vrteli… Točak sreće.

Tri ozbiljne teme, tri ozbiljna čoveka, tri riznice znanja:

  • Aleksandar Matanović o stablecoinima, jer u ovoj industriji ništa nije stabilno osim njegove vizije koja je rezultirala već 13. godina uspešnim radom ECD menjačnice.
  • Ilija Rilaković o porezima, jer neko mora da objasni i ovu komplikovanu temu.
  • Mihailo Đurđević o investiranju, jer nije svejedno kada i kako ulaziš u svet kripta.

Točak sreće nije bio generički promo fazon. Točak koji se vrteo nakon svakog panela je nosio nagrade koje su ozbiljno obradovale goste: 50.000, 100.000 i 150.000 satošija, majica, knjiga “Bitkoin standard” potpisana od strane celog ECD tima.

Marko je imao najviše sreće odnosno točak se po drugi put zaustavio na njemu. Prvi put za 50.000 pa za 150 hiljada satošija, Markovo “Vrti opet, prosleđujem nagradu nekom drugom”…izazvalo je muk u prostoriji. Pa aplauz. Aplauz koji je odzvanjao kao priznanje za nešto što prevazilazi kripto, aplauz za ljude koji čine ovu industriju posebnom i živom.

Hodluj Bitcoin… pivo

Predstavili smo Bitcoin Hodl Lager, prvo kripto pivo u Srbiji. Ko nije probao, imaće priliku. Ko jeste, verovatno već želi novu limenku.

Izvor: webmind

Dok su se jele pice i pilo pivo, kamere su radile. Intervjuisali smo goste, pitali ih sve što nas zanima. Šta ih pokreće, kako vide kripto, šta za njih znači pica dan. Njihove priče, koje smo spakovali u kratke video isečke, već broje ozbiljne sate gledanja.

Bitcoin pice u Beogradu

Veoma smo ponosni što je kripto zajednica toliko narasla da ne mogu svi da stanu u Startit i zato je Bitcoin Pizza Day ove godine bio decentralizovan i slavio se na više lokacija.

Izašli smo na ulice. Po prvi put da se radi ovako nešto. Na Trgu republike i u Požeškoj pitali smo prolaznike jednostavna kripto pitanja: Šta je bitkoin? Šta je Pizza Day? Kako bi ti kupio bitkoin? Odgovori su bili od genijalnih do genijalno pogrešnih, ali svi iskreni. I svi su za picu.

Podelili smo parčiće iz nostalgične picerije na trgu i nastavili ka omiljenoj piceriji na brdu PizzaPlus-u i kroz anketu u Požeškoj shvatili da naše komšije prate kripto tržište kao da se emituje na kablovskoj. Na kraju smo pokupili pice za nas iz Pizza Plusa i time za sada završili ovu edukaciju na terenu.

Nismo stali ni tu. Tri picerije, tri dela grada, jedan cilj.

Na Novom Beogradu i kod Hrama, Pizza Bar je godinama naš saveznik. Ove godine su predstavili dve nove pice inspirisane Bitcoin pričom o vrednosti i transformaciji. Dnevno tu prodefiluje na hiljade ljudi, a u nedelji pica dana svako je dobio edukativni flajer i vaučer za kupovinu Bitkoina. Win-win-win.

U centru, prvo su što primetite kada uđete u Giovanni’s piceriju bio je miris tartufa i Bitkoin logo. Njihove pice su, pored regularnih mušterija, otišle i na neke nove adrese uz naše veliko zadovoljstvo.

A onda Majstor i Margarita. Posebna pica, napravljena baš za ovu priliku, promovisala je priču o bitkoinu, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti novca. Kaprićoze iz Majstora i Margarite su zamirisale u brojnim medijskim uredima i kancelarijama naših partnera. 

Aktivacije su bile zamišljene kao privremene ali entuzijazam gostiju i osoblja nas je naterao da preispitamo granice. Nismo mogli da ih nateramo da povuku flajere sa stolova. Neki i sada traže bitkoin picu.

Brojevi

  • Broj gostiju: 150
  • Broj pojedenih pica: 50
  • Broj sati gledanja sadržaja: 192 sata
  • Broj podeljenih satošija: 1.800.000
  • Broj puta kad je neko rekao „Gde mogu da probam to pivo?“: Ne znam, prestali smo da brojimo kod 70.

Nikada nije kasno

I taman kad smo pomislili da ne može više Bitcoin je dostigao novu rekordnu vrednost. Dan pred pica dan, kao da je znao. Kao da je rekao: “U pravu ste, treba slaviti.” Tako da ne samo da smo jeli i slavili, imali smo i dodatni razlog. Jer kada raste cena bitkoina, raste i broj osmeha. Raste energija. Raste sigurnost u uverenje.

Prošle godine poruka je bila nešto poput “Kupite Bitkoin.”
Ove godine? Uvek je pravo vreme za Bitkoin.

Uvek je pravo vreme da se uključiš. Uvek je pravo vreme da naučiš. Uvek je pravo vreme da budeš deo zajednice. Uvek je pravo vreme za picu.

Comment section

0 comments