Blog

Kripto petak #139: Transparentnost u bankarstvu, Microsoft akvizicija i kripto ulaznice za koncert Tejlor Svift

20.10.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

Dok se svet kriptovaluta i tehnologije brzo razvija, ova nedelja donosi niz zanimljivih vesti koje obuhvataju sve, od poziva za veću transparentnost u bankarskom sektoru do mogućnosti kupovine karata za film Tejlor Svift kriptovalutama. Pridružite nam se dok istražujemo najnovije događaje i trendove koji oblikuju kripto svet.

Banka za međunarodni kliring poziva na veću transparentnost banaka kad su posredi kripto sredstva

Banka za međunarodni kliring (BIS) locirana u Bazelu, u Švajcarskoj, ima telo koje se zove Bazelski komitet za nadzor banaka. Ove nedelje objavili su konsultativni dokument koji se bavi pitanjima transparentnosti u delatnosti banaka. 

Dokument poziva sve svetske banke da prijavljuju posedovanje i rad sa kriptovalutama i drugim kripto sredstvima, kako bi se povećala transparentnost u kriptosferi, ali i osnažilo poverenje u banke. Objavili su i niz obaveznih izveštaja u ovom smislu, a za koje nameravaju da stupe na snagu 1. januara 2025. godine.

Detaljnije na ovoj objavi…

Microsoft kupio Activision, da li je to početak skretanja ka kripto igrama?

Microsoft osim svojih drugih poduhvata ima i odsek koji se bavi igrama. Najpoznatija je verovatno Microsoft Flight Simulator. No, još od pre konzola iz serije Xbox, poznatiji su kao izdavač. Activision je verovatno još poznatija firma, a vremenom su i oni od razvojnog tima postali jedan od najvećih izdavača, a pun naziv: Activision Blizzard King, govori vam o kakvom se gigantu radi.

Microsoft odavno flertuje sa idejom da se pridruži projektima metaverzuma, a igre su prirodni saveznik u tom smislu, premda i u samom vrhu njihovog menadžmenta stavovi idu od entuzijazma do izjava da je metaverzum “samo loša verzija tradicionalnih igara”. 

Više na kompanijskoj objavi…

Karte za novi film Tejlor Svift možete kupiti kriptovalutama

Ljubitelji Tejlor Svift, popularne kantri pop pevačice, raduju se novom filmu “Taylor Swift: The Eras Tour”. BitPay, platforma za procesuiranje kripto plaćanja, omogućila je onima koji su istovremeno ljubitelji pevačice i kriptovaluta, da karte za predstojeći film mogu kupiti u kripto novčićima.

U ponudi je zanimljiva paleta valuta, Bitkoin (BTC), Etereum (ETH), Dogecoin (DOGE) i Shiba Inu (SHIB). Film je već prikupio blizu 100 miliona dolara od karata iz pretplate. BitPay je već u saradnji sa lancem bioskopa AMC. Za ostale filmove u ponudi AMC-a, korisnici mogu da plate i putem valuta Bitcoin Cash (BCH), Litecoin (LTC) i XRP.

Detaljnije na ovoj objavi…

Francuske finansijske vlasti objavile su izveštaj o decentralizovanim finansijama (DeFi)

Autorite de Controle Prudentiel et de Resolution (ACPR) je javno telo u okviru centralne banke Francuske, koje se bavi nadzorom i regulativom finansijskog sektora. Ove nedelje objavili su izveštaj, mišljenje o decentralizovanim finansijama, tj. DeFi. Sakupljali su mišljenja učesnika u tom sektoru tržišta u javnoj raspravi.

Glavni zaključak je da u DeFi nema toliko mnogo decentralizacije u ovom sektoru, već bi se pre mogla nazvati “dezintermedijacija”, to jest uklanjanje posrednika. Smatraju da su operativni rizici vezani za servise i infrastrukture koje igraju ključnu ulogu u procesu. Objavili su i prateće savete, vodilje i predloge za regulativu u širem sektoru blokčejn industrije.

Ceo izveštaj nalazi se ovde…

Sber se pridružuje pilot projektu digitalne rublje

Ruski gigant Sber, vlasnik banke Sberbank, objavio je da će se pridružiti projektu digitalne rublje. CBDC, e-rublja već je ušla u pilot testiranje, i to ne samo kroz učešće banaka, već i kroz praktičnu primenu u maloprodaji za razmenu roba i usluga. Isprva je Sber, na čuđenje eksperata s obzirom da je većinski vlasnik banke ruska država, odbio da se priključi projektu.

Direktor banke, bivši ministar privrede, Herman Gref objavio je da će se Sber definitivno priključiti “drugom talasu” testiranja koje će početi 2024. godine. Inače je Sber poslednjih godina počeo da investira u tehnologije, najpre kroz striming servis Okko, a zatim i kroz rusku verziju ubera, Citymobil. 

Vest prenosi ruski portal Vedemosti…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *