Blog

Chainlink – Šta je to što ga čini drugačijim od ostalih?

12.01.2021. / Autor: ECD / Kategorija: Projekti

Šta je Chainlink?

Chainlink (LINK) je decentralizovana mreža i platforma koja ima za cilj da poveže pametne ugovore sa svetskim podacima. Ovakav vid povezivanja se ostvaruje pomoću alata koji se naziva Orakl. 

Na orakl možemo gledati kao na agenta koji pronalazi i verifikuje pojave u stvarnom svetu i dostavlja te informacije blokčeinu koje dalje koriste pametni ugovori. Orakli pružaju spoljne podatke koji su neophodni za aktiviranje izvršenja pametnih ugovora u trenutku kad se ispune unapred definisani uslovi ugovora.

Trenutno većina postojećih Orakla su centralizovani to jest nalaze se na jednom Nodu što ih čini ranjivim i neotpornim na neovlašćene pistupe usled hakerskih napada. U slučaju da se Nod sruši, pametni ugovor će prestati da funkcioniše.

Da bi se izbegao ovakav scenario, Chainlink gradi bezbednu decentralizovanu mrežu koja se sastoji iz više orakla. Ono što je razlikuje od ostalih rešenja je upravo to da Chainlink ima za cilj da izgradi bezbednu decentralizovanu mrežu koju će činiti veliki broj orakla. Ovakavo decentralizovano rešenje ima za cilj da izbegne poverenje u jednu stranu i omogući pametnim ugovorima da nesmetano ostvaruju interkaciju sa podacima koji se nalaze van blokčein mreža. Ovo je prvi korak ka omogućavanju pametnih ugovora da u bliskoj budućnosti zamene digitalne ugovore koji se danas koriste. 

Više informacija o decentralizovanoj mreži orakla možete videti u ChainLink-ovom whitepaper-u. 

Studije slučaja Chainlink-a

Neke od studije slučaja potencijalnih primena pametnih ugovora bi mogle podrazumevati sledeće:

Pametnim ugovorima koji će se koristiti za osiguranje će biti potrebno osvežavanje podataka IoT podacima koji se odnose na dotični osigurani slučaj. Jedan od primera bi bilo pitanje da li su magnetna vrata skladišta bila zaključana u vreme provale.

Trgovinskim finansijskim pametnim ugovorima će biti potrebni GPS podaci o isporukama, podaci sa lanaca snadbevanja i carinski podaci o robi koja se otprema radi potrvđivanja ispunjenja ugovornih obaveza.

U poslednje vreme u svetu kriptovaluta jedna od najpopularnijih tema je takozvani DeFi. DeFi je skraćenica za decentralizovane finansije.

Na DeFi možemo gledati kao na jedan otvoren finansijski ekosistem gde možete praviti raznorazne male finansijske alate i usluge u decentralizovanom maniru.

Trenutno najpoznatiji primeri DeFi-a u svetu kriptovaluta su otvoreni protokoli za pozajmljivanje. 

Otvoren protokol za pozajmljivanje možemo posmatrati na isti način kao kad korisnik posluje sa bankom, on stavlja određen novac u deposit i kad neko pozajmi digitalnu imovinu on zarađuje na kamati. Međutim umesto posrednika(banke), ovde pametni ugovori diktiraju uslove zajma, povezuju zajmodavce i zajmoprimce i zaduženi su za raspodelu kamate. Usled nedostatka posrednika i transparentosti blokčein-ova zajmodavac zarađuje veće prihode i bolje razume rizike.   

Chainlink je trenutno najpouzdanije rešenje ukoliko želite da povežete vaš pametni ugovor sa stvarnim tržišnim vrednostima digitalne imovine.

Platforme za pozamljivanje zahtevaju da se cena osvežava stalno da bi se osigurala totalna vrednost kolaterala. Pomoću Chainlink-a je sada moguće izdavanje i izmirivanje zajmova, likvidacija kolaterala i izračunavanje cene kamate.

Dobar primer je projekat Synthetix koji koristi Chainlink za osvežavanje cene da odredi cene na njihovoj platformi za trgovinu derivatima, kao i platforma za pozajmljivanje AAVE koja koristi osvežavanje cene da osigura totalnu vrednost kolaterala. 

Još jedna od zanimljivosti vezana za Chainlink je takozvani spoljni adapter Tesla Chainlink. Ovaj spoljni adapter omogućava interakciju sa Tesla inc serverima koji se koriste za interakciju sa Teslinim vozilima i drugim Teslinim proizvodima kao što su Powerwalls baterije. Takođe se može koristiti za interakciju sa lažnim serverima u svrhu raznih testiranja.

LINK token i njegova primena:

Chainlink-ov ICO se desio u septembru 2017 i kompanija je podigla 32 miliona dolara.

Korišćenje usluga Chainlink-ovih orakla nije besplatna. Chainlink-ov glavni token se naziva LINK i on se koristi za plaćanje Orakla to jest nodova koji omogućuju uslugu bezbednog osvežavanja podataka.

U budućnosti kad Chainlink-ova mreža dovoljno sazri, tvorci pametnih ugovora će moći da zahtevaju od vlasnika nodova da polože kolateral u zalog pre nego što prihvate njihov posao.

Chainlink-ov tim je doneo ovakvo rešenje da bi stvaraoci pametnih ugovora bili sigurni da orakli pružaju tačne i blagovremene podatke. U slučaju da to nije slučaj, vlasnici nodova će biti kažnjeni i ovaj zalog će im biti oduzet.

Analiza glavnih članova Chainlink tima:

Sergey Nazarov – CEO

Sergey Nazarov je suosnivač i direktor Chainlink-a. U prošlosti je radio kao suosnivač  i direktor na projektu Secure Asset Exchange. Secure Asset Exchange je web aplikacija koja omogućava kupovinu, prodaju i izdavanje kripto obveznica, kripto kapitala(equity) i kripto ugovora na Nxt decentralizovanoj menjačnici. Takođe je suosnivač i direktor CryptaMail(aplikacija pomoću koje se mogu slati 100% decentralizovani email-ovi). 

Studirao je na Njujorškom univerzitetu gde je završio osnovne studije iz Filozofije  i Menadžmenta.

Steve Ellis – CTO

Steve Ellis je suosnivač i CTO Chainlink-a. U prošlosti je radio kao suosnivač i CTO na projektu Secure Asset Exchange. Radio je kao softverski inženjer za Pivotal Labs. Završio je osnovne studije kompjuterskih nauka na Njujorškom Univerzitetu  

Dimitri Roche – Softverski inženjer

Dimitri Roche je Softverski inženjer Chainlink-a. Dimitri je prethodno radio kao softverski inženjer za Pivotal Labs i  McKinsey.

Alex Kwiatkowski – Softverski inženjer

Alex Kwiatkowski   radi kao softverski inženjer za Chainlink. U prošlosti je radio kao softverski inženjer za Pivotal Labs i   Northpass. Osnovao je programersku firmu Fremantle Industries koja se bavi razvojem blokčeinova i softvera za trgovanje.

Adelyn Zhou – Direktor marketinga

Adelyn Zhou je direktor marketinga u Chainlink-u. Ona takodje trenutno radi i kao savetnik za Singal Fire.

Adelyn je u prošlosti bila koautor popularne knjige ‘Applied Artificial Intelligence’ i radila je Growth Marketing za  Nextdoor. Završila je master biznis administracije na Harvard Business School u Bostonu.

Analiza savetodavnog odbora Chainlink-a

Ari Juels – Tehnički savetnik

Ari Juels je glavni tehnički savetnik Chainlink-a. Trenutno radi kao profesor na Cornell Tech. U prošlosti je radio za RSA kao glavni naučnik. Završio je doktorske studije iz kompjuterskih nauka na Kalifornijskom univerzitetu Berkeley.

Andrew Miller – Tehnički savetnik

Andrew Miller je asistent elektrotehnike i  računarstvog inžinjerstva na Univerzitetu Illionis. Takođe je član savetodavnog odbora Zcash fondacije I Ethreum Entereprise alijanse.  Doktorirao je na Univerzitetu Maryland Cybersecurity Center.

Evan Cheng – Tehnički savetnik

Evan Cheng je jedan od tvoraca LLVM-a koji generiše mašinski kod koji pokreće svaki Apple uređaj, kao I veći deo Google-a, Nvidia-e i Intel-a. Trenutno je direktor inženjeringa u Facebook-u.

Tom Gonser – Savetnik

Tom Gonser je savetnik Chainlink-a. Tom je osnivač DocuSign-a. DocuSign je pokrenut 2003. Godine sa ciljem da razvije najkorisniji sistem elektronskog potpisa na svetu i da stvori globalnu mrežu poverenja za dokumentovane poslovne transakcije. Tom je takođe član odbora direktora Metricstory-ija i Amitree.

Završio je osnovne studije za biznis i ekonomiju na Vašingtonskom univerzitetu.

Hudson Jameson – Tehnički savetnik

Hudson Jameson je menadžer Ethereum zajednice. Hudson je direktor Hudsworth Consulting, firme koja pruža usluge konsultovanja u vezi blokčeina, distributovanih sistema i pametnih ugovora. Završio je osnovne studije kompjuterskih nauka na University of North Texas. 

Jake Brukhman – Savetnik

Jake Brukhman je savetnik Chainlink-a. U prošlosti je radio kao CTO na projektu Triton Research. Osnovao je CoinFund, firmu za istraživanje blokčein tehnologije. Završio je osnovne studije iz matematike i kompjuterskih nauka na Rutgers University.

Brian Lio – Savetnik

Brian Lio je savetnik Chainlink-a. Brian je i direktor Smith+Crown, poznatog sajta koji nudi svojim čitaocima sveobuhvatne analize inicijalnih prodaja tokena takozvanih ICO-a.

Chainlink I njegova konkurencija:

Band, Tellor I DIA su Chainlink-ovi glavni konkurenti u pružanju orakl usluga. 

Band je trenutno najveća konkurencija Chainlink-u iako trenutno ima ukupnu tržišnu kapitalizaciju od $119.849.206,  naspram Chainlink-ove tržišne kapitalizacije od neverovatnih $4.670.925.962.

Iako je ChainLink daleko popularniji projekat od Band-a ovo su neke od prednosti Band protokola:

  1. Chainlink-ovi orakli su trenutno samo kompatibilni sa Ethereum blokčeinom, dok kod Band Protokola orakli su kompatibilni sa desetine blokčeinova uključujući I Ethereum.
  2. Band se razlikuje od Chainlink-a u načinu na koji se zahtevaju podaci. Kod Chainlink-a možete odabrati jednog od njihovih proverenih provajdera i primiti podatke nakon što platite određenu količinu LINK tokena, dok kod Band-a postoji šansa da su podaci koji vam trebaju već skladišteni negde na blokčeinu jer se konstantno unose u mrežu. Ovo je još jedna od važnih prednosti Band-a jer možete da primate podatke brže i jeftinije.
  3. Ukoliko želite da budete dobavljač podataka sa Chainlink-om ćete morati da dokažete svoj indentitet pružajući određenu dokumentaciju, dok kod Band Protokola ovo nije slučaj, već svako ko ima određenu količinu BAND tokena može postati validator.

Partnerstva

Ovo su neke od kompanija sa kojim je Chainlink stupio u parnterstva:

Credits, Oracle, V Systems, DApps Inc, Google Cloud, Matic, GoChain, Reserve, Harmony, Shyft, Hedera Hashgraph, IOST, Streamr, Ocean Protocol, Synthetix, Provable, Celer, STK, Mobilum, ETHA, Kaiko, Wanchain, Hydrogen, bZx, Morpheus Network, Web3, GameDex, OpenLaw, OpenZeppelin, ClinTex, BET Protocol. Za više informacija o partnerstvima kliknite na ovaj link.

Ocena

LINK je jedan od prvih 10 kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji. Trenutno mu je cena $12,02 i tržišna kapitalizacija je procenjena na $4.670.925.962.

Chainlink-ov ima solidan tim i renomirani savetodavni odbor. Chainlink je ostvario veliki broj partnerstva sa raznim kompanijama i taj broj se iz dana u dan povećava. Chainlink-ova zajednica je veoma raširena i u budućnosti se očekuje se još veći broj članova.

Što se tiče konkurencije, ona postoji, ali još uvek se ne vidi da neki od konkurenata preti da značajnije ugrozi Chainlink koji i dalje održava dominaciju na tržištu pružanja orakl usluga.

 

 

– Autor teskta Nikola Radojković

 

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *