Blog

Kripto petak #16 – Salvador, Kalašnjikov, Rudari, Danska

11.06.2021. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U Kripto petak izdanju #16 možete saznati više o državi koja je prva zvanično prihvatila bitkoin kao sredstvo plaćanja, o korišćenju kriptovaluta za zaobilaženje sankcija, o kišnoj sezoni koja donosi novu nadu za rudare u Kini, o inovacijama koje uvodi Danska, kao i o tokenu koji radi na očuvanju životne sredine.

Salvador postavio domaći zadatak, ali i postavio nove nedoumice

Ponosni narod Salvadora prva je država na svetu koja je zvanično priznala bitkoin kao sredstvo plaćanja. Zakon je sledećih 90 dana u takozvanoj promulgaciji, dok se privatne i državne institucije ne pripreme za primenu. No, već sama  vest o ovome bila je dovoljna da se cena bitkoina malko oporavi.

Nove nedoumice muče ne samo građanstvo koje je do sada koristilo američki dolar kao sredstvo plaćanja, već je u zbunu i svetska finansijska javnost. Bitkoin je ovim potezom izašao na svetsku scenu i sada sve države moraju da se odnesu prema činjenici da će salvadorski građani plaćati račune, poreze i druga davanja u – kriptovaluti. Ali ovo takođe znači da će bitkoin biti zvanično dostupan i državi i svim pravnim licima u toj zemlji, što povlači pitanje oporezivanja. Prvi put dogodiće se da se finansijski sistem jedne cele države ne zasniva (samo) na fiat valuti. Za one manje upućene samom činjenicom da jedna država upravlja monetarnim sistemom donosi toj istoj državi velike prihode i druge prednosti, pa se postavlja pitanje kako će izgledati ekonomija u kojoj je zvanična valuta – kriptovaluta.

Kripto petak #16 – Evo kako to sve vidi britanski BBC

Kalašnjikovu trebaju kriptovalute

Čuli ste naravno za Kalašljikov, AK-47, “kalaš”. Alan Lušnikov, vlasnik fabrike koja proizvodi ove automatske puške tako popularne među borcima za slobodu, najavio je da će njegova firma da prekine saradnju sa međunarodnim sistemom plaćanja – SWIFT – i okrenut se kriptovalutama. 

Odmah iza ovog obaveštenja, lobista Aleksandar Šokin, predvodnik Ruske Unije Industrijalista i Preduzetnika, uputio je zvanični predlog ruskoj Dumi da razmotri upotrebu kriptovaluta kako bi se zaobišle sankcije. Upotreba različitih finansijskih instituta za zaobilazak sankcija, nije nova praksa, podseća Aleksandar, ukazujući na slučaj evropskih zemalja koje su 2019. godine koristile INSTEX, kliring kompaniju koja je uspostavljena kako bi Evropa mogla da trguje sa Iranom i tako zaobiđe blokadu.  

Dok Duma duma da li da razmatra ovaj predlog, na stolu im je još jedan zahtev, o tome da se donese zakon kojim će se regulisati nasleđivanje bitkoina i drugih kripto-sredstava, uključujući ne samo testamentarno nasleđivanje već i slučajeve raspodele imovine posle razvoda braka.

Kripto petak #16 – Više o nasleđivanju bitkoina, ovde…

Pada kiša, rudari se raduju

Kina sprovodi svoje zakone. Tako zvaničnici ove zemlje umiruju javnost u vezi sa akcijama proterivanja kripto-rudara, zatvaranja nekih kompanija i uopšte neprijateljskim tonovima koji stižu. Jedno od objašnjenja za regulisanje kripto-aktivnosti je i sušna sezona, te smanjivanje zagađenja u provincijama gde se rudari oslanjaju na elektrane koje pokreće ugalj. No, uskoro stiže kišna sezona, pa se mnogi pitaju da li će se stav kineskih vlasti prema kripto-kompanijama značajno ublažiti ili ne.

Izgleda da su lokalne vlasti, barem, raspoložene da još malo tolerišu rudarske operacije. Sečuan, jedna od oaza kripto-rudarenja na planeti, daje znake da bi bili raspoloženi da se kopanje bitkoina nastavi i u septembru. Kišna sezona donosi jeftiniju struju, ali što je još važnije, viškovi koji su se uvek u ovom razdoblju godine prodavali rudarskim operacijama, sada bi ostali bez kupaca. Isto tako u svetlu ovih komešanja u Sečuanu, procurela je i vest da su na spisku za odstrel vlasti samo krupnije operacije, dok su mali rudari, “kućne” farme i slično, uglavnom izbegle čekić.

Kripto petak #16 – Opširnije o ovome, direktno iz Pekinga…

Ima nešto sveže u državi Danskoj

Kad smo već kod poreskog sistema, država Danska uvodi neke inovacije, pod pritiskom korisnika kriptovaluta. Naime, danski poreski sistem ima cirka sto godina i do sada je sve bilo srećno i veselo (ne, ozbiljno, oni su zvanično najzadovoljnija nacija na planeti). 

No, kako se povećao broj korisnika kriptovaluta, danski zvaničnici su skapirali da imaju rupčagu u zakonu kroz koju im se provlače oni koji izbegavaju porez tako što svoju imovinu pretvaraju u kriptovalute. Napominjem, posredi nisu kriminalne ili nelegalne aktivnosti, već činjenica da zastareli poreski sistem ima poteškoća da prepozna kripto-sredstva kao oporeziva. Da imaju problem postalo im je jasno kod sve većeg broja pogrešno popunjenih ili nejasnih poreskih prijava. Negde oko dve trećine ukupne novčane mase kriptovaluta trenutno u Danskoj ostaje van poreskog sistema, pa će vlada reagovati i što pre pokušati da začepi ovu rupu.

Kripto petak #16 – Kako na ovu vest gleda gigant kripto-novinarstva pogledajte ovde…

Zeleni novčić za zeleniju planetu

Evo konačno da dođe i taj trenutak da naše kriptovesti nemaju ništa o poduhvatima iz sveta NFT-a. Da li je to neki loš znak za NFT? Nadamo se da ne. Posredi je naprosto jedna lepa slatka zelena vest koja je izbila u prvi plan.

Naime, projekat Green Climate World je odlučio da se pridruži bratstvu i sestrinstvu organizacija koje će se truditi da ublaže posledice globalnog zagrevanja, te bore protiv zagađenja vazduha i uopšte podrže napore da imamo šta da dišemo.

Već je postavljena infrastruktura senzora koji mere temperaturu i koncentracije ugljendioksida, a podaci i digitalni deo infrastrukture smešten je na blokčejn. Time se sprečava manipulisanje podacima i dostupnost u realnom vremenu za potrebe svih zainteresovanih pojedinaca i organizacija. Osim toga organizacija je pokrenula token WGC. Prihod od prodaje novčića na tržištu ide za kupovinu sadnica, a oni koji poseduju token moći će da odaberu tačno gde žele da nikne novo drveće. 

Kripto petak #16 – Šer, lajk, humanitarni SMS, da podržite ovu akciju…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *