Blog

Kripto petak #43: Kriptovalute u borbi protiv pranja novca, koja država ima najbolji kripto zakon, saradnja NBA zvezde i kripto menjačnice, milion dolara za snimak Vitni Hjuston

17.12.2021. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju kripto petka saznajte kako kriptovalute mogu da pomognu u borbi protiv pranja novca, pogledajte listu država sa najuređenijim kripto zakonikom, koja NBA zvezda dobija kripto partnera i koliko vredi snimak Vitni Hjuston dok nije bila poznata?

“Prevencija Kriminalnih Aktivnosti Pranja Novca Upotrebom Virtuelnih Valuta”

Ako vas ovaj naslov asocira na Borata ili možda na božanstvene socijalističke krilatice od pre sedamdesetih, sasvim ste u pravom raspoloženju za ovu vest. Naime, kao i u svakom komunizmu, i u kineskom mora da se progoni spoljni neprijatelj, razume se, infiltriran duboko među “nas”. 

Posle progona kriptovaluta i rudara iz države, Kina je odlučila da dodatno zacementira sudbinu imperijalističkim digitalnim valutama tako što će sprovesti temeljnu kampanju edukacije širokih narodnih masa o zlima kriptovaluta, a posebno o grehu rudarenja. 

Uđete li u čekaonicu bilo koje provincijalne banke u Kini, videćete postere, oznake i pamflete koji upozoravaju drugove i drugarice da je kriptovaluta oružje kriminala, te da je svaki oblik investiranja u kripto rizično (bezmalo i po zdravlje, a kamoli po finansije). 

Objavljene su i dirljive fotografije mladih aktivista i aktivistkinja kako na pijaci razgovaraju sa bakama i tetkama, upozoravajući ih na kripto-zlo.

Istovremeno, policija provincije Džeđang (Zhejiang) nasumičnim proverama otkrila je da su državni službenici u 14 od 20 institucija koristili državne resurse da rudare kriptovalute. Navodi se i primer izvesnog druga Dinga iz obrazovnog centra oblasti Šangju koji je kopao ravencoin (RVN) čak 111 dana, koristeći tri računara i internet ove institucije. 

Vest je na kineskom, ali dirljiva fotografija govori više od reči… 

 

Ogledalce moje, država sa najjasnijim kripto-zakonima ko je?

PricewaterhouseCoopers, osim što ima podugačko ime, druga je najveća firma za pružanje profesionalnih usluga na svetu. Imaju i ogranak u Srbiji. Elem, ove godine su objavili PwC Annual Global Crypto Tax Report, izveštaj u kome kroz 19 različitih kriterijuma rangiraju države po tome koja ima najjasnije i najpotpunije poreske i finansijske zakone koji se tiču kriptosredstava.

Top lista zaista deluje zanimljivo, a posebno kada se uporedi sa prošlogodišnjim stanjem. Na primer, Nemačka je sa 20. pozicije skočila na 4. mesto. Predvodnici su Lihtenštajn, Australija i Malta. Popularne destinacije za kriptokompanije, Singapur i Hong Kong drže se na petom i sedmom mestu. Dosta veliko razočaranje je 14. mesto Sjedinjenih Država, što je veoma mali pomak od prethodne godine. 

Mnoge države uopšte i nemaju specifične zakone za kriptosredstva. Štaviše, nema čak ni smernica za oporezivanje. Ni El Salvador, država koja je bitkoin (BTC) ozvaničila kao sredstvo plaćanja, nema jasne smernice za oporezivanje kriptosredstava. Mnoga zakonodavstva tretiraju kriptosredstva kao nematerijalnu imovinu. 

Kod nas je donet zakon o digitalnoj imovini u decembru 2020. godine, ali nas izveštaj iz nekog razloga ne tretira.

Evo ga ceo izveštaj u PDF-u…

 

Kevin Durant i Coinbase počinju saradnju

Košarkaška zvezda Kevin Durant koji stoji iza kompanije Thirty Five Ventures potpisao je višegodišnji ugovor sa Coinbase Global Inc. Predmet ugovora je promocija kriptoplatforme kroz sve poslovne poduhvate košarkaša. On će se i lično pojaviti u reklami kao naslovno lice brenda. Coinbase će se povezati sa njegovim sportskim sajtom Boardroom, na kome će puštati reklame i sponzorisani sadržaj u vezi sa kriptovalutama, ali i postati donator za Durantove programe za podršku mladima.

Vest prenosi neposredno Boardroom…

 

NFT sa demo snimkom Vitni Hjuston otišao za milion dolara

I za kraj, u rubrici, “NFT ludnica ne prestaje”, prenosimo vest o tome da je demo snimak pesme koju je sedamnaestogodišnja Vitni Hjuston onomad snimila, tokenizovan i ponuđen na OneOf platformi. Pobednik aukcije, nepoznat redakciji, za milion dolara (tačnije 999.999$) dobio je video-NFT sa jedinim postojećim zapisom pesme koju je Vitni snimila pre nego što je postala slavna. 

OneOf je zanimljiva NFT-platforma okrenuta muzici, muzičarima i kolekcionarima muzičkih retkosti.

Više o ovoj vesti pročitajte na RollingStone…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *