Blog

Kripto petak #5 – Tesla, Meklaren i turci, Serena Viliams

26.03.2021. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U Kripto petak izdanju #5 možete saznati više o kupovini električnih automobila uz pomoć bitkoina, saradnji Meklarena i turske kripto kompanije, kao i o tome kako se gejmeri bore za „zeleniji“ NFT.

Od sada možete kupiti vozilo marke Tesla za BTC

Jedan od pulena Ilona Maska, proizvođač električnih vozila, Tesla, održava obećanje koje je vlasnih istakao na Tviteru. Od sada automobile marke Tesla možete da kupite za bitkoin. 

I to nije sve. Kompanija za primljene bitkoine neće kupovati dolare ili drugu fiat-valutu, već će profit čuvati u kriptovaluti. Za sada je ova usluga dostupna samo za kupce iz Sjedinjenih Država, ali očekuje se da se ponuda otvori za ceo svet do kraja ove godine. Naravno, osim novčića firma očekuje da ostavite i svoje podatke. Tesla upozorava na pravilno unošenje podataka, a svaki pokušaj da se plati valutom sličnog imena (npr. BSV-om) imaće za ishod gubitak novčića. Opreznost i dogodine u Tesli!

Još o ovome…

Meklaren i Turci u formuli 1

Poznati tim formule 1, Meklaren, objavio je partnerstvo sa turskom kompanijom Bitci.com, kako bi u promet pustili zvanične tokene za fanove.

Posredi je plan sličan akcijama drugih sportskih klubova. Barselona je ponudila fanovima tokene pomoću kojih mogu da ostvare neke sitne privilegije, kao na primer, da glasaju za neke klupske odluke. Meklaren je odlučio da bude prvi tim iz automobilskog sporta koji će ponuditi fanovima niz pogodnosti, a sve putem tokena zasnovanih na Bitci Chain-u, blokčejnu koji je turska kompanija razvijala tokom 2020. godine. Naravno, motiv za Meklarenov postupak je, između ostalog, i finansijski, jer je Barsina akcija urodila plodom, ostvarivši oko 1.3 miliona dolara povodom $BAR tokena za fanove. Premda Meklaren nije Barsa, procenjuje se da je baza ljubitelja formule 1 “teška” oko 433 miliona dolara.

Evo šta kaže Meklaren “lično”…

Turci i kripto-javašluk

Kad smo već kod Turske, možda niste znali, no osim što je prijateljska nam zemlja, postojbina sarmi, sultana, viju-viju muzike i svega što vole mladi, posredi je i novi raj za kripto!

Lira pada, a potezi predsednika Erdogana, tu posebno mislimo na još jednu smenu direktora centralne banke, izazivaju dodatnu nestabilnost turske valute, kao i celog finansijskog sistema. Ljudi se, prirodno, okreću kriptovalutama. Zanimljivo je da su, u potrazi za utočištem za ušteđevinu, Turci prenebregli zlato – tradicionalno i kulturom blisko im blago – i okrenuli se digitalnim sredstvima. Lokalni zakoni još ne prepoznaju kriptovalute, pa menjačnice operišu bez ikakve regulative, a ne postoje ni odredbe koje bi uređivale plaćanje poreza za ovaj vid trgovine. Interesovanje nije skorijeg datuma, o čemu svedoče i rezultati dve najveće turske menjačnice Paribu i BtcTurk koje su početkom 2021. vrtele i po milijardu dolara u kriptovalutama. Zanimljivo je da peer-to-peer platforme nisu toliko popularne, verovatno i zbog toga što u Turskoj možete, naprosto, da ušetate u menjačnicu nasred Kapali čaršije i izađete sa kripto-novcem po izboru.

Baš-link ka ovom abru…

Serena Vilijems ulaže u Lolli

Lolli je startap koji se bavi programom lojalnosti kupaca. Znate ono, obavite online kupovinu i onda kao nagradu dobijete povrat neke manje svote. Trik je, naravno u bitkoinima. Lolli je, naime, i pokrenut sa idejom da eudukuje potrošače o kriptovalutatama, pa tako kad kupujete u nekoj od oko 1000 sertifikovanih prodavnica, možete osim dolara, dobiti nagradu u – bitkoinima.

Preko četvrt miliona kupaca do sada je zaradilo preko 3 miliona u bitkoinima. Zanimljivom načinu finansijske inkluzije priključila se i Serena, sa mužem joj Aleksisom, koji su zajedno sa probranom elitom influensera i jutjubera uložili u Lolli oko 5 miliona dolara. Ovaj startap je prošle godine već pobrao 3 miliona od grupe investitora predvođene Eštonom Kučerom. 

Bitkoin za sve! A još o ovome, za vas…

FTX dobija pravo na ime arene Majami Hita

Kripto i sport sve više i više idu ruku pod ruku. Košarkaški klub NBA lige, Majami Hit, dogovorio se sa kripto-menjačnicom FTX da za 135 miliona dolara steknu prava na ime njihove arene.

Znate ono, nekad bila Kombank Arena, sad je, valjda SokoŠtark Arena. Tako vam je sad i u Majamiju, nije više American Airlines Arena, sad je FTX Arena. Ovo je prvi slučaj da je kompanija iz sveta kriptovaluta dobila pravo na arenu kluba takvog kalibra kao što je Majami Hit. Ugovor je sklopljen na 19 godina, te se sledeća promena imena očekuje tek 2040. 

Ovakvi dogovori su odlični za integraciju kripto-biznisa u glavne tokove društva, a kud’ ćeš glavniji tok od slavnog košarkaškog kluba. Te skoro smo izveštavali o reklamiranju firme Crypto.com u domu kanadskog hokejaškog kluba, ali realno, koga briga za hokej (dobro, Kanađanima jeste prilično stalo), ovo je još veća stvar, tim pre što se radi o ligaškom klubu NBA.

Gejmeri u borbi za “zeleniji” NFT

Južnokorejska GameTalkTalk je najpopularnija aplikacija za gejmere. Posredi je društvena mreža okrenuta gejmingu, u smislu da se tu čuvaju, razmenjuju i objavljuju lične biblioteke igara, osvežavaju se postignuća iz omiljenih igara, i uopšte aplikacija je specijalizovana za igrače, a broj korisnika dostiže četvrti milion.

Vlasnik aplikacije, Ludena Protokol, rešen je da privuče nove gejmere tokenizacijom modnih detalja za profile, dodavanjem virtuelnih ljubimaca, nameštaja i drugih kolekcionarskih predmeta – pogađate, pomoću sve popularnije NFT-tehnologije. No, Ludena iz nekog razloga insistira na ekološkoj svesti, a izgleda da su igrači zbog toga veoma srećni, jer u partnerstvu sa Enjinom, te primenom mehanizma proof-of-authority (PoA) tvrde da će gejmerima moći da ponude “zeleniji” token, koji će trošiti značajno manje električne energije od Efinityja, Ethereum-a ili Bitkoina. Borba za potpuno “čist” NFT tek je počela, kaže Enjin, jer je u pripremi novi proces koji bi trebalo da unapredi sva čvorišta na potpuno ekološki neutralno (nezagađujuće) proizvođenje novih tokena.

O zelenišu i gejmerskom NFTu, ovde…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *