Blog

ECD odgovara na pitanja o prevarama u kriptu #fraudweek

14.11.2023. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Kripto regulativa

U eri digitalne revolucije, kriptovalute su postale neizostavni deo finansijskog sistema, ali i industrija gde se u najvećoj meri susreću inovacije i potencijalni rizici. Obzirom na rastući broj prevara, edukacija o zaštiti i prevenciji od brojnih prevara postaje neophodna. ECD kao pionir u kripto industriji posvećuje posebnu pažnju ovoj temi aktivno radeći na podizanju svesti o sigurnosti.

Moramo prvo da zaštitimo ono što imamo, kako bi mogli da razmišljamo o nečemu većem.

U okviru #FraudWeek – Međunarodne nedelje posvećene prevenciji prevara, koju organizuje Udruženje sertifikovanih istražitelja prevara (ACFE), želimo da skrenemo pažnju na izuzetno važnu temu za celokupnu kripto zajednicu. Ova inicijativa je ključna u našim nastojanjima da podignemo svest o rizicima i pružimo praktične savete za očuvanje bezbednosti u svetu kriptovaluta. Upravo inspirisani ovim globalnim pokretom, posvećujemo ovaj blog aktuelnim izazovima i rešenjima u borbi protiv kripto prevara.

Ovogodišnji Fraud Awareness Week je posebno značajan jer naglašava potrebu za stalnim obrazovanjem i oprezom u dinamičnom i često nepredvidivom kripto okruženju. U skladu sa tim, ECD organizuje online radionicu na temu „Aktuelne kripto prevare i kako se zaštititi“, zakazanu za utorak, 14. novembar u 18h. Osim toga, na našem sajtu možete pronaći brojne resurse i tekstove posvećene bezbednosti u kripto svetu, koji su deo naše kontinuirane misije da vas informišemo i osnažimo neophodnim znanjem za sigurno kretanje kroz ovu brzorastuću industriju.

Kakve prevare postoje u domenu digitalne imovine?

Postoje dva tipa prevara u domenu digitalne imovine obzirom na cilj koji prevaranti imaju.

Prvi tip su pokušaji da se pristupi digitalnom novčaniku korisnika i/ili da se dođe do kredencijala za pristupanje nalozima na kojima se nalazi digitalna imovina ili novčana sredstva, a drugi su prevarne šeme, koje mogu biti razne, u kojim se digitalna imovina šalje direktno prevarantima. 

Kripto prevara može poprimiti različite oblike, uključujući phishing napade, lažne investicione šeme, manipulacije na tržištu, lažne ICO-ove, i mnoge druge. Svaki od ovih oblika zahteva visok stepen pažnje i informisanosti kako biste se efikasno zaštitili.

Gde čuvati kriptovalute?

Postoji nekoliko vrsta kripto novčanika, svaki sa svojim specifičnostima, prednostima i manama:

Softverski Wallet-i: Aplikacije na računaru ili mobilnom telefonu, idealni za česte transakcije.
Online Wallet-i: Nalaze se na web platformama, pogodni su za one koji često trguju.
Papirni Wallet-i: Privatni ključevi štampani na papiru, korisni za offline čuvanje.
Hardverski Wallet-i: Fizički uređaji koji čuvaju privatne ključeve offline, najsigurniji za dugoročno čuvanje.

Najpopularniji Hardverski Novčanici:

Ledger Nano S i X: Veoma popularni u kripto zajednici zbog praktičnog korisničkog interfejsa kao i pristupačne cene.
Trezor Model T: Poznat po ultimativnoj sigurnosti i naprednim mogućnostima koje garantuju anonimnost.

www.sidechain.pro

Koje su trenutno najaktuelnije prevare u domenu digitalne imovine?

Fizička lica

Trenutno najaktuelnija prevara čije su žrtve pre svega fizička lica jeste tzv. pig butchering (što bi u slobodnom prevodu značilo svinjokolj), u kojem prevaranti namamljuju svoje žrtve u digitalne odnose putem društvenih mreža (davno izgubljen prijatelj iz detinjstva, daleki rođak sa kojim je izgubljen kontakt, bivši kolega, potencijalni romatnični partner na dating sajtovima itd.) kako bi izgradili poverenje pre nego što ih ubede da investiraju u platforme za kriptovalute, koje zapravo prevaranti kontrolišu i gde na kraju uzimaju sav novac i nestaju u potpunosti.

Pored navedenog, još jedan česta prevarna šema jesu lažne vesti u kojima poznate, imućne ličnosti otkrivaju način na koji su došle do zarade na jednostavan način, a koji je najčešće investiranjem u digitalnu imovinu na određeni način ili putem određene veb lokacije/platforme.

Potrebno je zapamtiti da ukoliko nešto deluje previše dobro da bi bilo istinito, najčešće to i jeste, odnosno u pitanju je prevara.

Pravna lica

Kada su žrtve pravna lica, najčešća prevarna šema je email phishing (što bi u slobodnom prevodu značilo imejl pecanje, što je povezano sa rečju fishing), gde se primljeni imejl često čini legitimnim, imitirajući pouzdane izvore kao što su berze kriptovaluta, finansijske institucije ili čak interne komunikacije kompanije, a zapravo u sebi sadrži linkove koji vode ka lažnm web lokacijama koje su napravljene tako da prikupe poverljive informacije i kredencijale za prijavljivanje na različite platforme (interne ili eksterne).
Takođe, pravna lica bi trebalo da posvete posebnu pažnju u donošenje odluka u koje kriptovalute i projekte investiraju. Nesmotrene investicije greškom mogu biti usmerene ka prevarantima koji izmisle projekat, izazovu veliki interes investitora, naglo podignu vrednost da bi na kraju pobegli, napustili projekat i isparili s novcem (rug pull).

Kako se možemo zaštiti? 

Najbolji način da se pravna lica, kao i fizička lica zaštite od potencijalnih prevarnih šema jeste:

  • Da se konstantno informišu i edukuju na temu aktuelnih prevarnih radnji, da proveravaju izvore informacija koje dobijaju (imajte na umu da online reviews, odnosno utisci korisnika predstavljeni na nepozantim sajtovima ili društvenim mrežama ne moraju da budu generisani od strane pravih korisnika, već prevaranata sa ciljem da dezinformišu žrtve i steknu poverenje).
  • Da koriste usluge samo licenciranih platformi za pružanje usluga u vezi sa digitalnom imovinom (spisak licenciranih pružalaca usluga može se naći na sajtu Narodne banke Srbije, kao i na sajtu Komisije za hartije od vrednosti)
  • Da ne veruju nikome koga zapravo ne poznaju ili ko nije proveren od strane javnih institucija. 

Kako bezbedno primati i slati kriptovalute?

Sigurnost u transakcijama počinje sa razumevanjem različitih formata adresa u zavisnosti od mreže:

Bitcoin (BTC): Adrese obično počinju sa „1“ ili „3“, a karakteriše ih kombinacija brojeva i slova i dužina od 34 karaktera.
Ethereum (ETH): Adrese počinju sa „0x“, nakon čega sledi niz heksadecimalnih karaktera.
Cardano (ADA): Adrese počinju sa „addr1“.
Solana (SOL): Adrese su često duže i složenije, sa jedinstvenim formatom od 32 do 44 karaktera koji se razlikuje od ostalih mreža.

Svaka mreža ima svoje specifičnosti, što se odražava i na adrese. Važno je proveriti početak ili kraj adrese prilikom slanja ili primanja kriptovaluta kako biste se uverili da se podudara sa očekivanom. Ovo je jednostavan, ali efikasan način da se izbegnu greške koje mogu dovesti do gubitka sredstava.

U slučaju da sam žrtva prevare, šta treba da uradim?

  1. Potrebno je prestati sa ulaganjem u digitalnu imovinu na prvu naznaku da je u pitanju prevarna šema (svakako, ulaganje u digitalnu imovinu sa sobom nosi rizike i ne treba ulagati u istu bez dovoljnog i potrebnog informisanja). 
  2. Potom je neophodno promeniti sve kredencijale koji su mogli biti predmet prevarne šeme, bez obzira da li su sva sredstva pokupljena sa naloga ili je samo deo u pitanju. 
  3. Nakon preduzetih prethodnih radnji, potrebno je obavestiti nadležnu osobu/odeljenje unutar organizacije (u slučaju da je žrtva prevarne šeme zaposleni ili organizacija) o svim detaljima od momenta ulaska u prevarnu šemu do momenta prijave (što više detalja to bolje), potom obavestiti i pružaoca usluga u slučaju da je isti bio deo prevarne šeme bez znanja. 
  4. Posle preduzetih koraka, potrebno je poslati sve detalje u vezi sa prevarnom šemom čija je osoba/organizacija bila žrtva na adresu Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal, a to je [email protected]

U slučaju da vam je potrebna dodatna pomoć, stručnjaci iz ECD-a su tu da vam daju dalje smernice.

Šta imate da kažete ljudima koji su bili žrtve prevare?

Niste sami u ovome. Dešavalo se drugima pre vas, a dešavaće se i posle. Prevaranti su uvek korak ispred sistema koji se bori protiv njih, zato je pripadnicima sistema izuzetno bitno da uče od žrtava prevarnih šema, koliko god neprijatno iskustvo bilo, a znamo da jeste.

Dajte što više informacija u procesu prijave i istrage, nemojte se osećati krivim i podelite vaše iskustvo sa drugim ljudima, koji možda nisu ni svesni da su upravo i sami žrtva prevarne šeme ili da mogu postati žrtve. Nije sramota, a vi ste ključna karika u zaustavljanju prevaranata. Pomozite sebi i drugima tako što ćete sticati i širiti znanje. 

Edukacija i svest o sigurnosti su ključni u borbi protiv kripto prevara. Razumevanje različitih vrsta prevara, kao i poznavanje najboljih praksi za čuvanje i transfer kriptovaluta, su neophodni koraci ka sigurnijem kripto okruženju. ECD se posvećuje ne samo pružanju sigurnih usluga, već i edukaciji svojih korisnika, kako bi zajedno stvorili otporniji i sigurniji kripto svet. Vaša sigurnost je naš prioritet, i nastavićemo da delimo znanje i resurse koji vam mogu pomoći da se zaštitite od potencijalnih prevara u ovoj dinamičnoj industriji.

Posebnu zahvalnost dugujemo Sanji Ugrčić Pavlović, Head of Risk u ECD-u, čija je ekspertiza i duboko razumevanje tematike bilo neprocenjivo u kreiranju ovog bloga.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *