Blog

Kripto petak #54: Zlatan Ibrahimović izbacuje NFT kolekciju, spoj kripto i korejske pop-kulture, američka komisija za hartije od vrednosti proverava BlockFi i FLOKI reklame zabranjene u Velikoj Britaniji

04.03.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte zašto je Britanija zabranila reklamiranje FLOKI tokena, koju kripto platformu proverava američka komisija za berzu i hartije od vrednosti, koje dobre vesti su osvanule za ljubitelje korejske pop kulture i kako izgleda NFT kolekcija Zlatana Ibrahimovića.

Floki proteran iz londonskog metroa

Crni panel. Na njemu sličica u stilu crtaća koja predstavlja Flokija, šiba-inu psića Ilona Maska, po kome je nastao DOGE ali i brojni drugi meme-novčići, uključujući i poslednji u nizu – $FLOKI. Na panelu belim slovima piše. PROPUSTILI STE $DOGE, ZGRABITE $FLOKI. Ispod piše adresa sajta, theflokiinu.com. 

Ova reklama, osvanula u londonskom metrou, označena je kao neodgovorna, po mišljenju britanskog tela za regulaciju reklamiranja, Advertising Standards Authority (ASA). Zvanično objašnjenje kaže da reklama ne pruža dovoljno informacija prosečnom korisniku, te neodgovorno poziva na ulaganje u kriptovalute. Štaviše, Autoritet (!) tvrdi da poruka izaziva strah od propuštenog (FOMO), te je stoga dodatno štetna.

Floki se branio činjenicom da je poruka nejasna neupućenim korisnicima, te stoga ne samo da im nije namenjena, već ih se ne bi ni ticala, te da su pre kačenja reklame proverili sa vlastima šta je neophodno da bi reklama prošla, tim pre što se ne pominju nikakva obećanja dobiti.

Što bi rekao kultni pank-bend “Kleš”, borili su se protiv zakona, i izgubili.

Evo zvanične presude…

 

BlockFi protiv komisije za berzu i hartije od vrednosti

Evo još jednog hrabrog borca protiv zakona. Šalu na stranu, premda je ova vest prilično pogodila BlockFi koji se saglasio da plati 100 miliona dolara kazne, važna je zbog toga što pokazuje koliko su zastareli zakoni štetni, koliko zakonska regulativa mora da počne da prati savremene kretnje u blokčejn finansijama.

BlockFi je platforma koja ne samo da nudi usluge e-novčanika, kupovine i prodaje kriptovaluta, već se bavi i pozajmicama. Za početak, korisnici su mogli da pozajme novac na osnovu kripto kolaterala, ali naravno otvorili su i mogućnost da korisnici zarade štednjom u kriptovaluti, budući da se kompanija bavi pozajmicama insitiucijama. E, pa tu su zakoni nejasni i tretiraju pozajmice u kriptovaluti (crypto lending) kao – trgovinu hartijama od vrednosti. A za to je neophodna regulativa, tj. registracija odgovarajuće američke komisije (SEC). 

Problem nije (samo) to što se kriptovaluta tretira kao imovina, a ne kao novac, već i to način na koji su u zakonu definisane hartije od vrednosti. 

Treba pohvaliti BlockFi jer su ovaj događaj mnogo bolje tretirali od nekih drugih kripto menjačnica. Trenutno je korisnicima u Americi onemogućeno da deponuju novac, ali mogu da nastave da ubiraju kamatu ili povlače sredstva. U međuvremenu su obećali da će regulisati status kod odgovarajućih organa vlasti. 

Evo kako je SEC presudio…

 

Dobra vest za ljubitelje korejske pop-kulture

Ako ne znate šta znači K-Culture, dopustite da vam nežno objasnim. Koreja je zemlja koja baštini veoma specifične oblike popularne kulture. Istakli su se ponajpre K-popom, lokalnim varijetetom pop muzike koji baš zato što sadrži elemente autentične za Koreju, u spoju sa globalnom pojavom kao što je pop muzika privlači pažnju. Tu su i K-drama, sapunice sa posebnim šmekom, te veoma interesantna kinematografija koju odlikuje hrabro mešanje žanrova. Naposletku, Squid Games, je pokazala koliko svežine korejska kultura može da pruži globalnoj pop-kulturi.

Sandbox, virtuelni svet posvećen decentralizovanim igrama uortačila se sa inkubatorom za talente, firmom Cube Entertainment, kako bi u virtualnom svetu, metaverzumu LAND otvorili kompleks virtuelnih sadržaja za promociju korejske kulture (K-Culture). 

Detaljnije od šefova Sandbox-a, Animoca Brands…

 

Zlatan Ibrahimović u NFT vodama

Ako niste znali, slavni fudbaler, Zlatan Ibrahimović objavio je knjigu (koja je već postala bestseler), pod naslovom “Adrenaline: My Untold Stories”. Nastala je u sradnji sa novinarom Luiđijem Garlandom iz Gazeta delo sport (Gazetta dello Sport). 

E, sad. To nije naša vest. Vest je projekat na kome su sarađivali Korijere dela Sera (Corriere della Sera), u saradnji sa ArtsLife, WrongTheory, ArtN i G-Lor, a koji je debitovao na Milanskom Trijenalu. Posredi je 11 umetničkih slika, naravno na NFT-u, a koje su inspirisane Zlatanovom knjigom. Aukcija će se održati na platformi Nifty Gateway, za ljubopitive, slike se mogu videti na sajtu ovr.ai. 

Vest prenosi CryptoNews…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *