Blog

Kripto petak #124: Predikcije za cenu BTC nakon skoka preko 31.000$, Tether i Gruzija, pojačana kontrola kripto kompanija u UK

07.07.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte sa kojom državom popularni stablecoin Tether pravi saradnju, kakve nam kripto novosti stižu iz Belorusije i Danske i koje su predikcije za cenu Bitcoin-a nakon probijanja vrednosti od 31.000$.

Belorusija sprema zabranu P2P kripto transakcija

P2P (peer-to-peer) kripto trgovina je često jedini način da kupite, ili još češće – prodate kriptovalute. Posredi je sistem koji omogućava razmenu fiat i kripto valuta direktno spajajući individualne kupce i prodavce. 

Na društvenoj mreži Telegram, Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije objavilo je nacrt zakona kojim bi se zabranila trgovina kriptovalutama između fizičkih lica u toj zemlji. Ovim država želi da poveća transparentnost kripto transakcija, ali i da navede građane da prodaju i kupovinu kriptovaluta obavljaju preko zvaničnih kanala (koji razume se, plaćaju porez).

Objava se nalazi ovde…

Gruzija ulazi u partnerstvo sa kompanijom Tether

Gruzija je primila veliki broj ruskih pojedinaca i kompanija usled egzodusa koji je pratio početak specijalnih operacija u Ukrajini. Kripto sektor nije najrazvijeniji, premda se država nalazi u zoni veoma zanimljivoj rudarima. 

Zato je Tether, kompanija koja stoji iza valute USDT, sklopila partnerstvo sa Gruzijom. Za sada su potpisali memorandum o razumevanju. Tether namerava da investira u razvoj gruzijskih startapa koji se bave kriptotehnologijama, pa je sledeći korak osnivanje fonda za razvoj, a u planu su i drugi projekti.

Zvanična deklaracija se nalazi na blogu kompanije Tether…

Danska zabranjuje banci Saxo Bank da posluje sa kriptovalutama

Finansijski nadzorni organ kraljevine Danske, naložilo je finansijskoj instituciji Saxo Bank da se reši svih kriptovaluta i drugih digitalnih sredstava. Banka se inače pretežno bavi brokerskim poslovima, te investicijama. Zvanično obaveštenje navodi da je banka prekoračila zakonska ograničenja o poslovanju.

Saxo Bank je još u maju 2021 počela da nudi klijentima da trguju parovima određenih kriptovaluta i fiat valuta, a u ponudi su im i ETN i ETF paketi. Banka je izjavila da joj ova zabrana neće ugroziti poslovanje, te da će naknadno odlučiti kako da postupe dalje…

Zvanični tekst zabrane danskog finansijskog autoriteta…

Bitcoin prelazi $31,000, a CEO kompanije Galaxy Digital deli prognoze za Q3

Bitcoin je prešao vrednost od $31,000, što je značajan pokazatelj trenutnog stanja na tržištu kriptovaluta. Christopher Ferraro, predsednik i CEO kompanije Galaxy Digital, deli svoje prognoze za kripto industriju za treći kvartal.

Ferraro smatra da će regulatorno okruženje u SAD i sentiment investitora oblikovati cene kriptovaluta u drugoj polovini 2023. godine. Ova vest pokazuje koliko su važni eksterni faktori, poput regulatornih okvira, za kretanje cena kriptovaluta.

Izvor

Britanska državna služba upozorava kripto firme da se usklade sa zakonom do ovog oktobra

Britanska državna agencija FCA (Financial Conduct Authority) objavila je upozorenje svim kompanijama koje se bave kripto sredstvima da je rok do oktobra ove godine da svoje poslovanje usklade sa zakonom.

Upozorenje se odnosi pre svega na sve kompanije, domaće i inostrane, koje oglašavaju kripto usluge korisnicima. Režim promocije je striktno regulisan, tako da svaka promocija mora da bude odobrena i po važećim pozitivnim propisima iskazanim u Zakonu o finansijskim uslugama i tržištima.

Detalje prenosi portal Crypto News…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *