Blog

Kripto petak #52: Ekološki prihvatljivo rudarenje, NFT aukcija za dan zaljubljenih, Kolorado prihvata kriptovalute i Miki Maus u metaverzumu

18.02.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte novosti o rudarenju Bitcoina, koje umetničko delo je ponuđeno kao NFT na aukciji, kakav stav o kriptovalutama ima država Kolorado i koji su planovi kompanije Dizni u vezi sa kripto tržištem.

Grejanje na bitkoin

Kriptorudarenje je i dalje na udaru kao veliki potrošač električne energije. Sa druge strane, sve je teže rudariti, pa profiti zavise od jeftine struje, ogromnih pogona, ali i od rešavanja problema održivosti. Dok se rudari u Južnoj Americi uzdaju u termalne izvore i vulkane, u Severnoj pokušavaju da ostvare partnerstva sa naftašima. U Severnoj Dakoti umesto da spaljuju gas (što je još jedna loša praksa sa tačke gledišta ekologije), prodaju ga rudarima koji mogu da ga koriste kao energent. 

No, u Norveškoj imaju još zabavniju varijantu. Tamošnja rudarska firma Kryptovault, osim što koristi obnovljive izvore energije ima još jednu zelenu inicijativu. Naime, u saradnji sa lokalnom šumarskom indusrijom, višak toplote iz rudarskog pogona od sada služi da se suše drva za ogrev. Umesto da stoje na suncu dva-tri meseca, cepanice su spremne za upotrebu posle četiri dana. Neki napadaju Kryptovault da je posredi samo trik da se kriptorudarenje predstavi u boljem svetlu, ali nas čudi što se niko ne buni što se drva koriste za ogrev…

Detaljnije o ovoj inicijativi prenosi The Guardian…

Komadić poljupca

S obzirom na to da je tu skoro bio Dan zaljubljenih, muzej Belvedere u Beču, u saradnji sa aukcijskom kućom arteQ uzeo je sliku Gustava Klimta “Poljubac” i nacepkao je na 10.000 sličica koje su, naravno postale NFT.

Dakle, kao kupac i kolekcionar ne dobijate celu sliku, niti njenu digitalnu reprodukciju, već jedan komadić od deset hiljada. Kao da ste kupili jednu puzlu iz celog seta. Cena, sitnica – jedna sličica vredi 1850 EUR, a za sada je na OpenSea platformi otišlo 1600 komada. 

Zanimljivo je da se sličice mintuju u trenutku kupovine, te je moguće uz delić “Poljupca” zakačiti i poruku lične prirode. Pretpostavljam, zato što je zamisao da nekog dragog obradujete Klimtom. 

Ako razmišljate o zakasnelom poklonu za Dan zaljubljenih, posetite zbirku The Kiss…

Tako se to radi u Koloradu

Guverner države Kolorado Džared Polis potpisao je zakon, Digital Token Act, kojim je odlučeno da će od leta biti moguće plaćanje poreza i drugih dadžbina na nivou savezne države u – kriptovalutama. Kolorado nije jedina država zainteresovana za prikupljanje poreza u kriptovaluti, pilot programi su pokrenuti u Ohaju i okrugu Seminole na Floridi, ali su oba propala. No, ono što je zanimljivo sa slučajem savezne države Kolorado jeste to što se ne slažu sa stanovištem federalne vlade da kriptovalute nisu novac. Američko federalno zakonodavstvo još uvek tretira kripto kao digitalnu imovinu. 

Naravno, državni aparat ne želi da špekuliše na tržištu, pa trenutno traže partnera koji će omogućiti da se uplate od građana prikupljaju u kriptovalutama te ih konvertovati u dolare. Time kriptovalute ne bi postale sredstvo plaćanja, ali kako kaže guverner; “Kripto, kao i blokčejn tehnologije savršeno se uklapaju u način na koji volimo da se stvari rade ovde u Koloradu”.

Detaljnije prenosi Insider…

Miki Maus ide u metaverzum

Kompanija Dizni oformila je specijalnu jedinicu od seniora i izvršnih direktora da povedu Mikija Mausa i društvo u novi vek. Tačnije u metaverzum. Po podacima koji su procureli novinarima Rojtersa, šef ove jedinice je Majk Vajt, a odsek kojim šefuje nazvan je “Pripovedanje i korisnička iskustva sledeće generacije” (Next Generation Storytelling and Consumer Experiences). 

Ono što je zanimljivo jeste činjenica da ova jedinica izveštava ne samo načelniku odeljenja za medije i zabavu, već i šefu parkova, iskustava i proizvoda, što ukazuje da Dizni možda razvija novu vrstu zabavnog parka u kome će posetioci moći da pristupe iskustvu metaverzuma. 


Pojedinosti prenosi portal CryptoNews…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *