Blog

Kripto petak #130: Donald Trump drži ETH, Rusija vešto izbegava sankcije, ApplePay podržava kripto, FBI zaplenio 2 miliona dolara u kriptu

18.08.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte koliko Donald Trump čuva u kriptovalutama, kako Rusija planira da izbegne sankcije, kako Apple doprinosi kripto industriji i koliko je FBI zaplenio kripta u prethodnih godinu dana.

Donald Tramp otrkiva koliko kapitala čuva u kriptovalutama

Bivši američki predsednik i kontroverzni biznismen, Donald Tramp, ne odustaje od nove kandidature za svoju bivšu poziciju. Kao deo procedure podneo je izveštaj kancelariji za etiku (Office of Government Ethics), sa spiskom svoje imovine.

Ono što je privuklo pažnju kripto entuzijasta jeste stavka “novčanik za kriptovalute (Ethereum)” za koji se navodi da čuva između 250.000$ i 500.000$. Pretpostavlja se da Tramp nije kupovao kripto već novac dolazi od prodaja NFT kartica koje se nude na tržištu za 100$ a predstavljaju bivšeg predsednika kao astronauta, kauboja ili superheroja.

Detaljnije o karticama doznajte na ovom tvitu…

Stručnjaci zabrinuti da će Rusija koristiti CBDC da izbegne sankcije

Prvo testiranje digitalne rublje kreće ove nedelje. Procenjuje se da će trebati bar tri godine dok digitalna valuta dođe do svih građana i uđe u svakodnevnu upotrebu. Početni pilot projekat baviće se mikroplaćanjima, kupovinom digitalne rublje, pre nego što se nastavi sa drugim finansijskim i bankarskim proizvodima.

No, stručnjaci koji prate događanja u ruskom društvu tvrde da će digitalna rublja omogućiti Rusiji da izbegava efekte međunarodnih sankcija, tim pre što je glavna namena u viziji centralne banke da se pomoću ove valute omoguće prekogranična plaćanja, te ublaže posledice nemogućnosti ruskih firmi da koriste SWIFT.

Detaljniju analizu prenosi portal CryptoNews…

ApplePay vraća one-click kupovinu kriptovaluta sa MetaMask-a

ApplePay je veoma popularna usluga plaćanja, koristi je preko 500 miliona korisnika. I do sada su korisnici mogli da kupe kriptovalute koristeći ovu platformu, ali procedura je išla složeno, sa redirekcijom na posrednike. One-click kupovina podrazumeva da se ceo proces obavlja sa jednog matičnog mesta, bez dodatnih koraka.

Banxa, firma koja se bavi finansijskim rešenjima koja spajaju fiat i kripto, u saradnji sa MetaMaskom i Apple-om, omogućila je korisnicima da se proces pojednostavi, tako da je sada omogućena lakša kupovina kriptovaluta. Korisnici mogu da kupe bilo koju valutu koju MetaMask podržava, jednim klikom iz svoje ApplePay aplikacije.

Detaljnije sa kompanijskog bloga…

PayPal otvara Cryptocurrencies Hub 

Tu skoro, PayPal je pokrenuo svoju stabilnu kriptovalutu PYUSD, a sada je izmenila uslove korišćenja (Terms and Conditions) u kojoj se detaljnije opisuje Cryptocurrencies Hub. Posredi je nova sekcija na platformi, a omogućuje da korisnici kupuju, prodaju, primaju ili čuvaju bitkoin i druge podržane kriptovalute ili ih konvertuju u PYUSD.

Premda PayPal ne podržava direktna plaćanja u kriptovalutama, korisnici će moći da prilikom uobičajenih plaćanja preko ove platforme prodaju određeni deo kripto sredstava iz svog Hub-a kako bi namirili odabrano plaćanje.

Detaljnije sa kompanijskog sajta…

FBI zaplenio gotovo 2 miliona dolara od marta prošle do maja ove godine

FBI kao agencija za borbu protiv kriminala aktivno učestvuje i u gonjenju krivičnih dela finansijske prirode. Za federalne prekšaje ovlašteni su da zaplenjuju sve vrste sredstava prekršitelja, pa su tako od marta prošle do maja ove godine zaplenili ne samo luksuzne automobile, druge luksuzne predmete, bankovne račune, već i – kriptosredstva.

Kako navodi zvanični izveštaj, zaplenjeno je 147.000$ u BTC, 800.000$ u ETH, 307.000 u USDT, 20.000 u Monero i 469.000 u DAI valutama. Zanimljivo je videti svote kao svojevrsni indikator koje su valute nazastupljenije. Prestupi koji su prethodili zapleni uglavnom su razne vrste kripto prevara.

Ceo izveštaj nalazi se ovde…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *