Blog

Kripto petak #166: Sudbine CZ-a i Do Kvona, Finci se greju na Bitcoin, PayPal ulaže u kripto rudare, kripto tržište raste na bliskom istoku

26.04.2024. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U ovom izdanju Kripto petka, istražujemo trenutne pravne izazove koji su zahvatili neke od ključnih figura u kripto industriji. Čangpeng Žao, osnivač Binance-a, iščekuje presudu koja bi mogla rezultirati zatvorskom kaznom, dok američka SEC traži ogromne novčane kazne od Do Kvona i Terraform Labs-a zbog kršenja regulativa. U Finskoj, inovativni projekat pretvara toplotu od kripto rudarenja u grejanje za domaćinstva, dok PayPal lansira inicijativu za podršku ekološki odgovornom rudarenju. Takođe, izveštaj pokazuje značajan porast kripto korisnika na Bliskom istoku, sa posebnim fokusom na Emirate. Pratite sa nama kako se ovakvi događaji reflektuju na globalnom nivou i šta mogu značiti za budućnost kriptovaluta.

Čangpeng Žao (CZ) iščekuje presudu, moguća kazna tri godine zatvora

Američko tužilaštvo predlaže kaznu od tri godine zatvora za osnivača platforme Binance,  Čangpenga Žaoa, stoji u podnesku od utorka. Izricanje presude očekuje se krajem meseca u Sijetlu.

Žao se izjasnio krivim u novembru povodom optužbe koje ga terete za kršenje američkih zakona o pranju novca. Napustio je poziciju direktora, ali je zadržao većinsko vlasništvo. Saglasio se da plati kaznu od 50 miliona dolara, dok će njegova firma platiti 4.3 milijarde u kaznama i nadoknadama. 

Ceo tekst podneska nalazi se ovde…

Do Kvon i Terraform Labs moraju da plate kaznu od 5.3 milijarde dolara

Američka agencija za hartije od vrednosti – SEC, traži da se Do Kvon i Terraform Labs kazne sa 5.3 milijarde dolara u građanskoj parnici povodom Terra-Luna skandala. SEC predlaže kaznu i za Do Kvona lično (moraće da se odrekne nekih 100 miliona dolara) kao i za njegovu firmu, Terraform Labs.

Osim kazni, SEC je tražio od suda da se Kvonu uspostavi zabrana poslovanja u svojstvu direktora, izdavača ili agenta za hartije od vrednosti u bilo kojoj firmi. Do Kvon nije prisustvovao suđenju, u nadi da će mu u Južnoj Koreji izreći manju kaznu.

Detaljnije sa ove objave na mreži X…

Finci će se u budućnosti grejati na – Bitcoin

Novi projekat pokrenut je u Finskoj, sa idejom da se toplota koju proizvode rudari kriptovaluta iskoristi za – grejanje domaćinstava. Proces se zasniva na uređajima koji se hlade vodom, jer temperature koje dostiže dolaze i do sedamdesetog podeoka na Celzijusovoj skali.

Koristeći prednosti finske regionalne infrastrukture, mreža cevi povezivaće domaćinstva tako da se topla voda upotrebi za grejanje. Time bi Finska dobila još jedan izvor energije, te smanjuje svoj CO2 otisak. Partnerstva na lokalu biće test za projekat koji bi trebalo zaživi u celoj državi.

Detaljnije na ovoj objavi na mreži X…

PayPal podržava kripto rudare sa malim otiskom CO2 zagađenja

PayPal je otkrio novi program podrške za rudare bitkoina koji nagrađuje one operacije koje za izvor struje koriste obnovljive izvore. Eko-inicijativa je ishod saradnje PayPal-ove grupe BRG (Bitcoin Research Group), te organizacija Energy Web i DMG Blockchain Solutions.

Ova akcija podrazumeva da se rudari registruju na “Green Proofs” platformu koja vodi računa o tome koje transakcije su obavili “zeleni rudari”. Time bi se stimulisali svi kripto rudari da što pre pređu na obnovljive izvore energije.

Detaljnije sa objave na mreži X…

Kripto korisnika sve više na Bliskom istoku, prednjače Emirati

Istraživanje koje je sprovela firma Bitget Research pokazuje da je tokom februara ove godine u regionu Bliskog istoka u proseku dnevno bilo aktivno preko pola miliona kripto investitora. Time je za 50% premašen rezultat od prošle godine u isto vreme.

Od zemalja regiona, prednjače Emirati koji u odnosu na broj stanovnika imaju najveći broj kripto trgovaca. Jak promet ostvaruje i Saudijska Arabija, a Maroko beleži najveći skok od 148% više investitora nego prošle godine.

Detaljni izveštaj prenosi portal CryptoNews…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *