Blog

Kripto petak #14 – Velika seoba rudara, PayPal i NFT

28.05.2021. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U Kripto petak izdanju #14 možete saznati više o problemima rudara u Kini i Iranu, o mogućnosti podizanja kriptovaluta sa PayPal servisa, kao i o borbi NFT umetnika protiv države.

Velika seoba kriptorudara

Nikom nije jasno šta Kina tačno hoće. Sa jedne strane podržavaju blokčejn tehnologije, spremaju digitalni juan (koji već plaši zapadni svet uveliko), ali sa druge strane obnovljene su pretnje da će stati (!?) na rep špekulantskim kriptomenjačnicama. Ni rudari, izgleda, nisu bolje prošli.

Naime, premda je 50 posto računarske moći (hashrate) trenutno na teritoriji Kine, izgleda da se sprema velika seoba kriptorudara u druge delove sveta. Kina je postala najveća rudarska kolonija ponajpre stoga što je mreža hidrocentrala veoma jaka, a sve komponente za rudarenje se proizvode u – Kini. Procenjuje se da je oko polovina rudarskih operacija u Kini – “zelena” – tj. troše obnovljive izvore energije. Ipak, kineske vlasti počele su da rasteruju rudare iz pojedinih provincija kako bi ne bi probile kvote ograničenja za emisiju CO2. I dok se jedni rudari sele u Sečuan, gde je kišna sezona pojeftinila struju, drugi se pakuju i planiraju emigraciju u druge delove sveta gde je struja jeftinija.

Kripto petak #14 – Evo kako na ovu vest gleda Al Džazira…

Znamo gde rudari svakako neće otići…

He-he, nije, nisam mislio na Srbiju. Iranski rudari, pak, moraće da smisle kud’ će i šta će. Naime, iranska vlada zabranila je rad čak i ovlašćenim kriptorudarskim firmama, a zabrana će trajati bar do jeseni.

U izjavi predsednika Hasana Ruhanija kaže se da licencirani rudari troše oko 300 megavata, a neregistrovani čak i do 2000 megavata struje, što je usled sušne sezone opteretilo električnu mrežu. E sad, to je dosta loša vest kako za rudare tako i za Iran. Možda niste znali, ali zbog opterećenja sankcijama, Iran pozamašne svote za svoj državni budžet dobija iz prihoda od kriptorudara. Osim pretnje kaznama za one koji ne poštuju zabranu rudarenja koja će biti na snazi do 22. septembra, šuška se da je u lov na neregistrovane rudare i prekršioce odredbe pozvana i – iranska kontraobaveštajna služba. A eto, mislili ste da su kineski rudari u problemu…

Kripto petak #14 – Malo detaljnije na ovom linku…

PayPal otvara mogućnost podizanja kriptovaluta

Još od prošlog oktobra, PayPal je omogućio korisnicima da kod njih otvore kripto-novčanik, te da kupuju pojedine valute. 

No, ova opcija otvorena je za korisnike na teritoriji Sjedinjenih Država, pa i njima nije dostupna mogućnost trgovine ili prenosa kripto-sredstava koje im legnu na račun kod PayPal-a. No, kako je izjavio Hoze Fernandez da Ponte, podpredsednik odeljenja za kriptovalute u ovoj kompaniji, potrudiće se da što pre omoguće korisnicima da sredstva iz novčanika kod PayPal-a, prebacuju na bilo koji novčanik, kako bi mogli da slobodno plaćaju i biraju šta će biti sa njihovim kripto-novcem. Kompanija smatra da bi se ovim pospešila plaćanja koja bi uticala povoljno na e-trgovinu uopšte. Kako je da Ponte dodao, već uveliko rade na ovoj funkcionalnosti, te na svaka dva meseca postavljaju novi deo sistema, ali nije jasno kada će sve to proraditi. 

Na pitanje da li se PayPal sprema da objavi svoj stablecoin, da Ponte odgovara da je za tako nešto – prerano. Stav kompanije je da će CBDC i neka od stablecoin valuta postojati uporedo, te da će, kad jednom krene, CBDC naći prirodnog partnera u PayPal-u i sličnim platformama. “Video sam mnogo power point prezentacija, ali malo koda”, primetio je da Ponte i dodao da će stvari u kripto-svetu postati zanimljive kad se dostigne 10 posto upotrebe na globalnoj skali, u poređenju sa trenutnih 2 posto. “Kad se odmaknemo od početnih early adopter korisnika, tu kreće cirkus”, kazao je Hoze, a možda i nije, ali tako je nekako mislio…

Kripto petak #14 – Izveštaj je izvadak sa konferencije Consensus 2021…

NFT umetnost protiv države

Nikad nije dosadno na polju non-fungible tokena. Ruski umetnici okupili su se oko inicijative za pomoć Meduzi, istaknutom medijskom portalu koji je na udaru države pod optužbom da su “strani plaćenici”. Znate kako to već ide, zar ne?

Meduza je, naime, okupila dve velike grupe, NFT Bastards i Non-Fungible Females, sveukupno preko osamdeset umetnika iz Rusije, Ukrajine, Kazahstana i Belorusije. Oni će se pridružiti akciji stvaranja slika, fotografija, video instalacija posvećenim Meduzi, a sva dela će biti tokenizovana i ponuđena na aukciji preko platforme Rarible

Naime, osim povrede ugleda ovog medija, Meduza je zbog optužbe Kremlja pretrpela i značajne finansijske gubitke. Kada je to čula Sashhaaaart, multimedijska umetnica iz Moskve, počela je da okuplja kolege u borbu za Meduzin finansijski opstanak. Kako su oglašivači utekli glavom bez obzira u strahu od odmazde ruskih vlasti, tako je Meduza počela da propada. Njihova zamisao je bila da pokušaju sa nekom od crowdfunding kampanja, ali su im u pomoć pritekli NFT-umetnici! Interesantno je da ovo nije prva akcija ovog tipa u Rusiji. Nadežda Toloknikova iz pokreta Pussy Riot pokrenula je akciju prodaje NFT-umetnina kako bi sakupila novac za sigurnu kuću za žrtve porodičnog nasilja. Znate šta najviše volim kod ove vesti? To što je fantastičan primer kako kripto-tehnologije daju moć građanima, a posebno umetnicima, da reaguju na društvena zbivanja…

Kripto petak #14 – Više informacija o ovoj vesti možete naći ovde…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *