Blog

Kripto petak #26: Kolika je globalna adopcija kriptovaluta?

20.08.2021. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka, saznajte poslednje novosti u vezi sa Dogecoin-om (ohrabrujuće i one manje ohrabrujuće), kolika je globalna adopcija kriptovaluta u protekle dve godine i još mnogo toga!


kripto petak 26

Altkoini, uozbiljite se!

Kriptomenjačnica Bitstamp, bazirana u Luksemburgu, osnovana je u Sloveniji. Začetnici su joj Nejc Kodrič i Damjan Merlak, poznati u zajednici entuzijasta za bitkoine. Trenutno, Bitstamp kao jedna od najstarijih menjačnica na tržištu prima fiat valute, dolar, evro, funtu, a trenutno kod njih možete trgovati i svim važnijim kriptovalutama. U ponudi su ether, XRP, bitcoin, litecoin, bitcoin cash. 

Oglasili su se u intervjuu za Financial News hrabrom izjavom da nikad neće trgovati valutama koje “padaju ili rastu u zavisnosti od tvitova nekog milijardera”. Premda su zajedljivci na Redditu komentarisali da bi onda trebalo da uklone sve ponude kriptovaluta, izjava direktora Bitstampa odnosila se najviše na Dogecoin, verovatno u odgovor brojnim zahtevima da se nađe na spisku ponuđenih kriptonovčića. Dok Binance nudi preko stotinu raznih kriptovaluta, Bitstamp u ponudi ima tridesetak.

“Želimo kvalitet, a ne kvantitet”, naglasio je Džulijan Sojer i dodao, “Želimo da nudimo isključivo ono što ima vrednost, valute sa likvidnošću. Ako kriptovaluta može da raste ili pada po diktatu jednog milijardera, to onda nije dobra investicija”.

Opširnije na portalu Native Newspost…

 

Usvajanje kriptovaluta poraslo je za 2300% u protekle dve godine

Firma za analitiku blokčejna, Chainalysis objavila je izveštaj koji pokazuje da je usvajanje kriptovaluta u protekle dve godine poraslo za 2300% odnosno preko 880% samo u prošloj godini.

Koristeći metodologiju koja prati tri metrike u 154 države sveta – količinu procesuiranih kriptovaluta, vrednost transfera i količinu P2P razmene, a poredeći ove metrike sa paritetom kupovne moći (PPP), zaključili su sledeće.

Najveći rast ostvaren je u severnoj Americi, zapadnoj Evropi i istočnoj Aziji, ponajpre zahvaljujući institucionalnim investicijama. Sa druge strane, tržišta u razvoju umnogome doprinose usvajanju kriptovaluta zahvaljujući rastućoj potrebi za stabilnom štednjom pred inflacijom, očuvanju kapitala za poslovne transakcije, te transferu doznaka iz inostranstva. 

Među najviše kotiranim državama po usvajanju kriptotehnologija nalaze se Kenija, Nigerija, Vijetnam i Venecuela.

Detaljnije o izveštaju čitajte na CryptoNews…

 

Južnokorejske kriptomenjačnice u sosu

Tužna trubica svira nad Južnom Korejom. Regulatorno telo ove države, Komisija finansijskih usluga (FSC), udružila se sa ministarstvima i državnim IT firmama da sprovede konsultativnu reviziju kriptomenjačnica.

Premda revizija nije sprovedena u cilju kažnjavanja niti je potkrepljena tužbama, ipak će uticati snažno na stanje u Južnoj Koreji. Naime, nijedna platforma nije prošla ovu reviziju, jer je uglavnom otkriveno da menjačnice koriste lažne račune u bankama. Iako “Velika četvorka” (Korbit, Bithumb, Upbit i Coinone) nisu uhvaćeni u ovako krupnim prekršajima, revizija je ipak udarac na kriptomenjačnice. Moglo bi lako da se dogodi da niz manjih platformi bude i zakonski gonjeno, zatvoreno, pa mnogi analitičari predviđaju da će na kraju ipak preživeti samo – Velika četvorka.

Više o ovome na portalu Cointribune…

 

Računi za struju na blokčejnu

A, ne. Mi ćemo još da idemo u menjačnicu da platimo račune ili pupupu, u poštu. Ali u Rusiji, distributer električne energije, Yantarenergosbyt koja operiše najviše u Kalinjingradu i okolini, traži partnere za izradu korisničke platforme na blokčejnu. Naime, ova firma koja je deo giganta Rosseti, u pretežnom vlasništvu države, traži privatne IT kompanije iz domena blokčejna kako bi se omogućila automatska registracija korisnika, napravili pametni ugovori za korišćenje usluga elektrodistribucije, te obezbedila bolja razmena podataka između korisnika, kompanije i nadzornih tela. Još jedna od pogodosti bilo bi automatizovano čitanje struje i sastavljanje bezgrešnih računa za krajnje korisnike.

Premda je budžet za ovaj projekat skroman, oko 650.000$ Yantarenegosbyt je, ipak, samo način da veliki Rosseti testira kako bi išlo to sa blokovima i čejnovima i strujomerima.

Na čistom ruskom, detaljnije o ovome sa CNET-a…

 

Dogecoin uzvraća udarac!

Ako ste pomno pratili baš ovu našu ediciju vesti, mogli ste da primetite da je Dogecoin na udaru kao neozbiljna kriptovaluta. No, da nije sve samo šala ili da je vrag odneo šalu, pokazuje nam slučaj fudbalskog kluba Votford – u rangu domaćeg kluba, pa, recimo, FK Mačva – koji je dobio sponzorstvo od kladioničarskog sajta Stake.com u visini od 700.000 funti. Ali, tu ide začkoljica.

Naime, na dresu najdražih boja (narandžasto-crni) neće se naći ni maskota, ni logo vebsajta Stake, već – dogecoin. Vickasta kladža odlučila je da ode i korak dalje. Korisnicima sajta pripremila je nagradnu igru a fond je, ni manje ni više već 10 miliona doge novčića. 

Jedno je sigurno – ko god dobije Doge, neće moći da ih trampi za živu lovu preko Bitstampa!

Vest prenosi sportski portal The Athletic…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *