Blog

Bitkoin i blokčejn

28.04.2020. / Autor: ECD / Kategorija: Vodiči

Bitkoin i blokčejn

Bitkoin i blokčejn su rezultat matematike-algoritma, ekonomske teorije igara i programiranja.

Nisam siguran kako radi motor sa unutrašnjim sagorevanjem u automobilu, a ni mobilni, ali znam da koristim taj automobili i svestan sam benefita koje donosi. Priča se da je blokčejn fantastična nova tehnologija, i da će kriptovalute promeniti finansijski sistem iz korena.

Koliko je zaista potrebno detaljno rasklopiti na primer bitkoinov algoritam za širu populaciju i da li bi ta ista populacija bila u stanju da razume? Za strpljive i hrabrije evo izazova: white paper.

Za one koji slabije barataju matematičkim, ekonomskim pojmovima, bitkoin bi se mogao opisati kao rešenje koje može olakšati i unaprediti u više aspekata komunikaciju i razmenu digitalnog sadržaja između pojedinaca ili grupa koje se međusobno ne poznaju ili nemaju izgrađeno međusobno poverenje.

Koja su to olakšanja?

Razmena digitalnog sadržaja postoji prilično dugo i funkcioniše na sasvim dobrom nivou. Tamo gde bitkoin i blokčejn donose unapređenje pre svega je sfera digitalnog sadržaja visoke vrednosti. Digitalni sadržaj visoke vrednosti zahteva savršen ili skoro savršeno bezbedan protokol.

Blokčejn i bitkoin nude upravo neke od elemenata koje bi trebalo da ima jedan tako bitan protokol:

Transakcije se mogu obavljati brzo, bez fizičkih ograničenja.
Transakcije se obavljaju besplatno ili veoma jeftino.
Iako se dve strane koje žele obaviti transakciju ne poznaju, nema potrebe za posrednicima koji bi pomogli u tom procesu.
Funkcioniše putem decentralizovanog sistema. Niko nema potpunu kontrolu nad sistemom. Pravila igre su ista za sve učesnike. Apsolutno svakome je dozvoljeno da bude deo sistema, aktivni učesnik ili posmatrač.
Digitalni sadržaj koji posedujemo ili razmenjujemo se ne može duplirati, kopirati ili dva puta potrošiti u istom trenutku (rešen double spending problem).
Ne postoji način da se kompromituje, što je od izuzetnog značaja kada je u pitanju nešto veoma vredno.

Algoritam na kome je bitkoin baziran obezbeđuje sve pomenuto.

Šta je bitkoinov blokčejn?

Blokčejn je infrastruktura dok je bitkoin digitalni sadržaj koji uspešno razmenjujemo pomoću te infrastrukture. Sticajem okolnosti je u međuvremenu postao izuzetno vredan digitalni sadržaj!

Blokčejn je distribuirana baza podataka. Spisak svih transakcija koje su se dogodile kada su svi postojeći bitkoini u pitanju. Ideja je da postoji infrastruktura koja omogućava već pomenutu komunikaciju ili razmenu informacije, digitalnog sadržaja visoke vrednosti između pojedinaca ili grupa. Učesnici ne moraju nužno imati izgrađen odnos poverenja. I dalje možemo biti sigurni da će se transakcija realizovati ukoliko su ispunjeni uslovi tj pravila igre.

Blokčejn se sastoji od niza blokova. Transakcije koje svojevoljno pravimo se upisuju u blokove. Blokovi se ređaju jedan na drugi još od 2009. godine, vrlo ujednačenom dinamikom. Svaki blok sadrži obrađene transakcije (grupu informacija) koje obuhvataju u proseku poslednjih 10ak minuta vremena.

Šta je glavni doprinos blokčejna, s obzirom da baze podataka nisu nešto što je novo?

Knjigovodstvo postoji mnogo pre 2009.godine.

Jedan od inputa svakog narednog bloka je na neki način pored ostalih stvari, i informacija koja proizilazi iz prethodnog bloka. Bilo kakva promena na bilo kom od pređašnjih blokova nužno stvara promenu na kompletnom lancu koji se nadovezuje na taj blok. To nam daje za pravo da tvrdimo da je blokčejn baza podataka istorijski nepromenljiva. Tačnije, moguće je u nekim graničnim slučajevima prepraviti istoriju. Istog trenutka se može desiti da sistem izgubi smisao, poverenje, samim tim i upotrebnu vrednost, zbog transparentnosti koju pruža blokčejn.

Transparentnost blokčejna je upravo sledeća određujuća karakteristika. Svakome je dostupan uvid u blokčejn u svakom trenutku. Svako od nas može pogledati istoriju transakcija svih bitkoina koje su se dogodile od 2009. godine do danas, i svojih i tuđih.

Koja finansijska institucija ili mreža je spremna da bilo kojoj radoznaloj osobi otvori svoje „knjige“? Jedan razlog za opreznost je naravno i pravo na privatnost korisnika usluga određene banke na primer.

Drugi je da tolika transparentnost poslovanja može istaći određene radnje ili aktivnosti koje su ilegalne ili ne nužno ilegalne, ali mogu na primer ugroziti ugled konrektnog pravnog lica.

Bitkoin i blokčejn ne rešavaju sve probleme niti je bitkoin kao novac apsolutno bolji od novca kakav danas poznajemo.
Bitkoin je u osnovi nastao kao ideja drugačijeg digitalnog novca. Digitalni novac koji je danas daleko zastupljeniji od onog u fizičkom obliku, nije ništa drugo nego skup podataka ili informacija na raznim serverima ili računarima različitih banaka.

Uzevši u obzir pomenute karakteristike bitkoina, lako se može zaključiti da mogućnost primene bitkoina ili sličnih projekata daleko prevazilazi finansijski sektor. Njegove pozitivne karakteristike se mogu iskoristiti u digitalnoj sferi gde postoji u isto vreme težnja ka očuvanju privatnosti i transparentosti. Zatim, gde postoji digitalni sadržaj velike vrednosti. A danas, je digitalni svet veći deo našeg života i okruženja u kome funkcionišemo. Stoga je i sve veća potreba za sličnim ili istim rešenjima koje nude bitkoin i blokčejn.


Autor: Marko Matanović, ECD COO, MSc in Business Management

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *