Blog

Kripto petak #121: London je nova kripto prestonica, budućnost Bitcoina, kripto u Turskoj, MiCA regulativa je stupila na snagu

16.06.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom broju kripto petka saznajte kako izgleda finalna verzija MiCA evropske regulative, kako kripto može da pomogne Turskoj, kakvo je mišljenje Majkl Sejlora o budućnosti Bitcoina i gde se sele američke kripto firme.

Dugo najavljivani evropski zakon MiCA konačno je objavljen

Evropska Unija u težnji da reguliše kripto sektor, konačno je objavila zakon o tržištu kripto sredstava (Markets in Crypto Assets Law) u zvaničnom žurnalu Evropske unije. Zakon je prvi ove vrste u svetu i teži da u jednom paketu dokumenata reguliše sve što se tiče kriptovaluta, od izdavanja, preko pružanja usluga i trgovine. Predviđa se da će se mnoga zakonodavstva ugledati na ovaj paket mera. 

Zakon je odobrio Evropski parlament aprila ove godine, a sledeći korak je objavljivanje zakona, što se upravo i dogodilo. Zakon će konačno stupiti na snagu negde između sredine sledeće ili početkom 2025. godine. Zanimljivo je da zakon ne pokriva DeFi. 

Tekst zakonskih akata objavljen je ovde…

Turci se okreću kriptovalutama usred ekonomske krize

Turska ekonomija suočava se sa krizom, a moć turske lire neprestano opada. Neortodoksni potezi predsednika Erdogana nisu mnogo doprineli, a budući da je vrednost novca opala za gotovo 80% izvešaji javljaju da se sve više investitora okreću kriptovalutama u pokušaju da sačuvaju svoj kapital.

Najpopularnija kriptovaluta u Turskoj trenutno je Tether, a Turci su trenutno vodeća nacija po procentu korisnika u odnosu na broj stanovnika, sa čak 27.1% Transakcije iz turske lire u kriptovalute početkom meseca dostigle su gotovo 10% ukupne vrednosti kripto-transakcija. 

Detaljniju analizu prenosi Bloomberg…

Tajanstveni burger dostupan kupcima koji ga plate – kriptovalutom

Svaka roba i usluga koja se može platiti kripto novčićima doprinosi značajan napredak u adopciji kriptovaluta, prelasku u svakodnevicu, tj. mejnstrim. Kriptovalute kao način plaćanja u industriji brze hrane nije ništa novo, s obzirom na interesovanje mnogih franšiza. 

Belgijski ogranak francuskog lanca brze hrane, Black & White Burger, objavio je da će svuda u toj zemlji burgeri moći da se plate – kriptovalutom. Kako mediji prenose, čak je u ponudi burger “tajanstvene” recepture koji će biti dostupan korisnicima koji se odluče za ovaj način plaćanja. Za procesuiranje plaćanja lanac brz hrane sklopio je partnerstvo sa francuskim kripto-developerom Lyzi. 

Detalje možete saznati iz ovog tvita…

Majkl Sejlor predviđa da će Bitkoin porasti 10x kad Sjedinjene Države donesu jasnu pravnu regulativu za kripto sektor

Majkl Sejlor, osnivač i bivši direktor firme MicroStrategy dao je intervju za Bloomberg u kome predviđa da će Bitkoin: “Otići 10x, a onda još 10x”. Njegovo objašnjenje je da bi jasnija zakonska regulativa unela više sigurnosti u sektor, što bi ohrabrilo institucionalne investitore. Po njegovom mišljenju jedino bitkoin (BTC) ima potencijal da uđe u mejnstrim. 

Štaviše, Sejlor procenjuje da će se skorašnji događaji koji se tiču komisije za hartije od vrednosti (SEC) pozitivno odraziti na Bitkoin, ističući da Bitkoin nije proglašen za ekvivalent hartije od vrednosti, za razliku od popularnih alt-novčića kao što su Solana, Cardano ili Polygon.

Ceo komentar možete naći u ovom tvitu…

Sve više kripto firmi seli se iz Sjedinjenih Država u Veliku Britaniju, a London postaje nova kripto-prestonica

Sve dok traje pravna nesigurnost u vezi sa zakonodavstvom Sjedinjenih Država i uređivanjem tržišta kriptovaluta, mnoge američke kripto-kompanije tražiće utočište van granica. Kako je agencija za hartije od vrednosti (SEC) počela da podiže optužnice protiv kripto kompanija, tako se povećava broj firmi koji otvaraju kancelarije van Sjedinjenih Država. 

Ispostavlja se da je London moguće novo utočište za kripto sektor. Osim toga što je britanska ekonomija u pristojnom stanju, povoljnu klimu za kripto kompanije stvara i zakonodavstvo Velike Britanije, te prateće mere koje idu na ruku kripto industriji. Osim velikih igrača kao što su Coinbase i Ripple, poslednja u nizu američkih kripto kompanija u “izgnanstvu” je i a16z crypto, podružnica investitorske kuće VC Andreessen Horowitz. 

Detaljniju analizu prenosi portal CryptoNews…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *