Blog

Kripto petak #150: Pravni Izazovi za Do Kvona i CZ-a, Porezne Inovacije u Rusiji i Kirgistanu, Kina Protiv Tether-a

05.01.2024. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U ovom izdanju Kripto petka fokusiramo se na niz pravnih izazova koji se tiču ključnih figura u svetu kriptovaluta, kao što su Do Kvon i Čangpeng Žao. Takođe, istražujemo kako Rusija i Kirgistan inoviraju u oblasti poreza koristeći digitalne valute, dok Kina pojačava svoje napore u suzbijanju upotrebe Tether-a u foreks trgovini.

Sudija procenio da je Do Kvon prekršio zakon o hartijama od vrednosti

Do Kvon još uvek je u pritvoru u Crnoj Gori, čekajući odluku Ministra pravde o tome da li će biti izručen Sjedinjenim Državama ili Južnoj Koreji. U međuvremenu, okružni sudija Džed Sol Rakof, izjavio je da LUNA i UST nisu registrovani kao hartije od vrednosti.

Čime bi Terraform Labs i Do Kvon bili u ozbiljnom prestupu, nudeći i prodajući neregistrovane hartije od vrednosti. Ovo je važna izjava, jer uskoro počinje suđenje pred porotom u postupku u kome je Terraform Labs optužen za prevaru.

Detaljnije prenosi Blockworks…

Čangpeng Žao CZ dobio zabranu napuštanja zemlje 

Bivši direktor platforme Binance, Čangpeng “CZ” Žao, ponovo je dobio sudsku zabranu napuštanja zemlje, jer se bliži ročište na kome će mu biti izrečena kazna u krivičnom postupku. Premda je CZ dobio pravo da se brani sa slobode posle polaganja 175 miliona dolara kaucije, sud je smatrao da je neophodno dodatno obezbeđenje s ozbirom na to da CZ-a čekaju brojne parnice za kršenje bankarskih zakona.

Zanimljivo je da i pored plaćanja milionskih kazni, te neverovatno visokih kaucija, bogatstvo gospodina Čangpenga neprestano raste i sada se procenjuje na oko 37 milijardi dolara.

Detaljnije prenosi Bloomberg…

Rusija će od 2025. godine početi ubiranje poreza u CBDC valuti

Ruske poreske vlasti započeće od 2025. godine da ubiraju porez u CBDC valuti, digitalnoj rublji. Ova vest potekla je od nedavnih amandmanda i dopuna poreskog zakona koji je potpisao predsednik Putin. 

Ministar Finansija Rusije, nada se da će uskoro početi isplata penzija i drugih socijalnih davanja u ruskoj CBDC valuti. Istovremeno, bankama je odobreno šire ovlašćenje da blokiraju sve sumnjive transakcije u digitalnim rubljama.

Detaljnije prenosi portal Klerk…

Kirgistan profitirao od kripto rudara sakupivši milion dolara poreza

Kirgistan je bio jedna od država koje su najsrdačnije primili kripto rudare posle velikog egzodusa iz Kine. Osim toga što država pomaže kripto rudare i daje im na raspolaganje resurse u vidu jeftine struje iz kirgistanskih hidroelektrana, ekploatacijom zelene energije doprinosi boljem energetskom kotiranju rudarskih operacija.

U prvih jedanaest meseci sakupljeno je 900.000 dolara. Februarski porez bio je neverovatno nizak, tek 8.300 dolara, dok je u avgustu sakupljeno oko 132.000 dolara.

Detaljnije prenosi portal 24KG…

Kina ponovo zaoštrava odnos prema kripto trgovini, na meti ovog puta – Tether

Kineske vlasti obnarodovale su direktivu kojom se žustro nalaže pojačavanje napora u sprečavanju upotrebe kriptovaluta, ističući štetu koju monetarnom sistemu nanosi kripto trgovina, a na meti im je upotreba Tether-a u Foreks trgovini.

Zbog stabilnosti, USDT (Tether) se koristi prilikom foreks trgovine, kao posrednik u kupoprodaji juana i stranih valuta. Regulatorne vlasti pozvale su tužioce i komesare da pojačaju nadzor aktivnosti koje uključuju kupovinu i prodaju stranih valuta…

Detaljnje prenosi portal CryptoNews…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *